Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις!

Στο πρόσφατο φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων του Δήμου Βέροιας, ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε μια ανεπανάληπτη στιγμή. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε έναν τσάμικο χορό, με τον Γιάννη Τσαμήτρο να δίνει ρεσιτάλ χορού, γονατίζοντας και φτάνοντας το κορμί του μέχρι τον δρόμο. Το κοινό που κοιτούσε με θαυμασμό, χειροκρότησε θερμά και έδωσε συγχαρητήρια σ' όλους τους χορευτές! Η παράδοση στα καλύτερά της... Μπράβο!

19 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στους χορευτές. Παρατηρώ τις ανδρικές στολές και πρόσεξα ότι έχουν κάποιες ομοιότητες με τις αρβανιτικες Έχουν κάποια σχέση?Γιατί και ο οπλαρχηγός Καρατασος στην καθημερινή ζωή του παρομια η ίδια φοράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αναστάσιος Καρατάσος γεννήθηκε στην Δοβρά Ημαθίας 1764 και δεν είναι αρβανίτης , η ομοιότητα οφείλετε ότι ο ελληνισμός ήταν υπαρκτός στα βαλκάνια !

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση και τη σέβομαι Αν μου επιτρέπεις να ρωτήσω ?Ηταν Μακεδονας ?

      Διαγραφή
    3. Στα σχολικά βιβλία αναφέρεται ως Τσαμης είναι σωστό?

      Διαγραφή
    4. Ο Αναστάσιος (Τάσος) Καρατάσος (1764-1830) ήταν οπλαρχηγός της Μακεδονίας μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Ο γιος του Τσάμης (Δημήτριος) Καρατάσος (1798-1861) πολέμησε μαζί με τον πατέρα του. Καρατάσος από νεαρή ηλικία πολέμησε στα βουνά της Μακεδονίας τον Οθωμανό κατακτητή και ονομάστηκε αρχιστράτηγος. Με ξεκληρισμένη την οικογένειά του από τον εχθρό σε αντίποινα των νικών του, συνέχισε την πολεμική διαδρομή του νοτιότερα στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ακαρνανία και στη Μεσσηνία. Αποκαμωμένος πια, βρίσκει στον ελεύθερο Έπαχτο τη φιλόξενη πατρίδα που αποζητούσε. Στις 30 Ιανουαρίου του 1830 σε ηλικία 66 ετών, ο Τάσος Καρατάσος αφήνει την τελευταία του πνοή στη Ναύπακτο και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο που υπήρχε πέριξ του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της Ναυπάκτου.

      Διαγραφή
    5. Γεννήθηκε στο χωριό Δοβρά του Βερμίου, 5 χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια. Μετακινήθηκε το 1770 στο Διχαλεύρι της Νάουσας. Στην ίδια τη Νάουσα μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του είτε το 1798 είτε λίγο πριν το 1822. Νυμφεύτηκε με τη Μαρία Καρατάσαινα το 1794. Σύμφωνα με τον Χιονίδη, απέκτησαν 6 αγόρια και άγνωστο αριθμό κοριτσιών . Ο πρωτότοκος γιος τους ήταν ο Γιαννάκης Καρατάσος (1795-1822), υπηρέτησε πλάι στον πατέρα του και πέθανε μαζί με τον Ζαφειράκη στο Σοφολιό (Σταυρό Ημαθίας). Ο δεύτερος γιος τους ήταν ο Δημήτρης ή Τσάμης Καρατάσος (1798-1860), αρχηγός μακεδονικών σωμάτων που πολέμησαν στη νότια Ελλάδα. Πέθανε το 1860 στο Βελιγράδι της Σερβίας, προετοιμάζοντας μία κοινή ελληνοσερβική εξέγερση εναντίον των Τούρκων . Ο τρίτος γιος μπορεί να ταυτίζεται με τον «Αντώνιο, γιο του Τάσιου», ο οποίος αναφέρεται μεταξύ των εκτελεσθέντων Ναουσαίων, το τσιφλίκι του οποίου στο χωριό Γιαβόρνιτσα (σημ. Τρίλοφος Ημαθίας) δημεύτηκε από τους Τούρκους. Όσον αφορά τον τέταρτο, τον Κωτούλα ή Κωνσταντίνο, δεν είναι γνωστή χρονολογία γέννησης, ωστόσο είναι γνωστό ότι πέθανε το 1832 στα Τρίκαλα της Πελοποννήσου. Ο Θανάσης ήταν ο πέμπτος στη σειρά και απαγχονίστηκε μπροστά στη μητέρα του, Μαρία Καρατάσαινα το 1822 , ενώ ο φερόμενος ως έκτος γιος εξισλαμίσθηκε και θεωρείται ότι έγινε πασάς στην Αίγυπτο . Για τις κόρες του δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά γι’ αυτό και δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες . Ο Αναστάσιος Καρατάσος πέθανε το 1830 στη Ναύπακτο από πνευμονία καθώς ήταν ήδη ταλαιπωρημένος από τα δεινά που πέρασε .

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για τα παραπάνω όμως δεν έλαβα την απάντηση ?Γιατί αναφέρεται ως Τσαμης?

      Διαγραφή
    7. Παρατσουκλι ειναι το τσαμης. Λεγοταν και Γερο τσαμης

      Διαγραφή
    8. Όπως πχ από τον Εμμανουήλ προέρχονται οι Μανώλης,Μάνος,έτσι και από το Δημήτριος προέρχονται οι Μήτσος,Μήτρος,Τζήμος,Τσάμης.Καμμία σχέση με τους Τσάμηδες.

      Διαγραφή
    9. Προς τον ...31 Αυγούστου 2023 στις 3:45 μ.μ. Ο δεύτερος γιος του Απόστολου (Τάσου) Καρατάσου ήταν ο Δημήτρης ή Τσάμης Καρατάσος (1798-1860), αρχηγός μακεδονικών σωμάτων που πολέμησαν στη νότια Ελλάδα. Πέθανε το 1860 στο Βελιγράδι της Σερβίας, προετοιμάζοντας μία κοινή ελληνοσερβική εξέγερση εναντίον των Τούρκων .

      Διαγραφή
  2. Σιγα τη μοναδική στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά όχι τέτοιες αναρτήσεις έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο Σέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι αυτός στο ερώτημα μου "Τι εννοείς φίλε ?"
      Ανώνυμος30 Αυγούστου 2023 στις 10:21 μ.μ.
      Θα πέσει ξύλο?Να φωνάξω κανένα βλάχο από τη Σελι

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ