Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Έφυγε» η ηθοποιός Σμαρώ Γαϊτανίδου, η γλυκύτατη επισκέπτρια της Βιβλιοθήκης Βέροιας


Έφυγε χθες από την ζωή η ηθοποιός Σμαρώ Γαϊτανίδου. Την ηθοποιό αποχαιρέτισε με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επισημαίνοντας πως υπηρέτησε την τέχνη της με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή, καθώς δημοσιεύθηκε σε πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, συνοδευόμενη από την ανακοίνωση του ΚΘΒΕ με το βιογραφικό της εκλιπούσας.

Κάτι όμως που λίγοι ίσως γνώριζαν, είναι πως η Σμαρώ Γαϊτανίδου τα τελευταία χρόνια ζούσε σε ένα χωριό της Ημαθίας και πως μία φορά την εβδομάδα επισκεπτόταν την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για να δανείζεται βιβλία. Αυτό έκανε γνωστό η Βιβλιοθηκονόμος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Ασπασία Τασιοπούλου, που θέλησε να την αποχαιρείσει μέσα από μια προσωπική δημοσίευση.




Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η γλυκύτατη και πάντα χαμογελαστή Σμαρώ Γαϊτανίδου, τα τελευταία χρόνια ζούσε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Μία φορά την εβδομάδα, κανόνιζε έτσι το πρόγραμμά της ώστε να επισκέπτεται τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και να δανείζεται βιβλία. Πολλά βιβλία. Διάβαζε τα καλύτερα! Αγαπούσε ιδιαίτερα τους κλασσικούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους. Ιδιαίτερα αγαπημένος της ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Θα θυμάμαι πάντα την ευγένεια, την ευγνωμοσύνη για όσα έζησε στο θέατρο, το χαμόγελο και τον αξιοζήλευτο παιδικό της ενθουσιασμό, όταν διάβαζε κάτι καλό. Πριν λίγα χρόνια μου αφηγήθηκε με το δικό της μοναδικό τρόπο, ένα αγαπημένο της διήγημα του Παπαδιαμάντη. Δώρο μοναδικό!

Ώρα καλή αγαπημένη Σμαρώ».




Η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη Σμαρώ Γαϊτανίδου, μία ηθοποιό που υπηρέτησε την τέχνη της με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα. Υπήρξε μία από τις πρώτες ηθοποιούς που έπαιξαν στις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, τη δεκαετία του '60, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου που έφερνε στη Θεσσαλονίκη ο Σωκράτης Καραντινός όταν ανέλαβε το 1961 γενικός διευθυντής του νεοϊδρυμένου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Συνολικά έπαιξε σε 65 παραστάσεις από το 1965 έως το 1999 και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου, όπως: Σωκράτης Καραντινός, Μήτσος Λυγίζος, Μίνως Βολανάκης, Πέλος Κατσέλης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Αλέξης Σολωμός, Κυριαζής Χαρατσάρης, Κωστής Μιχαηλίδης, Θάνος Κωτσόπουλος, Γιάννης Χουβαρδάς, Λεωνίδας Τριβιζάς, Κώστας Μπάκας, Νίκος Σακαλίδης, Ανδρέας Βουτσινάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, κ.ά.

Τελευταία της θεατρική συνεργασία ήταν με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον "Φάουστ" του Γκαίτε, το 2014, που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Έπαιξε στις ταινίες "Κοντά σου γνώρισα την αγάπη" σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη (1969) και στην Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζει (2004). την ταινία που αποτελεί το πρώτο μέρος της τελευταίας ανολοκλήρωτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Επίσης, έγραψε το βιβλίο "Φοβάμαι μη σε ξεχάσω"».

3 σχόλια:

  1. Την Κυριακή 25/6 χάσαμε την Σμαρώ που την είχαμε σαν παιδί μας τους τελευταίους μήνες στο Νοσοκομείο Βέροιας τους τελευταίους μήνες... Ας αναπαυτεί η γλυκούλα μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χτυπημένη στα τελευταία στάδια της άνοιας και με πολλά πρόβλημα υγείας ζούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας τους τελευταίους 4,5 μήνες. Η μόνη της συντροφιά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Καλό παράδεισο Σμαρούλα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ύποπτα - Covid 19 και Παθολογική Κλινική Βέροιας ήταν το δεύτερο σπίτι της. Όλοι εμείς που την γνωρίσαμε από κοντά έχουμε να πούμε παρά όλα τα προβλήματα υγείας που είχε ήταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με αγνή παιδική ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ