Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκίνησε συγκομιδή συµπύρηνων, μειωμένη φετινή παραγωγή, έρχονται συναντήσεις για τιμές

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών συµπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας Ρομέο. Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα η φετινή παραγωγή συµπύρηνων αναμένεται να είναι μειωμένη και υπάρχουν ζημιές από χαλάζια.

Όσον αφορά τις τιμές, υπήρξε μια πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» εκπροσώπων των συνεταιρισμών και της μεταποίησης, πριν από δέκα ημέρες, ενώ αναμένεται να γίνει και δεύτερη το επόμενο διάστημα.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «ξεκίνησε στην περιοχή η συγκομιδή πρώιμων συµπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας Ρομέο. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχουμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Ζητάμε εκτιμήσεις ζημιών και προκαταβολές αποζημίωσης γιατί είναι άδικο για τους παραγωγούς λίγο πριν την συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα να έχουμε ζημιές. Επίσης δεν θέλουμε να επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα με τις παραδόσεις των ροδάκινων στην μεταποίηση. Θέλουμε μια τιμή που να καλύπτει τα έξοδα του παραγωγού και να του αφήνει ένα εισόδημα αλλιώς θα απαξιωθεί η καλλιέργεια».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «στην περιοχή θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες, σε 10 έως 15 ημέρες, με την πρώιμη ποικιλία Κατερίνη. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και έχουμε ξανά ζημιές από χαλάζια και βροχοπτώσεις. Η μεταποίηση μιλά για περσινές τιμές γύρω στα 30 λεπτά. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Στέφανος Νταούκας, μέλος της Επιτροπής βιομηχανικού ροδάκινου της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), δήλωσε ότι «φέτος η παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων στα δέντρα είναι μειωμένη κατά -20%. Επίσης έχουμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις.

Η μεταποίηση κάνει λόγο για τιμή παραγωγού στην καλή ποιότητα από 30 έως 32 λεπτά το κιλό. Είχαμε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους της ΕΚΕ. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση πριν ξεκινήσουν οι συγκομιδές των βασικών ποικιλιών (με τις μεγάλες ποσότητες) για να μιλήσουμε για τις φετινές τιμές. Επίσης στείλαμε επιστολή στον υπουργό κ. Αυγενάκη για να υπάρξει συνάντηση του κλάδου στο ΥπΑΑΤ υπό την ηγεσία του και εκεί να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την φετινή περίοδο.

Αυτό που θα θέλω να επισημάνω είναι ότι η αξία πώλησης της κομπόστας στην αγορά τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί (+100%), από τα 15 ευρώ έχει πάει στα 30. Από την άλλη η τιμή στον παραγωγό αυξήθηκε κατά 25%. Το αποτέλεσμά της σχέσης τιμής παραγωγού (πρώτης ύλης) με τελική τιμή προϊόντος έχει καταντήσει κοροϊδία εις βάρος των αγροτών. ήδη έχει ξεκινήσει η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας που το 2023 είναι περίπου 15% και αναμένεται να συνεχιστεί αν οι βιομηχανίθες δεν μοιράσουν τα κέρδη που είχαν τα τελευταία έτη στους παραγωγούς.

Η μέση τιμή παραγωγού φέτος πρέπει να ακολουθεί την μέση τιμή της κομπόστας και πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 50 λεπτών. Επίσης θα πρέπει να υπογραφούν πολυετών εμπορικών συμφωνιών. Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να για να μην απαξιωθεί το βιομηχανικό ροδάκινο που αποτελεί ένα εθνικό προϊόν».

3 σχόλια:

  1. Καλή ποιότητα φέτος κάτω από 0,45 είναι καταστροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι ταλαίπωροι (παραγωγοί ) του κλάδου, μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως συνηθως...σοβαροτης μηδεν και τις δυο πλευρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ