Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τουλάχιστον στην περσινή τιμή, «βλέπει» και φέτος το συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της ΕΚΕ

Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31-33 λεπτά/κιλό στην πρώτη κλάση και 15-25 λεπτά τη δεύτερη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά την αναμενόμενη μειωμένη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, «δεν ανησυχούμε τόσο για τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, όσο για την ποιότητα του προϊόντος, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία».

Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Αν και ακόμη απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε 350.000 με 400.000 τόνους, μειωμένη σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, καλύπτονται οι ανάγκες των βιομηχανιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να...παγιωθεί.

«Ήδη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρει κανείς εργατικά χέρια και πλέον η εκτέλεση τριών βαρδιών στα εργοστάσια έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «εύχομαι να διαψευστώ, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ενδεχομένως
δεν θα καταφέρουν όλες οι βιομηχανίες να δουλέψουν τρεις βάρδιες», επισημαίνει.

«Κάποιες ημέρες, κάποια εργοστάσια ίσως και να κάνουν και τις τρεις βάρδιες, αλλά οι συνολικές βάρδιες μεταποίησης που θα γίνουν φέτος, θα είναι λιγότερες αυτών που γίνονταν παραδοσιακά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση του βερίκοκου

Στα 50 λεπτά/κιλό στο χωράφι για την πρώτη ποιότητα και στα 25-30 λεπτά το κιλό για τη δεύτερη ποιότητα στο χωράφι, πληρώνονται και φέτος οι παραγωγοί βερίκοκου σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, να σημειώνει ότι η φετινή παραγωγή του καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έως και 40%. Συνήθως μεταποιούνται 40.000-45.000 τόνοι βερικόκου σε κομπόστα, χυμό και κατάψυξη.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '90 υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια, σήμερα λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία, που παράγουν και χυμό ροδάκινου, καθώς και τέσσερα με πέντε ακόμη εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «αν και είναι λιγότερες αριθμητικά σήμερα οι βιομηχανίες, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά».

Στον κλάδο της κονσερβοποιίας απασχολούνται 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, «τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα».

6 σχόλια:

  1. Κάνεις δεν πήρε 31-33 λεπτά. Στην τσέπη του παραγωγού μπήκαν 27 λεπτά εκκαθάριση με απίστευτα έξοδα λόγω πολέμου. Περιμένουμε να ξεκινήσει το μάζεμα και ότι τελειώνει θα κόβεται από τη ρίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40 χρόνια ακούω για αγρότες που ''μόλις τελειώσει το μάζεμα κόβω τα δέντρα-ξηλώνω φυτείες'' και κάθε χρόνο εδώ είναι. Τώρα είναι ο πόλεμος, πριν ήταν ο κορονοιός, ποιο πριν ήταν το εμπάργκο και ούτω καθεξής. Όλος ο κόσμος δουλεύει, ποτέ δεν είπε κάποιος ''α δεν πήγα καλά φέτος ας κλείσω την εγνατία να ταλαιπωρήσω την μισή Ελλάδα''. Σηκώστε τα μανίκια και αφήστε τα μοιρολατρικά.

      Διαγραφή
  2. Είχε πόλεμο ανέβηκε η βενζίνη,τελείωσε ο πόλεμο το καύσιμο δεν έπεσε….περσυ το σιτάρι 48 λεπτά ανέβηκε το ψωμί φέτος 25 για να δούμε θα πέσει το ψωμί;μάλλον πέφτει μεγάλο δούλεμα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πόλεμος συνεχίζεται κανονικά. Η βενζίνη έπεσε από τα 2.5 στα 1.65 και προς στιγμή είναι στα 1.85. Το δε πετρέλαιο ήταν ανέκαθεν σταθερά κάτω από την βενζίνη και είχε επιδοτηθεί κιόλας.

      Διαγραφή
  3. Αν πάτε στο σούπερ μάρκετ θα δείτε πως η κομπόστα έχει το κιλό 4,38 ευρώ.... Ένα κιλό κομπόστα έχει 700 γραμμάρια ροδάκινο το υπόλοιπο είναι νερό και ζάχαρη..... Δηλαδή ένα κιλό κομπόστα έχει κόστος για την πρώτη ύλη 0,20 λεπτά.....που πάνε τα υπόλοιπα ευρώ της διαφοράς...? Οεοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκατοντάδες εργάτες οεο, εκατοντάδες χιλιάδες κιλοβατώρες οεο, μηχανήματα οεο, τελικό προϊόν ανέκαθεν ακριβότερο από την πρώτη ύλη οεο, μεταφορικά στους τόπους πώλησης οεο, Κόστη-Κέρδος ολόκληρης της αλυσίδας μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή οεο.
      Κριτική σκέψη-ανάλυση μαςφταίνεταπαντα οεο.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ