Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της αντιδημαρχίας Τουρισμού και επιχειρηματιών της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης τροφίμων, της εστίασης και του τουρισμού, με σκοπό την καταγραφή των τοπικών προϊόντων και συνταγών ταυτότητας, τον προσδιορισμό της τοπικής γαστρονομίας και την ένταξη τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων στις τοπικές επιχειρήσεις.
Στην παρουσίαση του πλάνου δημιουργίας της γαστροδιπλωματίας του δήμου Βέροιας και του σχετικού λογότυπου, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ο αντιδήμαρχος Aγροτικής Πολιτικής Ηλίας Τσιφλίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και A' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Μακάριος Παπαδόπουλος, ο chef και συνεργάτης του δήμου Βέροιας στον τομέα της γαστρονομίας, Γιώργος Παλαισίδης και Κλινική Διαιτολόγος Αιμιλία Βασιλοπούλου.
Στην μεγάλη λίστα με τα τοπικά προϊόντα αναφέρθηκε ο κ. Ασλανίδης, λέγοντας πως πέρα από την πληθώρα αυτή, η Βέροια διαθέτει και πολλές διαφορετικές κουζίνες, ποντιακή, θρακική, μικρασιάτικη, βλάχικη, τοπική κτλ. που έχουν παντρευτεί δημουργώντας πολλές διαφορετικές συνταγές.
Με αφορμή μάλιστα την Θεσσαλονίκη, που χρίστηκε από την UNESCO γαστρονομική πρωτεύουσα, ο αντιδήμαρχος είπε πως, «Δεν ζηλεύουμε. Μπορούμε».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, είπε πως σκοπός της γαστροδιπλωματίας που θα συνδέσει την ντόπια παραγωγή, είναι η εξωστρέφεια των παραγωγικών μονάδων της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και ο συνδυασμός της γαστρονομίας με την τοπική παράδοση και κουλτούρα.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε πως ο ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός είναι κομμάτι του τουρισμού, που φέρνει οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία. Κομμάτι που όπως είπε, αφήνουμε πίσω, παρά το γεγονός πως η γαστρονομία είναι ο δεύτερος λόγος που ένας τουρίστας επιστρέφει σε έναν τόπο ή τον συστήνει σε κάποιον να τον επισκεφθεί. Πρότεινε επίσης και την δημουργία shop-in-shop στα εστιατόρια της Βέροιας, να μπορεί δηλαδή ο επισκέπτης να προμηθευθεί τυποποιημένο το προϊόν που γεύθηκε, προκειμένου να το πάρει μαζί του φεύγοντας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος, είπε πως τα τρόφιμα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό, καθώς είναι εύκολο να τα πάρει μαζί του ο τουρίστας στην βαλίτσα του.
Στο φρούτο, ως το βασικό κομμάτι της γαστρονομίας, είτε ως νωπό, είτε και ως συστατικό μαγειρικής, αναφέρθηκε ο κ. Τσιφλίδης, λέγοντας πως ο δήμος Βέροιας εξαρτάται οικονομικά από αυτό.
Στη σημασία του ονοματεπώνυμο σε ένα προϊόν, όπως το «ρεβανί Βεροίας», αναφέρθηκε ο κ. Παλαισίδης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του πλάνου προώθησης της γαστροδιπλαματίας του δήμου Βέροιας, ενώ πρότεινε και τον προγραμματισμό food tours στην πόλη, προκειμένου οι επισκέπτες να ανακαλύπτουν στην παλέτα της γαστρονομίας της Βέροιας.
Το επόμενο βήμα είναι να αποσταλλεί ένα ερωτηματολόγιο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την χαρτογράφηση της διπλωματίας και με βάση τα αποτελέσματα να δημιουργηθούν menu, για παιδιά, για BBQ, χορτοφαγικό, με βάση το ροδάκινο κτλ.
Στο κομμάτι της διατροφής αναφέρθηκε η κ. Βασιλοπούλου, λέγοντας πως η Βέροια προσφέρει πολλά φρούτα που αλλάζουν με την εποχή, καθώς και το κρασί που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
Τέλος, στο κομμάτι της γαστρονομίας - παιδί αναφέρθηκε η παιδίατρος Ελένη Καζελίδου, λέγοντας πως είναι σημαντική η ένταξη στα εστιατόρια της σωστής παιδικής διατροφής και του παιδικού menu, το οποίο θα είναι καλής ποιότητας και δελεαστικό για τα παιδιά.
Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι παρεβρισκόμενοι, που έκαναν τις δικές τους προτάσεις, όπως την υποχρεωτική σήμανση στον τιμοκατάλογο για προϊοντα προέλευσης, την διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας και street food τοπικών προϊόντων στην πόλη της Βέροιας, την προώθηση και άλλων τοπικών προϊόντων, όπως ο φασουλονταβάς και το σησαμέλαιο, ο τοπικός μπάτζος, την πέστροφα, στη δημιουργία γαστρονομικού οδηγού, ενώ στάθηκαν και στον τρόπο προσέλκυσης επισκεπτών, στην στρατηγική του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, στην συνεισφορά του δήμου και με άλλους τρόπους προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα κτλ.
Δείτε φωτογραφίες:
Ένα Ένα παιδια ...το ρεβανι έκανε έναν αιώνα για να γίνει ότι έγινε, χαλαρώστε λίγο
ΑπάντησηΔιαγραφή...ακόμα και το ΑΙ καλύτερο λογότυπο θα σας έφτιαχνε..."έγραψαν σε έναν τοίχο
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο! Μην ξεχάσετε να παραβρεθείτε και στα δεκαήμερα πανηγύρια της περιοχής όπου θα φάτε σουβλάκια ψημένα από κάποιον (άραγε έχει πιστοποητικό υγείας) που θα κατουρήσει πίσω από το παραβάν χωρίς βρύση. Οι εστιάτορες
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι (όσοι πήγατε) εστιάτορες πως μπορείτε να συζητάτε με ανθρώπους που ψήνουν ή επιτρέπουν να ψήνουν κρέατα σε πανηγύρια και φωτογραφίζονται τρώγοντάς τα; Τα μαγαζιά σας δεν περάσανε αυστηρούς ελέγχους από το υγειονομικό; Κάνε πλάκα τώρα να γνωμοδοτήσει και κανένας τοπικός σύλλογος γευσιγνωστών (με λογότυπο τον Τσε,).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓκόρτσα σορμπέ να κάμετε. Τους πήραμε τις καλτσοδέτες.
ΑπάντησηΔιαγραφή