Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα θέλουν προσοχή, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς - Οι ειδικοί εξηγούν

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται οι παιδίατροι της χώρας, και ο ΕΟΔΥ, λόγω της έξαρσης των περιστατικών σοβαρής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο που παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο 6 παιδιά κάτω των 10 ετών. Το περιστατικό που σήμανε τον συναγερμό αποτέλεσε ο θάνατος του 8χρονου στη Νάουσα, για τον οποίο έγινε και εισαγγελική παρέμβαση, με στόχο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου. Η τελευταία εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ότι εισήχθη στο νοσοκομείο και ο ξάδερφος του 8χρονου που έχασε τη ζωή του.

Τις τελευταίες ώρες αρκετοί παιδίατροι και επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν δημόσια τι ακριβώς συμβαίνει με τον στρεπτόκοκκο, δίνοντας οδηγίες στους γονείς. Απ' όσα αναφέρουν, προκύπτει αφενός ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, συχνά ακίνδυνο, όμως κάποιες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Όπως εξηγούν όμως οι επιστήμονες, αν ακολουθηθούν τα σωστά βήματα, τότε ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται.

Τι «βλέπουν» οι ειδικοί για τον στρεπτόκοκκο

Ο Θεοκλής Ζαούτης, παιδίατρος και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ερωτηθείς από το iefimerida.gr για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς, απάντησε πως χρειάζεται επαγρύπνηση. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν το παιδί. Αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό και παραπονιέται για πόνο στον λαιμό, τότε θα πρέπει να κάνει strep test. Στην περίπτωση που είναι θετικό, θα πρέπει να μιλήσουν οι γονείς άμεσα με τον παιδίατρο, ώστε να χορηγηθεί στο παιδί αντιβίωση, ανέφερε.

Η δήλωση του Θ.Ζαούτη στο iefimerida.gr για τον στρεπτόκοκκο

«Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίων και οι περισσότερες λοιμώξεις από Strep Α είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα, αλλά μερικές είναι πιο σοβαρές. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι πιο συχνές στα παιδιά, αλλά μερικές φορές μπορεί να επηρεαστούν και οι ενήλικες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως η περίπτωση του επτάχρονου αγοριού, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αυτό ονομάζεται διηθητικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS).

Οι γονείς οφείλουν να επισκέπτονται τον παιδίατρο όταν παρατηρούν ότι η κλινική εικόνα του παιδιού δεν βελτιώνεται τις πρώτες ημέρες που εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ( πχ. υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, διογκωμένοι αδένες).

Ο ΕΟΔΥ ζήτησε από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ενημερώνουν εγκαίρως για περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α ώστε να ‘’χτίσουμε’’ ένα καλά οργανωμένο δίκτυο επιτήρησης της λοίμωξης στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε να ανησυχούν οι γονείς καθώς οι περιπτώσεις λοίμωξης από iGAS είναι εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο είμαστε σε ετοιμότητα και δεν εφησυχαζόμαστε».

Νωρίτερα ο κ. Ζαούτης είχε μιλήσει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου.

«Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Στα περισσότερα παιδιά εκδηλώνεται σαν μια φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, μια ήπια λοίμωξη. Και στο παρελθόν όμως υπήρχαν περιστατικά σοβαρής λοίμωξης από αυτόν τον στρεπτόκοκκο, απλώς δεν τα επιτηρούσαμε. Ήταν ελάχιστα, όμως πάντα υπήρχαν θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, οι υγειονομικοί μηχανισμοί της ΕΕ παρατήρησαν ότι «σε διάφορα κράτη αυξήθηκαν τα σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Γι' αυτό βγήκε ένα αλέρτ ώστε να καταγράφονται αυτά τα κρούσματα».

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε: «Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να παρουσιαστεί με ήπια συμπτώματα και να έχουμε ταχύτατη επιδείνωση. Το strep test είναι για διάγνωση της φαρυγγίτιδας. Αν δεν έχει φαρυγγίτιδα, συνήθως οι παιδίατροι δεν κάνουν το strep test στον λαιμό, γιατί δεν υπάρχει σύμπτωμα». Εάν το παιδί έχει πυρετό και συμπτώματα, προσέθεσε, «έστω και ήπια, να μιλήσουν οι γονείς άμεσα με τον παιδίατρο. Να δει ο παιδίατρος το παιδί και να γίνει εκτίμηση. Αν γίνει διάγνωση του στρεπτόκοκκου, υπάρχει αντιβίωση και το μικρόβιο δεν έχει αλλάξει, δεν έχει γίνει πιο ανθεκτικό στην αντιβίωση. Το έχουμε ψάξει, δεν έχει αλλάξει το μικρόβιο, δεν είναι κάποιο νέο μικρόβιο και ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ