Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ένοχοι οι δώδεκα κατηγορούμενοι λέει η εισαγγελέας

«Κανείς δεν μας απέδειξε ότι έχει μετανιώσει. Ο πραγματικά μεταμελημένος έχει το θάρρος να πει την αλήθεια. Αυτή, που δεν ακούστηκε ούτε 1μιση χρόνο μετά σε αυτή την αίθουσα. Οι κατηγορούμενοι είχαν ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων». Με αυτά τα λόγια και απευθυνόμενη προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της Έδρας Κυριακή Κλιάμπα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δώδεκα κατηγορούμενοι για την στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, τον Φεβρουάριο του 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Αξιολογώντας κατά την αγόρευσή της, η οποία διήρκησε τρεις ημέρες, το οπτικοακουστικό υλικό, τα αποδεικτικά και ακράδαντα στοιχεία όπως είπε, τις καταθέσεις των θυμάτων αλλά και των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, όπως και τις απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή των δώδεκα οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι εννέα για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ένας ως ηθικός αυτουργός και οι δύο για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.

Πρότεινε την ενοχή του 1ου κατηγορούμενου για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Για τον 10ο κατηγορούμενο πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β. και του Δ.Κ.

Για όλους τους άλλους, από τον 2ο έως και τον 12ο – εκτός από τον 6ο και τον 8ο κατηγορούμενο – πρότεινε την ενοχή για ανθρωποκτονία με δόλο τελεσθείσα σε βάρος του Άλκη, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β. και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον Δ.Κ.

Για τον 6ο και τον 8ο κατηγορούμενο η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους για συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη και για συνέργεια στις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β. και του Δ.Κ.

Παράλληλα για όλους τους κατηγορούμενους πρότεινε να κριθούν ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ενώ για όλους εκτός από τον 1ο, τον 6ο και τον 8ο και χρήση των αντικειμένων.

Απευθυνόμενη προς τους κατηγορουμένους, η κα Κλιάμπα ανέφερε πως «δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ. Έπαιξαν και έχασαν για δεύτερη φορά, η μία ήταν όταν συνελήφθησαν, και η δεύτερη όταν αποκαλύφθηκαν τα ασύλληπτα ψεύδη ενώπιόν μας. Όταν το ψέμα αγγίζει την υπερβολή η αλήθεια βγαίνει στο φως, και είναι μία και χωρίς σκιές. Οφείλω να πω ότι λυπάμαι πραγματικά για τα δώδεκα νέα παιδιά, γιατί ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο και όχι το σκοτάδι. Πολλές φορές η νίκη σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο σημαίνει και καταδίκη».

Πάρα τα στοιχεία, όπως είπε η εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν αλλά και ότι τα χτυπήματα από μόνα τους δεν ήταν θανατηφόρα. «Δεν τραμπουκίζεις για 40 δευτερόλεπτα με ρόπαλα, στειλιάρια, σφυριά, δρεπάνια, γκλοπ, αλλά ορμάς σαν αγρίμι, σαν θηρίο, και επιτίθεσαι για να αφαιρέσεις ανθρώπινες ζωές. Όταν χτυπάς ένα παιδί με δρεπάνι, θέλεις να σκοτώσεις. Όταν χτυπάς στο κεφάλι με ρόπαλα, ξέρεις που αποσκοπεί αυτό. Δεν τραμπουκίζεις όταν το αίμα του θύματος σε αγγίζει. Συμμετείχαν όλοι με τον ίδιο δόλο, ο ένας συμπληρώνει τις πράξεις του άλλου, σαν ένα παζλ. Την ζωή του Δημήτρη δεν πρόλαβε να την αφαιρέσει ο δέκατος κατηγορούμενος. Την ζωή του Άγγελου δεν πρόλαβαν να την αφαιρέσουν. Ο Άλκης όμως τελικά αποδείχθηκε εύκολη λεία για αυτό και πρόλαβαν να τον σκοτώσουν. Κι αν ισχυριστούν οι κατηγορούμενοι ότι δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι θα καταλήξει έτσι, εγώ θα πω πως ήδη γνώριζαν τι έχουν προκαλέσει, ήξεραν πώς και πόσο είχαν χτυπήσει. Σκόρπισαν τον θάνατο, το κατάφεραν. Άφησαν τον Άλκη να ξεψυχήσει, κι αυτοί ως καλοί στρατιώτες μπορούσαν πλέον να πανηγυρίσουν».

Ενώ ο Άλκης Καμπανός φώναζε «μην με χτυπάτε άλλο» πλημμυρισμένος στο αίμα βγάζοντας κραυγές, και ο Άγγελος προσπαθούσε να τον βοηθήσει, οι κατηγορούμενοι συνέχιζαν να τους χτυπούν, και δεν ένιωσαν ίχνος συμπόνιας και ανθρωπιάς. Δεν σταμάτησαν ούτε τότε.

«Ο κοινός ανθρωποκτόνος δόλος είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητος μέχρι και σήμερα. Βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δεν είχε κανένας το θάρρος να μας πει ότι έστω άγγιξε τον Άλκη. Ήθελαν να μας πείσουν πως ήταν θεατές σε ένα δράμα. Ήταν πρωταγωνιστές σε ένα δράμα που οργάνωσε ο πρώτος κατηγορούμενος, ένα δράμα σφραγισμένο με θάνατο».

Τη στιγμή που η εισαγγελέας ολοκλήρωσε την πρότασή της, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Σημειώνεται πως η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ