Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πώς και πότε να συντηρήσεις το κλιματιστικό του αυτοκινήτου;

Ενώ η ζέστη έχει ξεκινήσει, η ύπαρξη κλιματιστικού στο αυτοκίνητο είναι το μόνο παρηγορητικό για έναν οδηγό. Βέβαια, η ύπαρξη απλώς κάποιου κλιματιστικού δεν εξασφαλίζει από μόνη της μια καλύτερη οδηγική εμπειρία εν μέσω καύσωνα. Η σωστή συντήρηση και έλεγχος του air condition είναι η μόνη λύση για την εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας του. 

Πως λειτουργεί το air condition; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας ξεκινήσουμε με το πώς λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού στο αυτοκίνητο για να κατανοήσουμε στη συνέχεια τον λόγο που πρέπει να γίνει απολύμανση και συντήρησή του.

 Βασικό σημείο της λειτουργίας του air condition: Ο  κλιματισμός δεν ψύχει το χώρο, αλλά αφαιρεί τη θερμότητα από αυτόν. Ποια όμως η ακριβής λειτουργία του air condition; 

- Το κύκλωμα κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή, ο οποίος λαμβάνει κίνηση από τον ιμάντα του κινητήρα και ρόλος του είναι να διοχετεύει το ψυκτικό υγρό (το λεγόμενο φρέον) στο σύστημα. 

- Στη συνέχεια το φρέον φθάνει στον συμπυκνωτή με μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι ο αέρας κι εκεί ψύχεται και υγροποιείται στους -15 βαθμούς. Σε αυτή τη φάση επίσης φιλτράρεται, ώστε να αποβληθεί η υγρασία αλλά και τα ξένα σωματίδια από τον ξηραντήρα του φίλτρου. 

- Τέλος, το φρέον κατευθύνεται προς τον εξατμιστή, όπου η βαλβίδα εκτόνωσής του, ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού για να επιτύχει τη βέλτιστη απόδοση ψύξης. Στο τελευταίο αυτό στάδιο, ο εξατμιστής αναλαμβάνει να μετατρέψει εκ νέου το φρέον, από υγρή σε αέρια μορφή. Με αυτό τον τρόπο το αέριο, σε θερμοκρασία πλέον -5 βαθμών καταφέρνει και απορροφά την υγρασία και θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. 

Γιατί να κάνεις συντήρηση στο air condition; 

Όπως και με τα οικιακά κλιματιστικά, είναι κομβικής σημασίας η συντήρηση του κλιματιστικού και στο αυτοκίνητο. Εκτός από την αποτελεσματική λειτουργία, ένα service στο air condition προσφέρει πολλά περισσότερα. Ένα σωστά συντηρημένο σύστημα κλιματισμού, θα φιλτράρει αποτελεσματικά τη σκόνη αλλά και τα μικροσωματίδια, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι καθαρός. 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις συντήρηση στο air condition; 

Η συντήρηση στο κλιματιστικό, θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση ή και ανάλογα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Η αρχή του καλοκαιριού, όπου η χρήση του air condition θα είναι και συχνότερη, είναι η καταλληλότερη εποχή για συντήρηση. 

Για να γίνει σωστή συντήρηση στο air condition, θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα εξής: 

1. Καθαρισμός του κλιματιστικού.  

2. Έλεγχος καλής λειτουργίας και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας.  

3. Απολύμανση των αεραγωγών όπου ζουν και αναπτύσσονται βακτήρια και μικροοργανισμοί που δεν τους αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. 

Hint: Για την καλύτερη δυνατή συντήρηση στο air condition είναι καλό να λειτουργεί ανά διαστήματα και τον χειμώνα, ώστε να λιπαίνονται οι τσιμούχες του συστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ