Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βόρεια Ελλάδα: Άφαντοι οι τουρίστες από Γαλλία, Αμερική και Ιταλία

Μπορεί για τον ελληνικό τουρισμό οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι και οι Ιταλοί να αποτελούν το top – 5 των καλύτερων "πελατών" μας, ωστόσο οι τρεις τελευταίες εθνικότητες απουσιάζουν τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την Κεντρική Μακεδονία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης συχνά διαμαρτύρονται για την ελλιπή, όπως λένε, τουριστική προβολή της πόλης σε χώρες με υψηλά βαλάντια όπως η Αμερική και η Γαλλία κάνοντας λόγο για περιορισμένη αεροπορική σύνδεση με τη δεύτερη και ανύπαρκτη με την πρώτη.

Την ίδια ώρα και ενώ οι πτήσεις για προορισμούς της Ιταλίας από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι συχνοί, "άφαντοι" φαίνεται να είναι και οι Ιταλοί τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ για τις κύριες τουριστικές αγορές ανά περιφέρεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2022, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν Γάλλους, Αμερικανούς και Ιταλούς, η Κεντρική Μακεδονία δεν βρίσκεται μεταξύ των προορισμών που επέλεξαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ιταλοί τουρίστες συνεισφέρουν αθροιστικά το 48,1% των επισκέψεων στη χώρα μας , το 54,9% των διανυκτερεύσεων και το 56,7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Από τις χώρες υπό ανάλυση, την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφουν οι επισκέπτες από την Γερμανία (693 ευρώ). Την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση παρουσιάζουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (99 ευρώ). Τέλος, η μικρότερη διάρκεια παραμονής ανά περιφέρεια καταγράφηκε από τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ (6,4), ενώ η μεγαλύτερη από τους επισκέπτες από τη Γερμανία (9,3).

Οι Γερμανοί ψηφίζουν Κεντρική Μακεδονία, αλλά αφήνουν λίγα

Μπορεί ο κύριος όγκος επισκεπτών από την Γερμανία για το 2022, να επισκέφτηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου - σε σχέση με το 2019 - καταγράφηκε αύξηση +1% στις εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,008 δις. ευρώ, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως είθισται έδειξαν και την Κεντρική Μακεδονία, με αιχμή του δόρατος τη Χαλκιδική. Μάλιστα η Κεντρική Μακεδονία κατατάσσεται τρίτη στις προτιμήσεις των Γερμανών. Σημειώνεται πως τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +88% παρουσίασε η Κεντρική Μακεδονία με τις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται σε 11.089 χιλιάδες. Η εν λόγω περιοχή κατέγραψε και την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις επισκέψεις κατά +37% για το 2022.

Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των Γερμανών διαμορφώθηκε σε 693 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +3,9% σε σχέση με το 2019. H μέγιστη τιμή δαπάνης ανά επίσκεψη από τη Γερμανία ανήλθε σε 926 ευρώ και καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο μέσος όρος δαπάνης κατακρημνίστηκε σε μόλις σε 271 ευρώ.

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των εισερχόμενων επισκεπτών από τη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 75 ευρώ. H μέγιστη τιμή δαπάνης ανά διανυκτέρευση των επισκεπτών από τη Γερμανία ανήλθε σε 123 ευρώ και καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έναντι 109 ευρώ του μέσου όρου της Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δαπάνη ανά διανυκτέρευση από τη Γερμανία άγγιξε μόλις τα 34 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση διάρκεια παραμονής επισκεπτών από τη Γερμανία ήταν 9,3 διανυκτερεύσεις ανά επίσκεψη ανά περιφέρεια παρουσιάζοντας αύξηση +10,5% το 2022 σε σχέση με το 2019. Στην Κεντρική Μακεδονία η μέση διάρκεια διανυκτερεύσεων των Γερμανών επισκεπτών ανέρχεται σε 13 διανυκτερεύσεις.

Οι Βρετανοί μένουν αρκετά, αφήνουν λίγα

Ο κύριος όγκος επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, επισκέφτηκε την περιφέρεια Κρήτης όπου - σε σχέση με το 2019 – καταγράφηκε αύξηση (+114%) στις εισπράξεις, που ανέρχονται σε 901 εκατ. ευρώ. Και μπορεί οι Βρετανοί τουρίστες για μια ακόμη χρόνια να επέλεξαν για τις διακοπές και την Κεντρική Μακεδονία ωστόσο καταγράφηκε σημαντική μείωση εσόδων έναντι του 2019, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε μόλις 63 εκατ. ευρώ έναντι 226 εκατ. ευρώ το 2019.

Η μέση δαπάνη των Βρετανών ανά επίσκεψη στις 13 περιφέρειες της χώρας το 2022 διαμορφώθηκε σε 654 ευρώ. H μέγιστη τιμή δαπάνης των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 874 ευρώ και καταγράφηκε στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων έναντι 821 ευρώ του μέσου όρου της Περιφέρειας. Λιγότερο από το ⅓ έναντι της περιφέρειας Ιόνιων Νήσων είναι η μέση δαπάνη στην Κεντρική Μακεδονία όπου οι Βρετανοί επισκέπτες κατά μέσο όρο αφήνουν μόλις 31 ευρώ.

Ο μέσος όρος παραμονής για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 7,8 διανυκτερεύσεις. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν 7,9 διανυκτερεύσεις από τους Βρετανούς επισκέπτες έναντι 6,1 του μέσου όρου της Περιφέρειας.

Ποια η εικόνα Γάλλων, Αμερικάνων και Ιταλών τουριστών

Ο κύριος όγκος των Γάλλων τουριστών το 2022 επισκέφτηκε την περιφέρεια Κρήτης όπου - σε σχέση με το 2019 - καταγράφηκε μείωση των εισπράξεων κατά -4%, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 385 εκατ. ευρώ έναντι 399 εκατ. ευρώ το 2019. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των εισερχόμενων επισκεπτών από τη Γαλλία διαμορφώθηκε σε 595 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των εισερχόμενων επισκεπτών από τη Γαλλία διαμορφώθηκε σε 86 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση από τη γαλλική αγορά παρουσίασε αύξηση κατά +2,6% το 2022 σε σχέση με το 2019, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,9 διανυκτερεύσεις.

Ο κύριος όγκος τουριστών από τις ΗΠΑ το 2022 επισκέφτηκε την Περιφέρεια Αττικής όπου - σε σχέση με το 2019 - καταγράφηκε μείωση των εισπράξεων κατά -2%, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 391 εκατ. ευρώ έναντι 397 εκατ. ευρώ το 2019. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των εισερχόμενων επισκεπτών από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 628 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη από τις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά +15,2% το 2022 σε σχέση με το 2019. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των εισερχόμενων επισκεπτών από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 99 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής επισκεπτών από τις ΗΠΑ ήταν 6,4 διανυκτερεύσεις ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια παρουσιάζοντας αύξηση +11,4% το 2022 σε σχέση με το 2019.

Ο κύριος όγκος των Ιταλών τουριστών το 2022 επισκέφτηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου - σε σχέση με το 2019 - καταγράφηκε μείωση των εισπράξεων κατά -37%, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 243 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των εισερχόμενων επισκεπτών από την Ιταλία διαμορφώθηκε σε 592 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη από την ιταλική αγορά παρουσίασε αύξηση κατά +8,9% το 2022 σε σχέση με το 2019. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των εισερχόμενων επισκεπτών από την Ιταλία διαμορφώθηκε σε 85 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη από την Ιταλία ήταν 7 διανυκτερεύσεις ανά περιφέρεια παρουσιάζοντας αύξηση κατά +2,9% το 2022 σε σχέση με το 2019.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ