Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Βιώσιμη Γεωργία - Βιώσιμος Πλανήτης»: Όσα δήλωσε ο Χ. Γιαννακάκης για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στη σειρά ντοκιμαντέρ της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε μια σειρά από μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βιώσιμη Γεωργία, Βιώσιμος Πλανήτης» για το μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

Στα εβδομαδιαία επεισόδια της σειράς, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος, κα. Νίκη Λυμπεράκη, αναδεικνύονται οι σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, οι τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών, καθώς και παραδείγματα καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους Έλληνες αγρότες.

Την Τρίτη (20/06) δημοσιεύθηκε το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Θέτοντας το Πρόβλημα – Δείχνοντας την Κατεύθυνση των Λύσεων» στο οποίο ορίζεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ο αντίκτυπός της στη γεωργική παραγωγή και παράλληλα αναδεικνύεται και η κατεύθυνση των λύσεων με έμφαση στην έννοια της «αειφορίας». Όπως επισημαίνει στην εισαγωγή η κα. Λυμπεράκη «ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, την ώρα που ο FAO προειδοποιεί για πληθυσμιακή έκρηξη έως το 2050, εκτοξεύοντας τις ανάγκες για παραγωγή τροφής κατά 70%. Ωστόσο, ο κίνδυνος απώλειας της παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης, εμμένει», μιλώντας στην ουσία για ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο πρώτο επεισόδιο, μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης. Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε: «Μέχρι το 2015 οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς κυμαίνονταν στα 140 εκατ. ευρώ/χρόνο. Έκτοτε, έχουμε μία αύξηση των ζημιών, με αποτέλεσμα μέχρι το 2020 οι ζημιές να υπερβούν τις δυνατότητες αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, με απόρροια την τμηματική αποζημίωση από το 2017. Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως ήταν οι κακοκαιρίες ‘‘Ιανός’’ και ‘‘Θάλεια’’. Οι εν λόγω ζημιές εκτόξευσαν τις αποζημιώσεις το 2020 στα 360 εκατ. και το 2021 τα 250 εκατ. ευρώ».

«Έτσι, όπως εξελίσσονται οι αποζημιώσεις, φαίνεται πως ο ΕΛΓΑ δεν θα αντέξει να συνεχίσει, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα» κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ