Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πλήρης ημερών απεβίωσε ο Ρωμανιστής – Βαλκανολόγος Αχιλλέας Γ. Λαζάρου

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αχιλλέας Γ. Λαζάρου. Ο εκλιπών υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ανεκτίμητη προσφορά στα ελληνικά γράμματα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία. Η σχέση του με την τοπική κοινωνία της Βέροιας ήταν πολύ στενή, καθώς υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στην Ημαθία ως επιθεωρητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον Αχιλλέα Γ.Λαζάρου αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. 

Αναλυτικά:

"Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 το πρωΐ, πλήρης ημερών και με άριστη πνευματική διαύγεια, έφυγε για το μεγάλο και τελευταίο ταξίδι της ζωής του ο ρωμανιστής-βαλκανολόγος ΑΧΙΛΛΕΑΣ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ
Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.
Το έργο που άφησε παρακαταθήκη για την Πατρίδα μας είναι μεγάλο και πολυδιάστατο.
-Διατράνωσε την έξωθεν αμφισβητούμενη ελληνικότητα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια γενικά αποδεικνύοντας με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία την αυτόχθονη καταγωγή τους.
-Κατέδειξε ότι οι βλαχόφωνοι Έλληνες έχουν μία και μόνη πατρίδα στην καρδιά τους, την ΕΛΛΑΔΑ.
Για το έργο του τον τίμησαν εν ζωή πάρα πολλοί αναγνωρίζοντας τους αγώνες του και την αξία του με αποκορύφωμα το 1998, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος να του απονείμει, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος για το έργο του συνολικά και την προσφορά του στην Πατρίδα μας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο πλευρό της οποίας στάθηκε με όλες του τις δυνάμεις, τον τίμησε για το έργο του συνολικά σε μία μεγαλειώδη τελετή στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου ο Πρόεδρός της κ. Μιχάλης Μαγειρίας του απένειμε τιμητική πλακέτα και μίλησε για την μεγάλη προσφορά του Αχιλλέα Γ. Λαζάρου στον βλαχόφωνο ελληνισμό.
Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε τον ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρο, αξίωμα το οποίο τίμησε με την συμπαράστασή του στο έργο της.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Π.Σ.Β. και της Π.Β.Α. διά του Προέδρου τους κ. Μιχάλη Μαγειρία εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του για την απώλεια ενός μεγάλου βλαχόφωνου ΕΛΛΗΝΑ.
Ουάρα μπούνα Αχιλλέα..."


Ποιος ήταν ο Αχιλλέας Γ. Λαζάρου

Ο Αχιλλέας Γ. Λαζάρου είχε βαθιά γνώση στα εθνικά θέματα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παιδείας διεισδύοντας παράλληλα στον πυρήνα των προβλημάτων. Τιμήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη προσφορά του και το έργο του. Με πλούσιο συγγραφικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων, συνεδρίων και ημερίδων ξεχώρισε στον τομέα της εξειδίκευσής του. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά! Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ακαδημία Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα:

Γεννήθηκε το 1930. Πτυχιούχος του Φιλολογικού – Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε για δύο έτη στο διδασκαλείο μέσης εκπαίδευσης όπου έλαβε πτυχίο με το μοναδικό άριστα της τότε σειράς μετεκπαιδευθέντων καθηγητών και για δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε την πρώτη σε είδος διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα με αντικείμενο τη ρωμανική γλώσσα σε σχέση της με τα ελληνικά. Επίσης, σπούδασε επί τρία χρόνια στη Σορβόννη ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), όπου αναγορεύτηκε σε Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV). Παρακολούθησε σεμινάρια βαλκανικής ιστορίας στην Σορβόννη και Σλαβολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και σπούδασε Βαλκανική Εθνολογία στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών της Σορβόννης.

Όσο ξεχωριστές και πρωτότυπες είναι οι σπουδές του άλλο τόσο είναι και η καριέρα του. Ως Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV) δίδαξε μαθήματα του τομέα R05 (Ρουμανική Διαλεκτολογία, Βαλκανική Ρωμανολογία). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε για δύο έτη στην Ακαδημία Αθηνών για την Tabula Imperii Romani. Κατόπιν δίδαξε στα Γυμνάσια Ελασσόνας, Δεσκάτης και στο Β’ Παγκύπριο Αρρένων Βόλου. Από το Βόλο μετατέθηκε στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιώς, όπου πρωτοστάτησε στη μετονομασία του σε Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς ως φόρου τιμής στον μέγα ευεργέτη Κ. Ιωνίδη. Ακολούθως μετατέθηκε στο Πειραματικό Σχολείο του ΕΚΠΑ. Κατόπιν, ως λυκειάρχης, υπηρέτησε στο Εσπερινό Λύκειο Περιστερίου. Έπειτα μετατέθηκε ως γενικός επιθεωρητής στο Νομό Ημαθίας και κατόπιν ως γενικός επιθεωρητής φιλολόγων Θεσσαλίας στη Λάρισα. Κατόπιν υπηρέτησε ως διευθυντής – γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Αργότερα υπηρέτησε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα χρόνο. Κατόπιν δίδαξε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Μοιράρχων, στη Σχολή Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων, στη ΧΕΝ και στη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του γυμνασιακού διδακτηρίου Δεσκάτης και στην ίδρυση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας και της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Δεσκάτης. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Παιδείας στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ελληνοσοβιετικών Εκπαιδευτικών και Μορφωτικών Σχέσεων.

Άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και αναρίθμητες ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά: το τετράτομο με τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”, “Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις”, “Εθνικά θέματα και κρατική ακηδία”, “Εθνικά και μειονοτικά θέματα” κ.ά.

Του έχει απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρυσός Σταυρός Αποστόλου Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.

Τιμήθηκε με το βραβείο φιλίας Τρικάλων, με το μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων και με το μετάλλιο της Πόλης του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη). 

Ήταν μέλος στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων.


10 σχόλια:

  1. Συμπληρώνονται 48 ώρες από την ανάρτηση της δυσάρεστης είδησης του θανάτου του Ευπατρίδη, Δάσκαλου (οι ατελείωτοι και επάξιοι τίτλοι του αναφέρονται παραπάνω) και δεν είδαμε καμία ανάρτηση για τον "εργάτη" του πνεύματος, για αυτόν τον σημαντικό ανθρωπιστή και επιστήμονα, για αυτόν τον βλαχόφωνο ΈΛΛΗΝΑ.
    Ίσως διότι διατράνωσε την έξωθεν αμφισβητούμενη ελληνικότητα των Βλάχων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια γενικά αποδεικνύοντας με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία την αυτόχθονη καταγωγή τους.
    Ίσως διότι κατέδειξε ότι οι βλαχόφωνοι Έλληνες έχουν μία και μόνη πατρίδα στην καρδιά τους, την ΕΛΛΑΔΑ.
    Ίσως διότι στην περιοχή μας οι απόψεις του δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης ευτυχώς από ελάχιστη μερίδα Βλάχων.
    Ίσως διότι οι υπόλοιποι βλαχόφωνοι Έλληνες της περιοχής μας αδιαφορούν ανάμεσα στην καθημερινότητά τους για το πολύχρονο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο αυτού του του "Αθάνατου" βλαχόφωνου ΈΛΛΗΝΑ.
    Ας είναι.
    Σκύβω το κεφάλι με σεβασμό στο έργο και την προσωπικότητα αυτού του σεμνού "Γίγαντα" του Ελληνισμού και εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου. Από σήμερα είμαστε ακόμα φτωχότεροι...

    Ένας ανώνυμος Έλληνας Ποντιακής καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ανωνυμος ποντιακης καταγωγης ηξερε τοσα πολλα για τον Λαζαρου και δεν εγραψε κανα αθρο για τους ποντιους... ρωτω;;;

      Διαγραφή
    2. Ο ανωνυμος ποντιος ηξερε τοσα πολλα για εναν βλαχο λιγο πετιεργο ...

      Διαγραφή
    3. Στον (Ανώνυμος16 Ιουνίου 2023 στις 9:26 π.μ.).
      Ο ανώνυμος Έλληνας Ποντιακής καταγωγής μπορεί να ξεχωρίσει και να αναγνωρίσει την αξία των σημαντικών ΑΝΘΡΩΠΟΝ.

      Διαγραφή
    4. Στον (Ανώνυμος16 Ιουνίου 2023 στις 9:27 π.μ.)
      Είναι τόσο περίεργο που δεν το χωράει το περιορισμένο από τα κόμλεξ μυαλό σου.

      Διαγραφή
  2. Καλό Παράδεισο φίλε και αδελφέ Αχιλλέα και σ’ υπερευχαριστώ για όλα.
    Τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στην κυρία Έλλη και στην οικογένεια.

    Α.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μον Μοντιε !!! ενας ποντιος ηξερε τοσο καλα την ιστορια τουΛαζαρου ... για τον Μανεκα κυριε συγγραφεα γιατι δεν εγραψες τιποτα που τον ηξερε ολη η Βεροια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μια φορά στη ζωή σας σοβαρευτείτε και ασχοληθείτε με τον εκλιπόντα "Γίγαντα" των γραμμάτων και της παράδοσης και αφήστε τον ανώνυμο Έλληνα Ποντιακής καταγωγής.
    Για μια φορά κοιτάξτε το "Φεγγάρι" και όχι το "δάκτυλο" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρεπει να απανταμε και σε ανωνυμους που καθοντε στα καφε και το παιζουν ακομπλαριστοι και σχολιαζουν... το πηρε το μηνυμα ο ανωνυμος συγγραφεας...και σχολιαστης...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ