Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ινδοί εργάτες για τα ροδάκινα της Ημαθίας

Οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη κατά περίπου 40% ενώ ο «γρίφος» των εργατών γης στην Ελλάδα αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια δυσεπίλυτος

Στον κάμπο της Ημαθίας η συγκομιδή των ροδάκινων συνεχίζεται, κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο. Αλβανοί που είτε ζουν μόνιμα στην Ελλάδα είτε κατέφθασαν ειδικά για να εργαστούν στη φετινή συγκομιδή, Πακιστανοί, Έλληνες που «ζορίζονται» οικονομικά και αναζητούν πρόσθετο εισόδημα, αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οπωρώνων και οι οικογένειές τους, συλλέγουν και στοιβάζουν προσεκτικά τα ροδάκινα σε τελάρα και μεγάλους κουβάδες.

Οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη κατά περίπου 40%, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ωστόσο ακόμα και έτσι, οι διαθέσιμοι εργάτες γης καλύπτουν τις ανάγκες μόνο οριακά και με πολλές υπερωρίες. 

Γι' αυτό και η ΕΘΕΑΣ αναζητά πρόσθετα εργατικά χέρια, όχι τόσο στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας (αφού οι Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί εργάτες προτιμούν πλέον να εργαστούν στη δυτική Ευρώπη, όπου τα μεροκάματα είναι ακόμα και διπλάσια και οι συνθήκες διαβίωσης άριστες), όσο στην Ασία και συγκεκριμένα σε Ινδία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Μάλιστα, ήδη «τρέχουν» σχετικές συνεργασίες της ΕΘΕΑΣ με Ταϊλάνδη και Βιετνάμ και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Γιαννακάκης θα βρεθεί σε Μπανγκόκ και Ανόι, για να διαγνωστούν τυχόν πρόσθετες ανάγκες και να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ επίκειται μνημόνιο συνεργασίας και με την Ινδία, για την προετοιμασία του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ και του Ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου.

Ο «γρίφος» των εργατών γης στην Ελλάδα αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια δυσεπίλυτος, με το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης εργατικών χεριών να είναι επαναλαμβανόμενα ελλειμματικό. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε εργάτες γης υπολογίζονται, κατά τον κ. Γιαννακάκη, σε 50.000- 60.000 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 είναι απαραίτητοι για τις εργασίες στις καλλιέργειες και τη συγκομιδή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ωστόσο, οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται και η πρόσφατη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο για την προσέλκυση εργατών στην Ελλάδα είναι, κατά τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, «γραφειοκρατική και μη εφαρμόσιμη» και, παρότι είναι μήνες τώρα ενεργή, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς. Η αχανής αγορά της Ινδίας ίσως προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα, παρότι για να λειτουργήσει μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει επαρκές κίνητρο για εργαζόμενους, που θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα ακριβό ταξίδι, για να διασχίσουν αεροπορικώς τον Ινδικό Ωκεανό και να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα.

Νέα βάση δεδομένων θα διευκολύνει την απασχόληση εργατών γης

«Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Ινδούς εργάτες γης και μάλιστα μαθαίνω πως η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ενισχύθηκε με προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον αυτό θα αυξηθεί αφότου δημιουργήσουμε το σύστημα για να βρίσκουμε άμεσα -και για αρκετό διάστημα- δουλειά στους ανθρώπους που θα ταξιδέψουν εδώ. Το κόστος του ταξιδιού από την Ινδία είναι υψηλό και, άρα, πρέπει να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό διάστημα απασχόλησης των Ινδών. 

Για παράδειγμα, να διασφαλιστεί ότι από τις αρχές Μαΐου και για αρκετούς μήνες θα εργάζονται στην Ημαθία για τα ροδάκινα, μετά θα πηγαίνουν στη Χαλκιδική για τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς, έπειτα θα δουλεύουν στα ακτινίδια μετά τις 15 Οκτωβρίου και αργότερα στα πορτοκάλια στη Νότια Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης και προσθέτει ότι η Ινδία είναι μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα και, πέρα από την εύρεση εργατών γης, η σύσφιξη των διμερών σχέσεων θα ήταν ωφέλιμη και για το εμπόριο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ...

11 σχόλια:

  1. Ρε φίλε θα πέσει γέλιο...μια απορία μόνο να μας λύσουν οι πρόεδροι και οι συνετερισμοι,αυτοί που εδώ και χρόνια δε νοιάζονται για τον παραγωγό παρά μόνο πως να του τα φάνε(σε λίγο ανακοινώνεται η τιμή στα συμπηρηνα και θα γελάσουμε πάλι),είναι σίγουρο με τέτοιες πολιτικές το ροδάκινο τελείωσε ,κάνεις δε μπορεί να παράγει όταν όλα έχουν αυξηθεί και το μόνο που δε αυξάνετε είναι η τιμή παραγωγού το σίγουρο είναι ότι θα πεθάνει το ροδάκινο,εσείς που μάθατε να τρώτε με κουτάλες(συνετερισμοι,πρόεδροι,στέλεχος,κτλ)αλήθεια τι θα κάνετε;έχετε καβατζα για πόσο;1 χρόνο;2? Μετά;ο αγρότης θα πεινάσει αλλά μαθημενα τα βουνά,εσείς που τρώτε και τρώγατε με χρυσές κουτάλες;;τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν μαζέψει πολλά φίλε.
      Πολλά λεφτά.
      Φτάνουν για 5 ζωές.
      Μια χαρά θα είναι αυτοί.

      Διαγραφή
  2. Ο φράχτης στον Εβρο ,πότε χρονικά θα ολοκληρωθεί ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού μπει και ο τελευταίος που θα κλείσει και την πόρτα...

      Διαγραφή
  3. Άμα δουλέψουν έστω καί μία ώρα αυτοί οι Ινδοί εγω θα γίνω πιλότος, κόψτε την επιδότηση τους για να δουλέψουν ή αν δεν θέλουν να πάρουν δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είναι οι Ινδοί λέτε λέτε μας πριξατε τα ουμπαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ME TETOIA PTOSI DEN THA EXOYME TIPOTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί ρε φίλοι μου συνεταιριστές κ μέλη όλων αυτών των επιτροπών, υποεπιτροπων κλπ, δεν δίνεται κίνητρα στα δικά μας τα παιδιά να πάνε στα μαζεματα και μας δουλεύετε κανονικά με τους Βιετναμέζους, τους Ινδούς, τους Μαλάουι, τους Ακτηελεφαντιστιους κλπ;;;;
    Που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι; Ποτέ θα μάθουν την δουλειά; Τι διατροφή έχουν κ πως θα προσαρμοστούν σε μια ανέτοιμη κοινωνία για να τους υποδεχθεί;
    Άντε τώρα, κάθε χρόνο τα ίδια κ τα ίδια! Μας κουρασατε! Έξυπνοι άνθρωποι κ επιχειρηματίες είστε, μην υποτιμάτε την νοημοσύνης των αγροτών κ των υπολοίπων που διαβάζουν τις "ενέργειες" σας.
    Βάλτε λίγο το χέρι στην τσέπη, τα καβουράκια είναι στο γυαλο τον Αύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήδη τελειώνουν τα ροδάκινα .

      Διαγραφή
    2. αδελφε
      οι ινδοι μαλαουι μαου μαου και ολοι αυτη
      ειναι υποψηφιοιι αγοραστες τον χωραφιων μας και των κατοικοιον μας
      μη νομιζεται ειναι αφραγγοι και παρελαση με την σημαια μας θα κανουν και εμεις ....

      Διαγραφή
  7. Ω ρε γλέντια! Λέτε να με απαγορέψουν να βάζω ψαλμοδίες στο μεγάφωνο του τρακτέρ επειδή ο γείτονας θα έχει βουδιστές Ινδούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ