Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού θέλει να αναπτύξει ο Δήμος Βέροιας

Πρόταση για δίκτυο 350χλμ. πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών

Ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελέσει έναν καινούργιο πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού θέλει να αναπτύξει ο Δήμος Βέροιας.

Πρόσφατα, υποβλήθηκε πρόταση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΈ.Κ.Α.) για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του. 

Το έργο αφορά σε ένα δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, συνολικού μήκους 350 χλμ, από τα οποία τα 250 χλμ είναι ποδηλατικές διαδρομές και τα 100χλμ είναι πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτικά - θεματικά μονοπάτια, μονοπάτια προσβάσιμα σε ΑμεΑ, μονοπάτια διαβίωσης). 

Το δίκτυο πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και συνδέει οικισμούς με σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής (καταρράκτες, κορυφές, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια κλπ). Το 25% των διαδρομών αυτών  αναπτύσσεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στις Έιδικές Ζώνες Διατήρησης (ΈΖΔ) με τις ονομασίες «Ορος Βέρμιο» και «Στενά Αλιάκμονα». Στην περιοχή που αναπτύσσεται το Έυρωπαϊκό Μονοπάτι Έ4, το προτεινόμενο δίκτυο μονοπατιών περνά από το Κάτω Βέρμιο, την Παναγία Σουμελά, τον οικισμό Ξηρολίβαδο, το χωριό Καστανιά, στο χωριό Σφηκιά και το χωριό Ριζώματα. 

Το Βέρμιο προσφέρεται για πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού (mountain bike) και αποτελεί ιδανικό ορεινό προορισμό τόσο για αρχάριους όσο και για οικογένειες. Οι περισσότερες διαδρομές αναπτύσσονται γύρω από το Χ/Κ Σελίου και από τους ορεινούς οικισμούς Κουμαριά, Κάτω Βέρμιο, Ξηρολίβαδο κλπ. Σε χαμηλότερο ψόμετρο υπάρχουν διαδρομές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον ποταμό Αλιάκμονα. 


Κατά την υλοποίηση του έργου θα εγκατασταθούν πινακίδες κατεύθυνσης και επιβεβαιωτικά σήματα. Στις αφετηρίες των μονοπατιών θα τοποθετηθούν κεντρικές πινακίδες με χάρτη και πληροφορίες για τις προτεινόμενες διαδρομές. 

«Η πόλη της Βέροιας κατέχει κεντρικό ρόλο στο δίκτυο καθώς σε αυτήν ξεκινούν ή καταλήγουν ποδηλατικές διαδρομές. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί μια διαδρομή εντός της πόλης, με σκοπό ο επισκέπτης να γνωρίσει τον αστικό ιστό της πόλης και την γραφική “Μπαρμπούτα”», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από την αποκατάσταση των μονοπατιών θα σχεδιαστούν χάρτες για κινητά τηλέφωνα, ένα site το οποίο θα φιλοξενεί πληροφορίες για το δίκτυο των διαδρομών και τα σημεία ενδιαφέροντος, θα δημιουργηθούν προωθητικά videos και φωτογραφικό υλικό, παράλληλα με μία ολοκληρωμένη καμπάνια προβολής.






8 σχόλια:

  1. Επιτέλους το Σέλι με το Χιονοδρομικό του βασικός άξονας του ορεινού τουρισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΓΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.ΠΑΠΑΤΖΙΔΕΣ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μέσα στην Βέροια για τον τουρισμό Από μπαρμπουτα τα σοκάκια της κυριωτισας τις βυζαντινές εκκλησίες τα αρχαιολογικά μνημεία το φράγμα και πολλά άλλα τα οποία έθεσα στον δήμαρχο και εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα όπου θέλει δουλειά και μερακι να ασχοληθείς.Και αυτή η πρωτοβουλία είναι σε καλή κατεύθυνση.Χρειαζεται σχέδιο και πλάνο για να φέρουμε τον τουρισμό στην πόλη μας . Πιστεύω ότι αυτά τα οποία έχει να δώσει η πόλη μας είναι πάρα πολλά σε σχέση με άλλες πόλεις που είναι όμως οργανωμένες σε σχέση με τον τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορεινό τρέξιμο 12 μαντροσκυλα χωρίς τον τσομπανο,ανέβηκα σε δέντρο για να γλυτώσω.Αυτό με τα ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ μαντροσκυλα συμβαίνει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά τις εκλογές και εφ οσον εκλεγούν οι ίδιοι, θα ενώσουν τα μονοπάτια με Αστραλία. Δεκα πέντε χρόνια, ειναι οι ίδιοι. Τώρα ξύπνησαν πριν τις εκλογες, για να τον ξαναπάρουν μετά. Που να κοιτάξεις και δεν θα δεις τριτοκοσμικές εικόνες. Και ο άλλος λέει, εδωσε πολλά η πόλη μας στον τουρισμό. Τι έδωσε ρε μάστορα; Ενα μεγάλο μηδενικό.Παρατημένη πόλη ειναι. Εκτός βέβαια εάν πηγαίνει βόλτα, μόνο στην Ελιά. Οχι δεν προστέθηκε τίποτε αλλά, πήγαμε κατα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποδήλατα να φέρουν για τους τουρίστες. Δεν έμεινε ένα απο τα παλιά. Ταλαιπωρούνται οι τουρίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα το πρωί οκτώ και τεταρτο εντός του Άλσους κύριος αφοδευε ανενόχλητος στο μικρό θεατράκι. Τα περί εναλλακτικού τουρισμού νομίζω ότι περισσεύουν...Ας σοβαρευτούμε πια και ας αφήσουμε τις εκθέσεις ιδεών.

    ΚΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν σενάριο ακούγετε ιδανικό, αρκεί να μην μείνει άσκηση επί χάρτου.
    Είναι καλό όχι μόνο για να προσελκύσει ξένο κόσμο αλλά και για τους ντόπιους .
    Είναι καιρός ο κόσμος και τα παιδιά να γνωρίσουν την φύση με ότι έχει να προσφέρει και όχι μόνο τις καφετέριες της πόλης με ένα κινητό στο Χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ