Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γεμίζουν τα κάμπινγκ στη Βόρεια Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την προσέλευση τουριστών στα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας φέτος το καλοκαίρι και οι επιχειρηματίες θέλουν να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να «πιάσουν» τα νούμερα του 2019, μιας χρονιάς ορόσημο για τον κλάδο.

Έπειτα από έναν υποτονικό, λόγω καιρικών συνθηκών, Ιούνιο, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αρκετοί λάτρεις του κάμπινγκ Έλληνες και ξένοι προτιμούν αυτόν τον τρόπο διακοπών, ενώ οι τιμές, αν και ανεβασμένες σε σχέση με το 2022, εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικές, προσφέροντας τη δυνατότητα για πολυήμερες διακοπές.

«Ο Ιούνιος δεν ήταν ο καλύτερος μήνας, δεν βοηθούσε και ο καιρός ενώ είχαμε και τις εκλογές, όμως τώρα άρχισε η κίνηση και οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά για τους επόμενους δυο μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.

Αν και σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη ο καιρός δεν βοηθάει, παρατηρείται μια ζωηρή κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι εθνικότητες

Οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση σε κάμπινγκ της Βορείου Ελλάδας κάνουν ήδη προκρατήσεις. Εκτός από Έλληνες, τα κάμπινγκ της περιοχής προσελκύουν κόσμο και από τα Βαλκάνια αλλά και από την Κεντροδυτική Ευρώπη. Πέρυσι έκαναν την εμφάνισή τους αρκετοί Τσέχοι, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ πρόπερσι υπήρχαν αρκετοί Πολωνοί. Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι σε μικρό ποσοστό εμφανίζονται επίσης στα κάμπινγκ της Β.Ελλάδας σε Χαλκιδική, Πιερία και άλλα μέρη, ωστόσο κατά βάση οι κύριες αγορές είναι Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Στα κάμπινγκ της υπόλοιπης χώρας και κυρίως της νότιας Ελλάδας, επιλέγουν να κάνουν διακοπές εθνικότητες από κεντρική και Δυτική Ευρώπη κυρίως, καθώς τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι αρχαιολογικοί χώροι.  Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά ξεκινά αρκετά νωρίς, από το Καθολικό Πάσχα και μετά. Επισκέπτονται μέρη όπως τα Μετέωρα, οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, ενώ κάθονται κάποιες ημέρες και στην Αθήνα.

Σε γενικές γραμμές 2-3 εβδομάδες είναι το ελάχιστο της διαμονής στα κάμπινγκ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που πραγματικά «ξεκαλοκαιριάζουν», διαμένοντας σε κάμπινγκ δυο και τρεις μήνες, με τροχόσπιτα κλπ.

Ασφαλώς υπάρχουν και οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που επιλέγουν το κάμπινγκ για φθηνή διαμονή. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες αλλά και Βούλγαρους ή Τσέχους. Οι Ρουμάνοι που έρχονται από πιο μακρυά επιλέγουν να διαμένουν για τουλάχιστον ένα τριήμερο-τετραήμερο ή εβδομάδα.

Αυξημένες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Σε ότι αφορά τις τιμές, ο κ.  Αντώνης Δεληδημητρίου επισημαίνει ότι πέρυσι οι τιμές δεν ήταν αυξημένες καθώς η άνοδος των τιμών εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας και του ενεργειακού κόστους, έγινε τον Απρίλιο-Μάιο, διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρηματίες είχαν ήδη ανακοινώσει τους τιμοκαταλόγους τους. Ωστόσο φέτος υπάρχει μια μικρή αύξηση προς τα πάνω, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και η επιβάρυνση που προκαλεί το ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, καθώς και το κόστος πρώτων υλών.

Σημειώνεται ότι στη Βόρειο Ελλάδα τα 80 κάμπινγκ που λειτουργούν θα μένουν ανοιχτά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σίγουρα. Στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν 28 κάμπινγκ, εκ των οποίων τα 24 βρίσκονται στη Σιθωνία. Πανελλαδικά ο αριθμός των κάμπινγκ φτάνει τα 300, κάποια εκ των οποίων μένουν ανοιχτά και τους 12 μήνες του χρόνου και μάλιστα έχουν και επισκεψιμότητα. «Η Πελοπόννησος έχει επισκεψιμότητα και τον χειμώνα» όπως λέει ο κ. Δεληδημητρίου.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την κίνηση φέτος, ο ίδιος αναφέρει ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα το ξέρουμε στο τέλος του Σεπτεμβρίου».  Σημειώνεται ότι το 2019 επέλεξαν για τις διακοπές τους τα κάμπινγκ όλης της χώρας 3,1 εκατομμύρια άτομα.

Τα «αγκάθια»

Διαχρονικό «αγκάθι» για τον κλάδο των κάμπινγκ αποτελεί η ελεύθερη κατασκήνωση. «Είναι κάτι που δεν μας τιμά σαν χώρα, πρέπει να το δουν σοβαρά κάποτε οι κυβερνώντες», επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου

Εξάλλου χρόνιο είναι και το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα χερσαία σύνορα της χώρας, με του εκπροσώπους του κλάδου να ζητούν ενίσχυση του προσωπικού για ταχύτερους ελέγχους ειδικά τα Σαββατοκύριακα, οπότε και δημιουργούνται τα μεγάλα μποτιλιαρίσματα και κατ΄επέκταση η αγανάκτηση των τουριστών από τα Βαλκάνια. «Έχουμε χάσει πάρα πολλούς πελάτες γι αυτό το πράγμα, ελπίζουμε να βελτιωθούν σιγά-σιγά τα πράγματα», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ