Δυτική Μακεδονία
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη Δ. Μακεδονία, ο υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Γιώργος Κάντζιος, ανέφερε ότι συνολικά η παραγωγή αναμένεται να είναι 22.000 τόνοι (14.500 τόνοι ροδάκινα και 7.500 τόνοι νεκταρίνια) και επιπλέον 32.000 τόνοι βιομηχανικά ροδάκινα στην περιοχή της Φλώρινας.
Στην περιοχή του Βελβεντού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 18.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Εκεί που υπάρχει μια σχετική μείωση (25%-30%) είναι στην περιοχή του Αμυνταίου, που όμως βλέπει αύξηση (20%) στο βιομηχανικό ροδάκινο. Αν και είναι νωρίς, όπως είπε ο κ. Κάντζιος, και όλα κρίνονται από τις καιρικές συνθήκες, σε σχέση με πέρσι, η παραγωγή φαίνεται να είναι κανονική, όμως θα πρέπει να περάσει ο καιρός για να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει η καρπόδεση σωστά.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γεωργίου, εμπορικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, εκτίμησε πως για την περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα για την επαρχία Τυρνάβου και Λάρισας η χρονιά φέτος εξελίσσεται ομαλά, παρά τις ήπιες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν φόβους για τα δέντρα.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, στον Νομό Λάρισας αναμένονται περίπου 20.000 τόνοι βιομηχανικά ροδάκινα, τα οποία απορροφούν οι βιομηχανίες της περιοχής και περίπου 15.000 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 70% της παραγωγής αφορά τα νεκταρίνια και το 30% τα ροδάκινα, αφού η τάση είναι να εκριζώνονται τα επιτραπέζια ροδάκινα και να μπαίνουν νεκταρίνια, που πάνε καλά εμπορικά τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά τα βιομηχανικά και επιτραπέζια βερίκοκα, όπως τόνισε, είναι αρκετά δύσκολη χρονιά αφού υπάρχουν ζημιές στις παραγωγικές περιοχές εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση στο προϊόν.
Για την Κεντρική Μακεδονία, ο διευθυντής της Κοινοπραξίας της Ομάδας Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Στέφανος Νταούκας, έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο η περίοδος είναι πρώιμη, οπότε όποιες προγνώσεις και μετρήσεις δεν θα είναι ακριβείς. Οι υπερπρώιμες ποικιλίες έχουν πάθει συντριπτική ζημιά, ενώ οι πρώιμες είναι μεν και αυτές λαβωμένες, όμως ελαφρύτερα.
Όπως τονίζει, η καλλιέργεια στην Ημαθία βαίνει σημαντικά μειούμενη στα πυρηνόκαρπα τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως είπε, η τάση αυτή θα διαφανεί στο ΟΣΔΕ του 2023. Το ίδιο αναμένεται να προκύψει και στα βιομηχανικά ροδάκινα, που είναι η μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας στον Νομό Ημαθίας και είναι περίπου στο διπλάσιο, αφού υπάρχει αποθάρρυνση για τη συνέχιση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σημείωσε ότι αυτή δεν είναι μπορεί να αποτυπωθεί, καθότι η εμπορία διαχέεται μεταξύ της νόμιμης διακίνησης, της «μαύρης» διακίνησης της λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης «και του χάους», όπως είπε χαρακτηριστικά, της εσωτερικής αγοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινοπραξίας, που είναι ένας μέσος όρος παραγωγής για τα τελευταία χρόνια, γύρω στους 50.000-60.000 τόνους αναμένεται να είναι η παραγωγή για τα ροδάκινα και 30.000-32.000 τόνοι για τα νεκταρίνια, ενώ αναλογικά υπάρχει ακόμα ένα 70%-80% παραγωγής, το οποίο αντιπροσωπεύεται από άλλες οργανώσεις παραγωγών.
Ο παραγωγός και ιδιοκτήτης του περιοδικού ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, Παναγιώτης Ορφανός, έκανε εκτιμήσεις για την περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά και για την Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με αυτές, στις περιοχές Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές και ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να κινηθεί γύρω στους 2.800 τόνους, ροδάκινα και νεκταρίνια.
Όπως τόνισε, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η εξάλειψη του ροδάκινου σε θερμοκήπιο στην Ηλεία, σε αντικατάσταση της καλλιέργειας φράουλας που είναι πιο κερδοφόρα, ενώ άλλοι παραγωγοί στράφηκαν στην καλλιέργεια των φρούτων του δάσους. Για τα βερίκοκα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη λόγω ζημιών σε κάποιες περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για όγκο παραγωγής. Όμως, όπως είπε, η εμπορική χρονιά για τα βερίκοκα, λόγω έλλειψης φετινής παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Αναφορικά με την Ευρώπη, τα στοιχεία κάνουν λόγο για παραγωγή 20.000-25.000 τόνων ροδάκινων και 45.000 τόνων νεκταρινιών στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, την ώρα που οι περσινές εξαγωγές ήταν 9.500 τόνοι ροδάκινα και 25.500 τόνοι νεκταρίνια.
Η εκτίμηση της φετινής παραγωγής στην περιοχή της Μούρθια είναι 120.000 τόνοι ροδάκινα, 75.000 τόνοι νεκταρίνια, ενώ για την Καταλονία οι εκτιμήσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου.
Για την Ιταλία, τα προκαταρκτικά στοιχεία, μετά την κακοκαιρία που έπληξε τις παραγωγικές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, είναι περίπου 320.000 τόνοι ροδάκινα πλακέ και 290.000 τόνοι νεκταρίνια στη Νότια Ιταλία, καθώς και 140.000 τόνοι ροδάκινα και 160.000 τόνοι νεκταρίνια στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία.
Υπάρχει περίπτωση στα εργοστάσια παραγωγής οι εργάσιμες μέρες να γίνουν 80 μέρες φέτος αντί για 55 μέρες που ήταν πέρσι; Γιατί σκοπεύω να εργαστώ σε εργοστάσιο παρά στον τουριστικό τομέα. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή