Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία: Από το 3,16%, πήγε στο 33,94% και κατέληξε στο 14,73%

Δεκαπέντε χρόνια στην προεδρία του κόμματος παρέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας και στο μεσοδιάστημα αυτό ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγήθηκε, μετασχηματίστηκε αρκετές φορές ακόμη και σε επίπεδο ονόματος, καθώς ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων μετεξελίχθηκε μαζί με άλλους ανάλογης ιδεολογίας σχηματισμούς σε Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ακολούθως σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα κατήλθε με τον ίδιο επικεφαλής, σε συνολικά 8 εθνικές εκλογές όπου σταδιακά αύξανε τα ποσοστά του με κορύφωση τον Ιανουάριο του 2015 που ορκίστηκε πρωθυπουργός, και ακολούθως ξεκίνησε η πτώση. 

Όσον αφορά την Ημαθία, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2009 με ποστοστό 3,16%. Στις εκλογές του 2012 κατέγραψε την πρώτη μεγάλη άνοδό του, καθώς έφτασε στο 23,63%. Την μεγαλύτερη νίκη του σε επίπεδο νομού, την πέτυχε στις εκλογές του 2015, όταν και βγήκε κυβέρνηση με ποσοστό 34,28%. Αντίθετα, η πτώση ξεκίνησε στις εκλογές του 2019. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πήρε στους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας 26,98%, ενώ η κατάρρευση ήρθε 4 χρόνια μετά, με το ποσοστό να συρρικνώνεται στο 14,73%.

Σ' όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε συνολικά πέντε βουλευτές. Το 2015 εκλέχθηκαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, η Φρόσω Καρασαρλίδου, ο Γιώργος Ουρσουζίδης, ο Χρήστος Αντωνίου και το 2019 ο Άγγελος Τόλκας. Αξίζει να σημειωθεί πως υπουργοποιήθηκαν τρεις προσωπικότητες που είτε άμεσα, είτε έμμεσα έχουν σχέση με την Ημαθία. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ως Υπουργός Τουρισμού, ο Άγγελος Τόλκας ως Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Κατερίνα Παπακώστα ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κακά τα ψέματα, σημαντικό ρόλο στην πτώση των ποσοστών του κόμματος στην Μακεδονία και ειδικότερα στην Ημαθία έπαιξε η «Συμφωνία των Πρεσπών». Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας πλήρωσαν ακριβά την επιλογή τους να δοθεί αυτή η ονομασία στην γειτονική χώρα.

10 σχόλια:

  1. South Macedonia drink water in the name of tsipra.

    And North Monkeydonia too.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μισό μισό....μιλάς για τον αριστερό ή το δεξιό ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευρωεκλογές λέτε ξανά στο 3;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα καταλήξει και πάλι στο 3% και θα δείτε που τα σημερινά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν πως δεν ξέρουν και τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου πηρε ο Κυριακος 40+ τοτε ολα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διετέλεσε ποτέ υφυπουργός του αλ6 η Κατερίνα Παπακώστα-σιδηροπούλου;Το μόνο που θυμάμαι είναι η δήλωση στήριξης για τον Αντώνη που διακρίνεται στη φωτογραφία να χειροκροτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν ρόδα είναι και γυρίζει
    Ο κόσμος, μάτια μου, που λες
    Μας παίρνει πίσω ό,τι χαρίζει
    Και μας φορτώνει με ψευτιές

    Γι’ αυτό παχιά μεγάλα λόγια
    Ποτέ σου πια μην ξαναπείς
    Γιατί τα ζόρικα τα σόγια
    Σβήσανε πριν να γεννηθείς

    Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει
    Ό,τι γυρίζει σταματά
    Ό,τι επιστρέφει ξαναφεύγει
    Ό,τι περνά ξαναγυρνά

    Ό,τι φουσκώνει ξεφουσκώνει
    Ό,τι ραγίζει κολλά
    Ό,τι βιδώνει ξεβιδώνει
    Ό,τι ξεχνάμε μας ξεχνά......
    ************************************************
    (Από τραγούδι του 1982.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1982 άλλες εποχές 40 χρόνια πίσω χωρίς επικοινωνία,χωρίς passτες και ο στίχος άλλαξε ότι ανεβαίνει ανεβαίνει και ότι επιστρέφει δεν φεύγει εύκολα,όσο για τα σόγια που σβήσανε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τσίπρα θα λέτε και κλαίτε!!! καλό χειμώνα βρε🤣🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι σίγουρος σύντροφε και αν κουραστειςςς;άλλαξε πλευρό.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ