Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φόρος τιμής στη Γενοκτονία των Ποντίων η εκδήλωση για την μετονομασία της οδού στο Πανόραμα σε 19ης Μαΐου


Εκδήλωση με αφορμή την μετονομασία του κεντρικού δρόμου του Πανοράματος, της οδού Ρωσοπροσφύγων, σε οδό 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023 στο πραύλιο του 1ου ΓΕΛ Βέροιας στο Πανόραμα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ Βέροιας και αποτέλεσε παράλληλα και μια εκδήλωση μνήμης για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας.


Τον κόσμο καλωσόρισε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Χρήστος Σκούπρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης και ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης. Παραβρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Συρμούλα Τζήμα και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και 
ο εκπρόσωπος της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Ιωαννίδης.


Καλεσμένος στην εκδήλωση, ως κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Γιώργος Παναγιωτίδης, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός» στο Pella TV
. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτίδης, μεταξύ άλλων, είπε πως ήταν πολύ σωστή η απόφαση της μετονομασίας της οδού από Ρωροπροσφύγων σε 19ης Μαΐου. Έκανε μια σύντονη αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην Γενοκτονία, καθώς και αναφορά στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της.


Με το τέλος της ομιλίας, μαθήτριες της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 1ου ΓΕΛ διάβασαν αποσπάσματα από κείμενα που περιέγραφαν φρικτές σκηνές της Γενοκτονίας, μαρτυρίες Ποντίων 1ης και 2ης γενιάς και στο τέλος παρουσίασαν την ζωγραφιά ενός μαθητή του σχολείου με θέμα την πορεία της Γενοκτονίας.


Στη συνέχεια η 
Μαρία Καπουρτίδου τραγούδησε το «Πάρθεν η Ρωμανία» συνοδεία λύρας από τον Κωνσταντίνο Καπουρτίδη, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χορό Σέρρα από τους χορευτές της Ευξείνου Λέσχης.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

































































4 σχόλια:

  1. Το είπα και το ξαναλέω , ότι ο συνοικισμός αυτός λέγεται "Πανόραμα" ή "Ρωσοπροσφύγων" και δόθηκαν οικόπεδα έως το 1978 σε πολιτικούς πρόσφυγες ! Τελικά μου φαίνεται ότι δεν χόρτασαν μια μερίδα ανθρώπων στο να παίρνουν ........και μάλιστα στο παρελθόν ξεσηκώθηκαν για μια οδό που ονομάστηκε Βλάχων Ηρωϊδων κλπ. . Αυτά δημιουργούν πρόβλημα κύριοι , τέλος μπορεί να μας πούνε , για την Λέσχη , πως χτίστηκε στο Πανόραμα και με τι χρήματα ! Συνέχεια "θάβετε" τους βλάχους του βερμίου , ότι είναι άξεστοι , ανίκανοι , τοπικιστές , βρωμιάρηδες κλπ. ....έλεος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά συμφωνώ φτάνει πια να παίρνουν και να διεκδικούν κι αφού μιλάμε για Πανόραμα πήραν τα καλύτερα φιλέτα κάποτε και οι περισσότεροι τα μοσχοπούλησαν, άσε για την λέσχη που έχει στην κατοχή της ένα απέραντο φιλέτο κι ας ξέρουμε κι εμείς έστω και μια δωρεά που έκαναν στο ελληνικό κράτος

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία ,Μπράβο.
    Μήπως ήρθε και καιρός να στρώσει ο Δήμος και σε κάνα πεζοδρόμιο πλάκες στο Πανόραμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξέρεις οτι ήδη δόθηκε για μελέτη έργο για στρώσιμο 37 πλακάκια. Τι βιάζεσαι δηλαδή;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ