Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας

Την οργή του για το «θολό» τοπίο που επικρατεί στην τιμολόγηση του συμπύρηνου ροδακίνου, εξέφρασε ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο οποίος στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας αναφέρει:

«Η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου έχει ήδη ξεκινήσει και για άλλη μία χρονιά οι παραγωγοί βιώνουμε την απαράδεκτη πρακτική του να παραδίδουμε ροδάκινα χωρίς να γνωρίζουμε τιμές.

Γνωρίζουμε καλά ότι η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για εμάς, αφού χαρακτηρίστηκε από διακοπές στις παραλαβές, αλλά και χρήση και κατάχρηση της νέας ποιοτικής κατηγορίας «κλαρίσιο». Αυτές οι πρακτικές οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση εν μέσω συγκομιδής. Οι περσινές τιμές αγοράς, 31-33 λεπτά για το καλό ροδάκινο, 25 για το κλαρίσιο και 15 για το χυμό, δεν κάλυψαν σε καμία περίπτωση το κόστος καλλιέργειας. Άλλη μία χρονιά δώσαμε τη μάχη της επιβίωσης.

Φέτος, τα έξοδα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή συμπύρηνου θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι βιομηχανίες που δε χάνουν ευκαιρία να μας δίνουν οδηγίες για το πως θα φροντίζουμε τα χωράφια μας, αρνούνται να καταλάβουν ότι η ποιότητα έχει κόστος.

Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει οδηγήσει σε αύξηση τα μεροκάματα. Για να παράξουμε ποιότητα όμως, χρειάζονται χέρια και στο αραίωμα και στο μάζεμα. Οι ατελείωτες βροχοπτώσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Για να παράξουμε ποιότητα χρειάστηκαν πολύ περισσότερα ραντίσματα, με αύξηση του κόστους για τα φυτοφάρμακα. Αυτά προστίθενται στο ήδη αυξημένο κόστος της ενέργειας, των λιπασμάτων κλπ. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 30% .

Είναι περισσότερο από απαραίτητο να υπάρξει μια γενναία αύξηση στην τιμή του συμπύρηνου φέτος. Η αύξηση πρέπει να καλύπτει την αύξηση του κόστους παραγωγής μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να προμηθεύουμε τη βιομηχανία με α΄ ύλη. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η τιμή βάσης για τη φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι Τέτοια που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει και ένα ποσοστό κέρδους».

Για τον Α.Σ.Γ.Β.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ

15 σχόλια:

  1. Οταν αυξανει το κοστος παραγωγης και η καλιεργια ειναι ασυμφορη ,διακοπτεις αγροτικη δρστηριοτητα,η αλλαζεις καλιεργια.

    Οποιος δε το καταλαβαινει και νομιζει οτι ειμαστε ΠΑΣΟΚ του '80 ,επαιξε και εχασε.

    Το κλειδι ειναι στη μειωση κοστους παραγωγης ,αλλα η κυβερνηση εχει αποφασισει η Ελλαδα να παραγει σερβιτορους στη Ροδο,οχι πρωτογενη παραγωγη στους καμπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή να εκβιάσει τους νεεους ή στα χωράφια με 25 € ή άνεργος στο σπίτι σου; Στην Ολλανδία έχεις αναρωτηθεί πως βγαίνουν οι αγρότες; Το μεροκάματο είναι πάνω από 100€/ημέρα

      Διαγραφή
    2. Οταν ζητουν επιχορηγησεις αντι για υποδομες για μειωση κοστους, οταν δεν κανουν πολυαριθμα σχηματα για μειωση κατα μοναδα των σταθερων δαπανων, οταν ευχονται να εχουν θεομηνια για να εισπραξουν χωρις κοπο καποια αποζημιωση, οταν δεν προσεχουν την ποιοτητα, οταν ο κληρος διαιρειται απι γενεια σε γενεια, τα ιδια θα συμβαινουν και θα τρωνε το δουλεμα και την αδιαφορια της εκαστοτε ηγεσιας συνεπικουρουμενη απο τους τοπικους παραγοντες.

      Διαγραφή
  2. 0,43 ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ
    ΕΞΟΔΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ Η ΤΙΜΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΩΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείτε όλοι μαζί και μην παραδίνεται ροδάκινα μέχρι να σας δώσουν την τιμή που θέλετε!!είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να δίνει τιμή το εργοστάσιο και όχι ο παραγωγός που έχει το προϊόν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κατά το πλείστο ο παραγωγός είναι ο εργοστασιάρχης (συνδικαλιστής , κομματάρχης κλπ.) , ολούρμου ......

      Διαγραφή
  4. Η βουλευτες του νομου μεχρι πριν λιγο καιρο καθε μερα κατι ειχαν να μας πουν...τωρα μηπως για το θεμα του ροδακινου να ελεγαν κατι για το τι κανανε η τι κανουν η τι θα κανουνε! Νομιζω θα ειχε ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια...Δεν βαρεθήκατε πια.....
    Άλλαξαν τα χρόνια. Οι γεωπόνοι γνώση δεν έχουν τι γίνεται έξω.;;,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν δοθούν τιμές αξιοπρεπείς στους αγρότες, πέρα από την εγκατάλειψη της παραγωγής, θα επέλθει περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, των χωριών και μετανάστευση στο εξωτερικό.
    Ας κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά και ας προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την κατρακύλα που έχει πάρει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην πάρα δίνετε δύο τρεις μέρες αλλά αυτό δεν συμφέρει κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλάξτε καλλιέργειες απλό είναι.. Εχετε κουράσει τον κόσμο κάθε καλοκαίρι κ μετά χειμώνα κινητοποιήσεις να δημιουργείτε προβλήματα σε άλλους κλάδους οι οποίοι ούτε επιδοτήσεις ούτε αποζημιώσεις περνούν όταν πέφτουν έξω κ τα χρέη τρέχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΕΝΤΑΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΤΕ ΝΑ ΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφού ψηφίσατε το κόμμα σας, λες και δεν τα ξέρατε από άλλες χρονιές,πολύ καλά να πάθετε. Παρακαλάτε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ αν ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ η Βελόπουλο θά τρώγαμε με χρυσά κουτάλια

      Διαγραφή
  11. Πόσοι αγροτικοί συνεταιρισμοί,συνδικαλιστικά όργανα ή ότιδηποτε άλλο εκπροσωπεί αγρότες έκανε Σαματά , απεργίες , κλείσιμο δρόμων κτλπ, επειδή ή καθε κυβέρνηση που πέρασε τα τελευταία 35 χρόνια δεν σας έφερε φθηνό φυσικό αέριο στο χωράφι να μπορείτε να αναταγωνιστειτε τους Ευρωπαίους και να έχετε επιλογές διαφορετικών καλλιεργειών; Πόσοι άραγε ειχατερ απαιτήσεις να μεταφερθούν οι γεωπονικές σχολές μέσα στον κάμπο; Να γίνει σχέδιο ανάπτυξης από το ελληνικά πανεπιστήμια υπό την αιγίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης; Αλλά τι λέω εσείς έχετε συμβουλατορες ανθρώπους καιροσκόπους τυχοδιώκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ