Χτίσιμο ξενοδοχείου-resort 4 αστέρων, διάνοιξη δρόμων κυκλοφορίας οχημάτων, δημιουργία τελεφερίκ, αλλά και Σταθμό παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων, καταφυγίων και μονοπατιών περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη μελέτη του Επιμελητηρίου Πιερίας για την αξιοποίηση του Ολύμπου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η μελέτη με τίτλο, «Οι Δυνατότητες και οι Τρόποι Αξιοποίησης του Ολύμπου σε Αναπτυξιακή Κατεύθυνση», που εκπονήθηκε σε συνάρτηση με Προεδρικό Διάταγμα του 2021, παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Σε ένα κείμενο 91 σελίδων υπάρχουν προτάσεις και παρεμβάσεις, ένα“masterplan” που φιλοδοξεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης του τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας, της βιωσιμότητας καθώς και να εντείνει την πρόοδο του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης στο νομό Πιερίας.
Οι προτάσεις αξιοποίησης
Το σχέδιο αξιοποίησης περιλαμβάνει τις παρακάτω προτάσεις, με χώρο για περισσότερες.
Ίδρυση τουριστικών μονάδων, resort, camping και glamping πάνω στον Όλυμπο
Ένα από τα σημεία κλειδιά της μελέτης είναι η δημιουργία Resort τουλάχιστον 4 και Glamping τουλάχιστον 3 αστέρων: Σχετικά με τη δημιουργία των τουριστικών αυτών δομών, το επιμελητήριο αναφέρει πως αφενός, το Resortπρογραμματίζεται να δημιουργηθεί στο εγκαταλειμμένο Θεραπευτήριο Πέτρας το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Κίτρους – Πιερίας (και οποιαδήποτε παρέμβαση προϋποθέτει την συναίνεση της) κι αφετέρου, το campingυψηλών προδιαγραφών (Glamping=glamorous + camping), με τις παροχές και τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου, υποστηρίζεται από τη νομοθεσία για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού.
Δημιουργία- επέκταση οδικού δικτύου, με διάνοιξη – βελτίωση δασικών δρόμων
Σημαντική παράλληλα είναι η πρόβλεψη για διάνοιξη δρόμων πάνω στο βουνό, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση ηλεκτροκίνητα λεωφορεία με ταυτόχρονη κατάργηση της κυκλοφορίας Ι.Χ. (με εξαίρεση για εργαζόμενους στις τουριστικές υποδομές εντός του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου).
Τελεφερίκ
Ακόμη ένα βήμα ανάπτυξης του τουρισμού στον Όλυμπο, σύμφωνα με τη μελέτη του επιμελητηρίου είναι η δημιουργία τελεφερίκ αμιγώς τουριστικού σκοπού, για μεταφορά τουριστών από την αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα – Λιβαδάκι μέχρι την κορυφή Γκόλνα (μήκος διαδρομής περίπου 1.100 μέτρα και υψομετρική διαφορά 500 μέτρων). Η δυναμικότητα του τελεφερίκ εκτιμάται σε 400 άτομα ανά ώρα, με δύο βαγόνια και περίπου 35 άτομα ανά βαγόνι. Ταυτόχρονα προβλέπεται η διαμόρφωση parking στην αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα – Λιβαδάκι, ώστε οι επισκέπτες του τελεφερίκ να μπορούν να πεζοπορήσουν μέχρι το νεόκτιστο καταφύγιο στο Λιβαδάκι, ή να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα τους σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα (downhill) για κατάβαση μέχρι το Λιτόχωρο.
Εγκαταστάσεις Αθλημάτων Βουνού
Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία αερολέσχης – ελικοδρόμιου, πίστα motocross, πίστα mountainbike Ολυμπιακών προδιαγραφών και πάρκινγκ οχημάτων.
Παρεμβάσεις σε Μονοπάτια
Προβλέπονται παρεμβάσεις στην δεύτερη κύρια διαδρομή Γκορτσιά – Οροπέδιο Μουσών (θέσεις Κόκα και Καγκέλια) για περιορισμό της διάβρωσης και διευκόλυνση της διέλευσης των μουλαριών που τροφοδοτούν τα καταφύγια. Παράλληλα, η μελέτη προβλέπει αναβάθμιση και ανάδειξη του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών νότια του Λιτοχώρου: Άγ. Γιάννης – Λιβαδάκι – Μάλτα – Αρβανίτη – Γκόλνα– Ενιπέας, και σύνδεση τους με το καταφύγιο Άνω Πηγάδι στη Λεπτοκαρυά μέσω υφιστάμενου χωματόδρομου και μονοπατιού. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη τρίτου κύριου άξονα στο νότιο τμήμα του Ολύμπου, με διαδρομή Γκόλνα – Λιβαδάκι – κορυφές Καλόγερος και Πάγος –Μπάρα – Σκάλα – Σκολιό – Μύτικας και κατασκευή parking και αναψυκτήριου στην αφετηρία του προτεινόμενου τρίτου μονοπατιού, πριν από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία έξω από το Λιτόχωρο.
Δημιουργία πάρκων και Μουσείων
Προβλέπεται δημιουργία μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Θεματικό πάρκο – βοτανικός κήπος με θέμα τη χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και έμφαση στα ενδημικά είδη, Θεματικό πάρκο με θέμα το δωδεκάθεο και τη μυθολογία.
Δημιουργία ποδηλατόδρομων, Πεζοπορικών διόδων και Αναψυκτηρίων
Δημιουργία διαδρομών mountainbike στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου με αφετηρία το χωριό Πέτρα, τρεις διαδρομές bike and hike, συντήρηση αναψυκτηρίων.
Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία
Στον τομέα της έρευνας, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία Επιστημονικού Σταθμού παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής (ΕΣΚΑ), Κέντρου Έρευνας – Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΑΚ) Ολύμπου στο υφιστάμενο (στα θεμέλια) κτήριο της ΜΔΕΠΟ, Κέντρου Αριστείας στην Ορεινή Ιατρική Ολύμπου στο υφιστάμενο (υπό διάλυση) καταφύγιο Κορομηλιές-Λεπτοκαρυά και Επιστημονικός Σταθμός παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής.
Σχολής Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας στην περιοχή Καρίτσα για την εκπαίδευση νέων αγροτών, κτηνοτρόφων και απασχολούμενων στον δασικό τομέα, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ενίσχυση της μεταποίησης προϊόντων ορεινής παραγωγής με δημιουργία σφαγείου και μικρής μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας κρέατος τοπικής εκτροφής και μονάδων συσκευασίας αυγών ορνίθων τοπικής εκτροφής και συναφών προϊόντων (μελισσοκομικών, γαλακτοκομικών, δασικών κλπ).
Τέλος, η μελέτη περιλαμβάνει την αναβάθμιση υφιστάμενων καταφυγίων (φυλασσόμενων και μη), τη δημιουργία σταθμών ελέγχου εισόδου και Ασφάλισης ζωής και ατυχημάτων(τρεις σταθμοί ελέγχου, υποχρεωτική Ασφάλιση των εισερχόμενων ορειβατών και πεζοπόρων, υποχρεωτική συνοδεία από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού), τη σύσταση Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στο Λιτόχωρο αλλά και τη συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων κτηρίων και έργων της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Η μελέτη είναι πυξίδα για την αξιοποίηση του Ολύμπου
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου παραδίδει τη μελέτη για τον Όλυμπο στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα
Σε δηλώσεις του στη makthes.gr, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, τόνισε πως η μελέτη θα αποτελέσει την πυξίδα μιας αειφορικής ανάπτυξης και αξιοποίησης του εμβληματικού βουνού. «Το ομορφότερο τμήμα του Ολύμπου, η κορυφή του και οι κατάφυτες πλαγιές του, που καταλήγουν στο γαλανό Αιγαίο, ανήκουν γεωγραφικά στην Πιερία, χωρίς όμως η Πιερία να απολαμβάνει, μέχρι σήμερα, τα ανάλογα οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη, τα οποία θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα μιας αειφορικής ανάπτυξης και αξιοποίησης του παγκοσμίως γνωστού βουνού. Ύστερα όμως, από τη συνάντησή μου, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την παράδοση της ολοκληρωμένης Μελέτης του Επιμελητηρίου Πιερίας, νιώθω πραγματικά αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση αυτού του φιλόδοξου αλλά και απαραίτητου για την Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία εγχειρήματος», δηλώνει.
«Βρισκόμαστε, ήδη, στην αρχή μιας επίπονης αλλά και άκρως δημιουργικής προσπάθειας, της οποίας η αίσια έκβαση και το κοινό συμφέρον της περιοχής, απαιτεί τη συστράτευση όλων των αρμοδίων παραγόντων και φορέων», τονίζει.
Τα «κλειδιά» και τα εμπόδια στο σχέδιο του επιμελητηρίου
Ως στοιχεία που θα οδηγήσουν σε επιτυχία το εγχείρημα σημειώνεται η πολυμορφία υφιστάμενων ελκυστικών πόρων (φυσικοί, ιστορικοί, ανθρωπογενείς) που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες επισκεπτών, αλλά και ο ήδη μεγάλος, ετήσιος αριθμός επισκεπτών στον Όλυμπο – περίπου 200.000 άτομα, με αυξητική πορεία κάθε χρόνο. Παράλληλα τονίζεται η προνομιούχα γεωοικονομική θέση της Πιερίας σε σχέση με τις χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το εξαιρετικά ισχυρό προφίλ φυσικού και ιστορικού – πολιτισμικού δυναμικού.
Στους λόγους οι οποίοι, αντιστρόφως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπόδια στη πραγμάτωση της μελέτης, σημειώνονται μεταξύ άλλων η έλλειψη συλλογικών σημάτων ποιότητας, η μικρή ενασχόληση με την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου αλλά και το μοντέλο μαζικού τουρισμού χαμηλής ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών που επικρατεί στην περιοχή σήμερα. Παράλληλα αναφορά γίνεται και στη μη επαρκώς λειτουργική σύνδεση των παράλιων περιοχών με τις ορεινές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.