Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανατιμήσεις «φωτιά» σε φρούτα και λαχανικά - «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια» λένε οι παραγωγοί της Ημαθίας

Στα επίπεδα των τιμών του χοιρινού κρέατος πωλούνται στις λαϊκές αγορές οι μπάμιες και τα φασολάκια, αγγίζοντας ακόμα και τα 7,5 ευρώ το κιλό και αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά δεν περιορίζεται μόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά έχει επεκταθεί και στους πάγκους.

Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό, τα φρούτα και τα λαχανικά τον Ιούλιο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, με τις αυξήσεις να διαμορφώνονται στο 19,4% και 15,5%, αντίστοιχα.

Αιτίες

«Η κλιματική κρίση, με τις συχνές βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στην αγορά, την ώρα μάλιστα που η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη. Ετσι, οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων έχουν αυξηθεί 20%-30% τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς. Ο ίδιος προσθέτει ότι ένας ακόμα παράγοντας ανατιμήσεων αποτελεί η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των λιπασμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η έλλειψη εργατών γης. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να δουλέψουν στα χωράφια, γεγονός που επηρεάζει και τα μεροκάματα. Πέρυσι, το μεροκάματο ήταν στα 25-30 ευρώ και φέτος έχει ανέβει στα 40-45 ευρώ, ενώ στις ελιές τα ημερομίσθια των εργατών έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα 60-70 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Σατολιάς.

Καλπάζουν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανατιμήσεων στα λαχανικά αποτελούν οι μπάμιες και τα φασολάκια. Αυτή τη στιγμή, οι μπάμιες κοστίζουν στις λαϊκές αγορές από 6,50 έως 7 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ αγγίζουν τα 7,48 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η χονδρική τιμή τους στις 7 Αυγούστου κυμαινόταν από 3,8-4,5 ευρώ το κιλό με την επικρατούσα να διαμορφώνεται στα 4 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή τους ήταν στα 2,8 ευρώ. Σε ένα χρόνο δηλαδή η τιμή χονδρικής κατέγραψε άνοδο κατά 42,8%. «Η παρατεταμένη καλοκαιρία κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδήγησαν σε οψίμιση της παραγωγής. Ετσι, τα προϊόντα παράγονται αργότερα από τη συνηθισμένη εποχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και οι τιμές να αυξάνονται», αναφέρει παραγωγός από την Ημαθία.

Αντίστοιχα, τα φασολάκια στις λαϊκές αγορές ξεκινάνε από τα 5,5 και φτάνουν μέχρι και τα 7 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος τους, όταν πέρυσι η τιμή τους δεν ξεπέρασε τα 4 ευρώ το κιλό. Κι αυτό γιατί οι τιμές χονδρικής είναι κατά 200%(!) υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα τσαουλιά στη χονδρική τιμή πωλούνται κατά μέσο όρο στα 4,5 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ πέρυσι, ενώ τα μπαρμπούνια «φεύγουν» από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στα 3,5 ευρώ το κιλό από 1,10 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Λόγω της κλιματικής κρίσης, η εγχώρια παραγωγή τόσο στις μπάμιες όσο και στα φασολάκια έχει μειωθεί κατά 20%-30% και η ζήτηση παραμένει υψηλή. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για ένα προϊόν που κατά βάση παράγεται στην Ελλάδα, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από εισαγωγές. Γι’ αυτό και οι τιμές τους είναι τόσο υψηλές», τονίζει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος της Κεντρικής Λαχαναγοράς.

Ανατιμήσεις: Πιο προσιτά στα σούπερ μάρκετ

Ωστόσο, φασολάκια μπορεί κανείς να βρει αρκετά φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τις λαϊκές αγορές, με τα τσαουλιά να διατίθενται έναντι 4,1 ευρώ και τα μπαρμπούνια έναντι 4,28 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, πάντως, αποδίδουν τις χαμηλότερες τιμές που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ στο γεγονός ότι αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες και συνήθως σε προσυμφωνημένες τιμές, οπότε δεν παρουσιάζουν τόσο έντονη μεταβλητότητα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα προϊόντα στις λαϊκές είναι ποιοτικώς ανώτερα από αυτά των σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, αγοράζουν πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν ή επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές κατά τις μεσημεριανές ώρες για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Πηγή

18 σχόλια:

  1. Το ίδιο ποίημα. Πάρτε τα παιδιά σας να δουλέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχως ο μητσοτακης θα με δωσει μαρκετ πας εμενα,δε φοβαμαι τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι φταίει ρε η κυβέρνηση κι Κυριάκος;Ναντον φάτε δεν χόρταινετε.Αλλα ευτυχώς όλα τα κανάλια ξέρουν το σωστό και κανένας δεν τον κατακρίνει και ρίχνουν την ευθύνη εκεί που πρέπει (στον πόλεμο, στο καιρο, Στην καιρική αλλαγή κλπ
    Δηλαδη επειδή έχει το 1 λίτρο γάλα 2 ευρώ, 1 κιλό ροδάκινα 1.8 ευρώ, 1 λίτρο βενζίνη 2 ευρώ φταίει η κυβέρνηση; Όλα καλά και σε 4 χρόνια πάνω από 45%


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Αλβανός στο εργοστάσιο ζητάει περισσότερο μεροκάματο...
    Κάνει τον Έλληνα κατώτερο...., λέει
    Τουλάχιστον εκεί, που δουλεύω εγώ...
    Αίσχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φασολάκια κατεψυγμένα 2,19 το κιλό , μια χαρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η οπτική είναι λάθος διότι αυτά είναι τα φασολάκια που καταψύχθηκαν το '22. Αυτά που τώρα θα καταψυχθούν θα τα δίνουν σε λίγους μήνες κοντά στα 4€. Εδώ θα΄μαστε....

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι καθόλου λάθος , στην αγορά στέλνουν την βήτα κατηγορία προϊόντων και την άλφα σε εξαγωγές συν βιομηχανίες ....θα τα πούμε του χρόνου !

      Διαγραφή
  6. Η λύση είναι το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας, για να δείτε πληθώρα εργατικών χεριών. Άντε γιατί γεμίσαμε τεμπέληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εργατικά χέρια υπάρχουν σε άλλους τομείς όπως εργοστάσια. Να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα τους συνδέσμους όλων των ομάδων και μετά θα δεις αν υπάρχουν εργατικά χέρια. Εκτός αν μπλέξουν στην παρανομία.

      Διαγραφή
  7. Πάτε μια βόλτα ένα πρωί στα χωριά να δείτε ξεφτίλα. Τα καφέ γεμάτα από αγρότες με τα πόδια απλωμένα, αλλά το κλάμα, κλάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες βρε ανόητε που έχεις μάθει να ζεις με επιδόματα μου έχεις και αποψη...απαγορεύετε εσύ να μιλάς όσο σε πληρώνω εγώ τα επιδόματα σου ..άιντε μη στα κόψω και πας στις λαϊκές στο τελείωμα και ζητιανευεις για κανένα ζαρζαβατικο....

      Διαγραφή
    2. Τι πληρώνεις εσύ ρε παράσιτο; Που ζεις μια ζωή με αποζημιώσεις.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Οι αποζημιώσεις πρέπει να κοπούν. Ο αγρότης θα πρέπει να πληρώνεται την πραγματική αξία του προϊόντος. Δηλαδή 20 ευρώ το κιλό για φρούτα. Ελπίζω να έχεις 20 ευρώ να αγοράσεις 1 κιλό φρούτα; Εάν δεν έχεις ξέρεις τι θα συμβεί! Θα πεινάσεις!

      Διαγραφή
    4. Εσείς οι αγρότες έχετε χαζέψει τελείως, νομίζετε πως όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω από εσάς, δεν πήρατε χαμπάρι ότι είστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά.

      Διαγραφή
  8. Ρε καραγκιόζη έχω τα δεκαπλάσια στρέμματα από σένα και είμαι όλη μέρα στα χωράφια μου και δουλεύω και δόξα το Θεό είμαι μια χαρά, αρχιτεμπέλαρε. Αλλά έτσι είναι η αλήθεια πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι επικοινωνιακή επιτελικοτητα,διαιρεί και με 41% βασίλευε πρωθυπουργικά ο Κούλης ,και εσυ ρωμιε αγρότη όλε!!!

      Διαγραφή
  9. Αν εργαστείς σε εργοστάσιο παραγωγής κομπόστας εκεί όλοι θα πάρουν τα ίδια λεφτά και άσχετα αν είσαι παντρεμένος η ελεύθερος. Εκτός αν εργαστείς στα σιρόπια που είναι το ποιο δύσκολο πόστο του εργοστασίου. Εκει παίρνεις 1 ευρώ παραπάνω από το κανονικό προσωπικό αν γίνεις βοηθός σιροπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ