Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μαγευτικές διακοπές στην παραδεισένια Αλόννησο

Αν ζούσε σήμερα ο Παπαδιαμάντης, από την Αλόννησο θα εμπνεόταν τις ιστορίες του. Οι γειτόνισσες Σκιάθος και Σκόπελος αλώθηκαν από τον τουρισμό και την ακαλαίσθητη δόμηση, αυτή εδώ, η παρθένα, η απομονωμένη στο θαλάσσιο τιρκουάζ πάρκο της που αγάπησαν οι φώκιες, είναι ένας τελευταίος, αγνός πευκοπαράδεισος, αδικημένος από τα πλοία της γραμμής.

Παράξενο νησί, δίχως χωριά, νησί της παραλίας, της κινηματογραφικής, της ανέγγιχτης, σε δεκάδες εκδοχές και για όλα τα γούστα. Θα την αγαπήσεις αν σου αρέσει η επιθετική βλάστηση που ανασταίνεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες των τοίχων, που σταματά μόνο στα όρια της ασφάλτου ενός μικρού, οδικού δικτύου.

Παράξενο νησί, δίχως χωριά, νησί της παραλίας, της κινηματογραφικής, της ανέγγιχτης, σε δεκάδες εκδοχές και για όλα τα γούστα. Θα την αγαπήσεις αν σου αρέσει η επιθετική βλάστηση που ανασταίνεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες των τοίχων, που σταματά μόνο στα όρια της ασφάλτου ενός μικρού, οδικού δικτύου.

Πεύκα και ελιές που σβήνουν μόνο πάνω στο κύμα, μια γεωγραφία που προδίδει ένα απότομο ρήγμα που χώρισε τις Σποράδες από το Πήλιο, η ίδια αρχιτεκτονική, τόσο πράσινο που νομίζεις ότι θα πρασινίσει ακόμη και τα μάτια σου, βάφοντάς τα με ένα καινούριο χρώμα.

Το στενόμακρο σχήμα της ευνοεί τις θαλασσινές μαγικές θέες, το ηλιοβασίλεμα βάφει ροζ το νερό σε ένα μοναδικό φαινόμενο, εδώ όλα τα σπίτια ατενίζουν από ψηλά, παραμυθένια τοπία.

Εσύ ποια παραλία είσαι;


Ο Λεφτός Γυαλός, είναι η κοσμική, οργανωμένη παραλία με δυό μπιτς-μπαρ, που προτιμούν οι σκαφάτοι στις κοινωνικές τους στιγμές, με εξωτικές ομπρέλες και καταγάλανα νερά.

Ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι η παραλία που προτιμούν όσοι μένουν στη Χώρα. Απάνεμος και οργανωμένος, ιδανικός για οικογένειες με παιδιά, με ξαπλώστρες και δυο ταβερνούλες με υπέροχο φαγητό.

Στον Μικρό Μουρτιά θα πας κατηφορίζοντας τον χωματόδρομο από τη Χώρα. Σχετικά μικρή παραλία με χοντρό βότσαλο, αυστηρά και μόνο για γυμνιστές.

Οι νέοι εναλλακτικοί προτιμούν το Τουρκονέρι με τη γειτονική του παραλία στην οποία θα πας κολυμπώντας. Χοντρό βότσαλο, ησυχία, πρόσβαση από τον χωματόδρομο με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τους Αγίους Αναργύρους (20 λεπτά μέσα στο πευκόδασος).

Οι εναλλακτικοί γυμνιστές αγαπούν και το Βύθισμα, βάζοντας στοίχημα ποιός θα φτάσει πρώτος να πιάσει το sun bed που έστησε κάποιος ανώνυμος καλλιτέχνης.

Τα Γλυφά είναι η παραλία της Στενής Βάλας. Ψιλό βοτσαλάκι ιδανικό για μακάριους ύπνους, πίσω καλαμιές και μια περίκλειστη θέα που την κάνει να μοιάζει με λίμνη, καθώς μπροστά κλείνει τη θέα η Περιστέρα. Κόσμος τούτι-φρούτι. Χωρίς ξαπλώστρες.

Στα Τσουκαλιά θα πατήσεις πάνω στα θραύσματα των αγγείων του αρχαίου αγγειοπλαστείου, θα ζήσεις μια εναλλακτική παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, κάπως πιο αγριωπή από τις υπόλοιπες του νησιού, μαζί με τους εναλλακτικούς οπαδούς της θα πιεις καφέ στην ωραία, βοτσαλωτή καντίνα, πλάι στον παλιό μύλο. Γυμνιστές ευπρόσδεκτοι.

Αν ψάχνεις την απόλυτη απομόνωση πάνω σε ψιλό, λευκό βοτσαλάκι και κάτω από τα πεύκα που φτάνουν ως το νερό, θα προτιμήσεις στην απολύτως εναλλακτική Μεγάλη Άμμο, στην οποία θα σε οδηγήσει ένα δεκάλεπτο μονοπατάκι.



Σμαραγδένια νερά, πεύκα ως το νερό, μια μικρή αγκαλιά με λευκές κροκάλες, ένα διακριτικό μπαράκι με σπιτικό φαγητό στην άκρη. Η Μηλιά που αγαπούν οικογένειες και εναλλακτικοί.

Στην αγκαλιά του φωτογενούς Κοκκινόβραχου με τα κατακόκκινα πετρώματα, η ομώνυμη παραλία με τα πεύκα είναι από τις διασημότερες του νησιού, αυτή που αγαπούν τα ρομαντικά ζευγαράκια. Λένε πως αν κολυμπήσεις στα βαθιά μπορεί να συναντήσεις στο βυθό θραύσματα από τα παλιά ναυάγια που έχουν γίνει στην περιοχή. Δίπλα ακριβώς, ο Τζώρτζης Γυαλός συναγωνίζεται σε μπλε και σμαραγδί, πίσω το πευκόδασος που αξίζει να περπατήσεις, να θαυμάσεις από ψηλά τα κολπάκια, να κάνεις το πικ-νικ σου.

Η Χρυσή Μηλιά με την αμμουδερή παραλία και τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες και για θαλάσσια σπορ. Με το μπαράκι και το πευκόδασος στην πλάτη της.

Οι Σπαρτίνες, έχουν πίσω τους ένα πευκόδασος όπου στήνονται και σκηνές, ένα χαριτωμένο μπαράκι στην άκρη, χοντρό βότσαλο, εναλλακτικό κόσμο και πολλούς γυμνιστές.

Οικογενειακός και ο Ρουσούμ, μπροστά στα πεύκα, με εύκολη πρόσβαση και πολλά, νόστιμα ταβερνάκια.

Με έναν μοναδικό κόλπο που μοιάζει με στενό φιορδ, η Βρυσίτσα μαγεύει όσους θέλουν την ησυχία τους, αρκεί να μην φυσάει βοριάς. Ένας χωματόδρομος 15 λεπτών θα σε κατεβάσει από τη Χώρα εκτός και αν προτιμήσεις τη μαγεία του μονοπατιού.

Όσα αξίζουν



Αν σου αρέσει το περπάτημα στη φύση, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου, κάτω από σκιερά μονοπάτια που θυμίζουν το δάσος της Κοκκινοσκουφίτσας. Ξωκλήσια και παραλίες είναι η αφορμή να βάλεις κάτω τον οδηγό των μονοπατιών που θα προμηθευτείς επιτόπου και να τον περπατήσεις μέσα από βατές, εύκολες διαδρομές που θα σου αποκαλύψουν ένα παρθένο σύμπαν ανάμεσα στο πράσινο και το τιρκουάζ, τον ήχο του φλοίσβου και το τραγούδι των τζιτζικιών.

Να αφήσεις το αυτοκίνητο στην αρχή του μονοπατιού και να περπατήσεις ως τους Αγίους Αναργύρους με τα δίδυμα ξωκλήσια και από κει να κατηφορίσεις στην ομώνυμη παραλία για μια μοναχική βουτιά.

Να ζήσεις την απόκοσμη εμπειρία του σούρουπου στον προστατευμένο υδροβιότοπο του Αγίου Δημητρίου, όταν όλος ο πλανήτης βάφεται ασημί.



Μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι, θα σε ξεναγήσει στο "πάρκο" της μεσογειακής φώκιας. Περιστέρα, Γιούρα, Πιπέρι, 2 Αδέλφια, Σκάντζουρα και Ψαθούρα, τα πιο τροπικά νησιά της Ελλάδας με τις πιο τιρκουάζ βουτιές.

Η εκδρομή με βαρκάκι στο Πελαγονήσι θα σου συστήσει το μεγαλύτερο, ακατοίκητο νησί των Σποράδων. Το παλιό λιοτρίβι, ο νερόμυλος και το μοναστηράκι της κυρα-Παναγιάς, μια εμπειρία που θα σε επιστρέψει κατευθείαν μέσα στις σελίδες του Παπαδιαμάντη, με άρωμα από ήλιο, ρίγανη και θυμάρι.

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από τον Καλόβολο (με μονοπατάκι που ξεκινά από την Χώρα).



Να κάνεις γιόγκα και μασάζ, στο πιο απρόσμενο spa μέσα στον ελαιώνα με την καταπληκτική θέα, ψηλά στο βουνό.

Να ζήσεις το πανηγύρι του Αλωνίσματος στα αλώνια της Χώρας, τον Ιούλιο, τη μέρα που οι νοικοκυρές φτιάχνουν τον τραχανά τους.

Να επισκεφτείς το μοναδικό Πειρατικό Μουσείο στο Πατητήρι, τόσο για τα ευρήματα όσο και για την υπέροχη θέα από το μαγικό, πέτρινο αρχοντικό.

Το φαγητό



Ακόμη κι αν δεν σε ενδιαφέρουν οι παραλίες, το ταξίδι αξίζει και μόνο για τη νοστιμιά του! Στην Αλόννησο θα φας παντού μαγικά. Ακόμη και το πιο κοσμικό μπιτς-μπαρ μαγειρεύει με ψάρι από το καΐκι του, με λαχανικά και φρούτα από τον κήπο του. Οι αποκλειστικά-οικογενειακές επιχειρήσεις, θα σου μαγειρέψουν φαγητό σπιτικό, αληθινό, από τα χέρια της μαμάς και της γιαγιάς, οι αστακοί, τα όστρακα και το ολόφρεσκο ψάρι δεν κοστίζουν μια περιουσία, το ελαιόλαδο είναι παντού βιολογικό και ψυχρής έκθλιψης, αφού μόνον αυτό παράγει το τοπικό ελαιοτριβείο και κάθε σπίτι και μαγαζί φτιάχνει τον δικό του τόνο Αλοννήσου - με τη νοστιμιά μιας άλλης φρεσκάδας.

Να δοκιμάσεις χαμαλιά (αμυγδαλωτό μέσα σε φύλλο πασπαλισμένο με άχνη και άρωμα από λεμόνι ή νεράντζι, κανελογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Το γλυκό που προσφέρει η νύφη στον γαμπρό), αμυγδαλωτά που φτιάχνουν με διαφορετικές συνταγές και φουσκάκια (λουκουμάδες) και σουλτάνα (ένα είδος γλυκιάς μπουγάτσας).

Να χαρείς τον τόνο Αλοννήσου στη σπιτική του εκδοχή, που έχει άλλη γεύση από τον τυποποιημένο.

Τα νοστιμότερα τραπέζια



Η γραφική Στενή Βάλα είναι ο παράδεισος των σκαφάτων που ορκίζονται στο όνομά της για την καλύτερη αστακομακαρονάδα. Θαλασσινό τσιφλίκι ουσιαστικά μιας οικογένειας, με βασίλισσα την θεά κυρα-Κατίνα που θα σου μαζέψει από τον κήπο της βοτάνια και ροζ πιπέρια για το τσάι σου, θα σου ανοίξει φύλλο για την παραδοσιακή της τυρόπιτα και τη μαγική χορτόπιτα με τα μυρωδικά που μαζεύει μόνη της στο βουνό και το δικό της κατσικίσιο τυρί, θα βάλει στη χωριάτικη τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα που συντηρεί από το χειμώνα, θα σου φτιάξει σουλτάνα, μηλόπιτα και σπιτικά γλυκά αλλά και ψωμί και πίτσα χωρίς γλουτένη ζυμωμένα από τα χεράκια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ