Η Λήμνος των αντιθέσεων αποτελεί, αναμφίβολα, μια ευχάριστη έκπληξη για όσους την επιλέξουν. Το ηφαιστειογενές νησί του βορείου Αιγαίου κερδίζει τους επισκέπτες με το που κατέβουν από το πλοίο ή το αεροπλάνο και τους υπόσχεται πως οι διακοπές τους θα μείνουν αξέχαστες. Όπως ακριβώς έγινε και με εμάς.
Αφετηρία της γνωριμίας μας με τη Λήμνο ήταν το γραφικό λιμάνι στη Μύρινα. Η πρωτεύουσα του νησιού πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Περπατήσαμε στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της και ανεβήκαμε το επιβλητικό κάστρο που στέκει αγέρωχο χτισμένο πάνω στην απόκρημνη άκρη της χερσονήσου εδώ και περίπου 9 αιώνες.
Διακοπές στη ΛήμνοΣυνεχίσαμε τη βόλτα μας στην συνοικία του πολυσύχναστου Ρωμαίικου Γιαλού. Εκεί μάς κέρδισαν τα πέτρινα αρχοντικά. Ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές. Στον Τούρκικο Γιαλό με την αμμουδερή παραλία ηρεμήσαμε χαζεύοντας τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια των ψαράδων του νησιού. Όσο περνούν οι ώρες στο νησί, ο επισκέπτης αφομοιώνεται στους ρυθμούς του, δίχως να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;
Μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Μύρινα και χτισμένο σε μια κοιλότητα στο όρος Κάκαβο υπάρχει το ξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας. Η εικόνα μοναδική, η φήμη του μεγάλη. Η εκκλησία είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου ως η εκκλησία δίχως σκεπή. Το αποτέλεσμα της σύμπραξης της μητέρας φύσης και του ανθρώπου είναι άκρως εντυπωσιακό. Να έχετε στο νου σας πως για ν’ ανέβετε στην Παναγία, θα πρέπει να παρκάρετε στο τέλος του χωματόδρομου και να πάρετε το βατό ανηφορικό μονοπάτι που θα βρείτε μπροστά σας. Είναι περιττό να πούμε πως το θέαμα θα σας ανταμείψει.
Διακοπές στη Λήμνο των αντιθέσεων
Περίπου στα τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό συναντήσαμε μια «μικρογραφία» της ερήμου. Οι χρυσαφένιες Αμμοθίνες που απλώνονται σε έκταση 70 στρεμμάτων βρίσκονταν μπροστά μας δημιουργώντας έντονη δίψα. Δίψα πραγματική και δίψα για να μαζέψουμε όλο και περισσότερες εικόνες. Να ζήσουμε τη στιγμή. Σε κάθε έρημο υπάρχει και μια όαση και στην περίπτωση μας αυτή ήταν η παραλία Γομάτι. Στο Γομάτι αντικρίσαμε μια απέραντη χρυσοκίτρινη αμμουδιά με ψιλή, απαλή άμμο και διαυγή νερά που όσα τα παρατηρούσαμε και έπεφτε το φως αυτά άλλαζαν απόχρωση.
Διακοπές στη ΛήμνοΣτην άλλη άκρη του νησιού, βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο που θα δεις κάνοντας διακοπές στη Λήμνο: Το ακρωτήριο της Χλόης. Πρόκειται για το Ιερό των Καβείρων, έναν χώρο λατρείας και τέλεσης των Καβείριων Μυστηρίων. Τι ήταν όμως τα Καβείρια Μυστήρια; Ήταν οι θρησκευτικές τελετές γονιμότητας και αναγέννησης της φύσης, που γίνονταν προς τιμήν των Καβείρων, των παιδιών του Ηφαίστου.
Κάτω από το Καβείριο υπάρχει η Σπηλιά του Φιλοκτήτη το σημείο όπου κατά τη μυθολογία μετέφεραν τον ομηρικό ήρωα για να γιατρευτεί μετά το δάγκωμα φιδιού. Καλό θα ήταν κατά την παραμονή σας στη Λήμνο να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρος της Ηφαιστίας δηλαδή την αρχαία πόλη της Λήμνου.
Διακοπές στη Λήμνο: Οι ωραιότερες παραλίες
Λήμνος: Μια γαστρονομική εμπειρία
Πόσες ημέρες είναι αρκετές για διακοπές στη Λήμνο; Όσες και αν κάτσετε, θα θέλατε μερικές ακόμη…
Πήγαμε στο συγκεκριμένο νησί γιατί ψάχναμε κάτι διαφορετικό. Θέλαμε να ζήσουμε όπως οι ντόπιοι. Η ατμόσφαιρα μάς έβαλε από την αρχή στους ρυθμούς της τοπικής κοινωνίας. Το ζητούμενο δεν ήταν να βρούμε μόνο μια ωραία παραλία για το μπάνιο μας. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να ζήσουμε μια άλλη εμπειρία διακοπών. Να βιώσουμε μια ωραία ιστορία στη Λήμνο. Να μείνουμε σε ένα ασφαλές και παραδοσιακό κατάλυμα. Να γευτούμε ωραίες γεύσεις. Να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους. Φύγαμε γεμάτοι από τη λημνιακή φιλοξενία. Το νησί μας σιγοψιθύριζε πως θα επιστρέψουμε. Μάλλον είχε δίκιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.