Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η άγνωστη φοβία που αφορά 6 στις 10 γυναίκες

Ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για την τοκοφοβία, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να την αντιμετωπίζετε, χωρίς καν να το γνωρίζετε. Η τοκοφοβία, όπως την ορίζει η Mayo Clinic, είναι ο ακραίος φόβος του τοκετού και της εγκυμοσύνης και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφορά σε 6 στις 10 Αμερικανίδες γυναίκες.

Τα ίδια ερευνητικά συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο Evolution, Medicine, and Public Health, αποκαλύπτουν ότι το στρες που προκαλεί στις γυναίκες η τοκοβοφία είναι τόσο έντονο, που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους, αποχή από το σεξ, ακόμη και συναισθηματική αποσύνδεση από το νεογέννητο παιδί.

Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, η τοκοφοβία χωρίζεται σε δύο επιμέρους ψυχολογικά φαινόμενα: Η πρωτοπαθής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν βιώσει ποτέ μια εγκυμοσύνη ή έναν τοκετό, ενώ η δευτερογενής τοκοφοβία αναπτύσσεται μετά από ένα τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή ενός τοκετού, όπως μια αποβολή ή μια δύσκολη γέννα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τοκοφοβία προκύπτει σε πολλές γυναίκες, εξαιτίας της συνύπαρξης άλλων φοβιών, όπως ο φόβος του πόνου (αλγοφοβία), ο φόβος για τους γιατρούς (ιατροφοβία) και ο φόβος για τα παιδιά.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 1.800 γυναικών από τις ΗΠΑ, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη. Οι μισές συμμετέχουσες δεν είχαν γεννήσει ποτέ, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών είχε βιώσει τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη, κατά την οποία αντιμετώπισε υψηλό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62% των γυναικών αντιμετώπιζε έντονη φοβία και άγχος στο ενδεχόμενο ενός πιθανού τοκετού.

Η επιμέρους ανάλυση έδειξε ότι μεγαλύτερο φόβο αντιμετώπιζαν οι ελεύθερες γυναίκες, συγκριτικά με εκείνες που είχαν μια σταθερή σχέση. Παράλληλα, ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τοκοφοβία οι γυναίκες που προέρχονταν από χαμηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα υψηλά ποσοστά τοκοφοβίας μπορεί να εξηγούν, σε έναν βαθμό, τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων και την υποφαινόμενη απροθυμία των γυναικών να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ