Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Απίστευτο! Κι όμως, η Βέροια συμμετείχε στα καλλιστεία του 1929

Οι Ναουσαίες δεν πήγαιναν σε διαγωνισμούς ομορφιάς, γιατί σαν αριστοκράτισσες το θεωρούσαν υποτιμητικό

Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες να ζούμε έντονα την εποχή του lifestyle, ωστόσο και τα παλιά τα χρόνια, υπήρχε έντονη δράση σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μια φωτογραφία που ανέβηκε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook το αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο.

Βρισκόμαστε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν διοργανώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα τα καλλιστεία ομορφιάς. Μέσα στις γοητευτικές κυρίες της εποχής, διακρίνεται και μια μελαχρινή Βεροιώτισσα με το όνομα Ματρώνα Φωτίου.

Δίπλα της διακρίνονται η Miss Έδεσσα, η Miss Σέρρες, η Miss Δράμα και άλλες κοπέλες από όμορους νομούς, όπως επίσης και άνδρες της λεγόμενης αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας της εποχής εκείνης.


Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Καρατσιώλης στο facebook: «Η φωτογραφία είναι μπροστά απο το ιστορικό ξενοδοχείο Μεντιτερανέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης (σήμερα δεν υπάρχει) δίπλα απο το περίφημο εστιατόριο «Όλυμπος - Νάουσα».

Στο ξενοδοχείο αυτό γινόταν απο την Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης (πρόδρομο της σημερινής ΕΣΗΕΜΘ) τα καλλιστεία Βορείου Ελλάδος. Στη φωτό είναι η Ελένη Σταθοπούλου που ήταν η Μις Θεσσαλονίκης το έτος 1929.


Τα καλλιστεία γίνονταν κάθε χρόνο και αποτελούσαν μεγάλο κοσμικό γεγονός της συμπρωτεύουσας. Την Μις Βεροίας Ματρώνα Φωτίου μπορείτε να βρείτε απο την τοπική εφημερίδα «Αστήρ» που αναφέρεται στα καλλιστεία αυτά.

Ναουσαίες δεν πήγαιναν γιατί σαν αριστοκράτισσες που θεωρούνταν το θεωρούσαν υποτιμητικό να πηγαίνουν στα καλλιστεία αυτά που συνήθως πήγαιναν φτωχές προσφυγοπούλες για κοινωνική ανέλιξη και καταξίωση, γιαυτό δε θα δείτε ταινία με επιγραφή Μις Νάουσα, όχι μόνο στην παρούσα ανάρτηση αλλά και άλλες φωτογραφίες καλλιστείων της εποχής.

Τα παραπάνω μου διηγήθηκε ο αείμνηστος ζωγράφος Πολύκλειτος Ρέγκος που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής και τον είχα καθηγητή στο Σχέδιο στο ΑΠΘ. Άλλη προσωπικότητα και μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν και ο μουσικοσυνθέτης Αιμίλιος Ριάδης.

Τις φωτογραφίες ανέβασαν στα social media o Αθανάσιος Μπασδέκης και ο κ. Παλάσσης.

1 σχόλιο:

  1. Οι αριστοκρατικες ναουσαιες να δώσουν λεφτά στην πόλη τους που δεν κυκλοφορεί ούτε μύγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ