Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, καθορίζεται ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που θα καταταχτούν στις Ένοπλες Δυνάμεις το έτος 2023.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, για το έτος 2023, ορίζεται ως εξής:
- Στρατός Ξηράς - 964 θέσεις
- Πολεμικό Ναυτικό - 430 θέσεις
- Πολεμική Αεροπορία - 298 θέσεις
- Κοινό Νομικό Σώμα - 8 θέσεις
Συνολικά δηλαδή θα προσληφθούν 1.700 νέοι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι προκηρύξεις θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα ανά φορέα πρόσληψης, μέσω ΦΕΚ ΑΣΕΠ. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής στις ιστοσελίδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα καθορίζονται στις προκηρύξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.
Πώς κατατάσσονται οι ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις
Οι ΕΠ.ΟΠ. κατατάσσονται αρχικά ως Στρατιώτες στον Στρατό Ξηράς, ως Σμηνίτες στην Πολεμική Αεροπορία και ως Ναύτες στο Πολεμικό Ναυτικό.
Οι ΕΠ.ΟΠ. αναλαμβάνουν υποχρέωση επταετούς παραμονής στον Στρατό, εκτός αν γίνει δεκτή η παραίτησή τους πριν συμπληρωθεί η επταετία. Να σημειωθεί ότι η αίτηση παραίτησης μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τετραετούς δε για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ
Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς υπηρεσίας μπορούν να μονιμοποιηθούν, ύστερα από αίτησή τους, με το βαθμό που φέρουν, εφόσον:
- Επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις δοκιμασίας και
- Κριθούν για μονιμοποίηση από τα αρμόδια γι’ αυτούς Συμβούλια Κρίσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους ατομικούς τους φακέλους.
Τι μοριoδοτεί τις προσλήψεις ΕΠΟΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr στις προκηρύξεις των ΕΠΟΠ μοριοδοτείται και η γνώση ξένης γλώσσας ως εξής:
- Επίπεδο καλής γνώσης / Β2 - 50 Μόρια
- Επίπεδο πολύ καλής γνώσης / Γ1 - 100 Μόρια
- Επίπεδο Άριστης γνώσης / Γ1 - 150 Μόρια
Να σημειωθεί ότι μοριοδοτείται η γνώση μόνο μίας ξένης γλώσσας και αυτή στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως γίνεται κατανοητό μια πιστοποίηση Αγγλικών μπορεί ακόμα και να «εκτοξεύσει» την μοριοδότηση των υποψηφίων.
Δεν βγαίνουν με τίποτα στις υπηρεσίες οι σκοπιές και τα περίπολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσλήψεις Η εσωτερική μετανάστευση? Φεύγουν οι νέοι από τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ξαναγυριζουν.Ουτε ανοίγουν θέσεις για μεταθέσεις. Όσοι προσληφθηκαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία έμαθε κάνεις που κατέληξαν.Ειχαν και πτυχία. 110 σχολεία κλείνουν μόνο στην κεντρική Μακεδονία. Τους προσλαμβάνουν και δεν ξαναγυριζουν ΠΟΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΖΟΥΡΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγίδα είναι.Οι Αθηναίοι νοικιάζουν τα διαμέρισμα τα τους και στη Βόρεια Ελλάδα αδειάζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω που υπηρετω στην 33 εμα στο πολυκαστρο κιλκις με τις ασκησεις που γινονται ο βοηθος μαγειρα κανει και περιπολο και κοιμαται το πολυ 4 ωρες. οι αλλες 20 ωρες ειναι σε δραση. αυτο γινεται εδω και 15 μερες και ουτε εξοδος δεν υπαρχει. Ακομη και ο θαλαμοφυλακας αοπλος κανει και δευτερα καθηκοντα οπως βοηθος περιπολου. τετοια ζορια δεν εχω τραβηξει ποτε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή