Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

H λέξη πρόοδος ήχησε στο στόμα των Duende χωρίς… φάλτσα


Η θεατρική σεζόν των ερασιτεχνικών τμημάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κήρυξε την έναρξη της χτες βράδυ στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών με την ομάδα των Duende να παρουσιάζει το έργο του Ματέι Βισνιέκ «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Μαλιάρα.


Σε ένα άψογα προσεγμένο σκηνικό, παρακολουθήσαμε την ιστορία μιας διαλυμένης χώρας μετά τον πόλεμο στα πρόσωπα μιας οικογένειας που ψάχνει ένα ελάχιστο ίχνος του νεκρού γιου της, του αποπροσανατολισμένου κόσμου που προσπαθεί να επιβιώσει πλέον διαλύοντας τους άλλοτε γείτονες, συγγενείς, φίλους του, κάνοντας τους εκπρόσωπους μιας νέας συνθήκης όπου θα νικήσει ο κυνισμός, η αγριότητα, η αποκτήνωση.


Ακούσαμε και συναισθανθήκαμε την πένθιμη αντιπολεμική κραυγή τους, μέσα από χαμόσπιτα, τους τάφους των νεκρών, πορνεία και ρυπαρά πηγάδια, που δεν αφήνουν τη ζωή να συνεχιστεί ομαλά, σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες μεταξύ ζωντανών ή νεκρών.


Και αντιληφθήκαμε μαζί τους ότι αν αυτή η ζοφερή δυστοπία ονομάζεται για κάποιους «πρόοδος», τότε ηχεί, όντως, φάλτσα. Γιατί καταστρέφεται η κοινωνική αρμονία, η ισορροπία του να θάβουν οι γονείς τα παιδιά τους, η ηθική τάξη του σεβασμού στον νεκρό.


Σε αντίθεση, πάντως, με τον τίτλο του έργου, η ομάδα των Duende, φώναξε τη λέξη πρόοδος για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, πολύ μελωδικά. Αρμονικά διαδεχόμενοι ο ένας τον άλλον, έχτισαν έναν δικό τους κόσμο γεμάτο συγκίνηση, λυρισμό και σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους, με αποκορύφωμα την τελευταία σκηνή του έργου που λύγισε και τους σκληρότερους θεατές. 


Όσο για τη σκηνοθεσία, ανέδειξε κάθε σημείο του χώρου και του κειμένου, σε ένα λειτουργικό και ενδεικτικό της ιστορίας σκηνικό, φωτίζοντας ερμηνευτικά και κινησιολογικά, με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο τις σκοτεινότερες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στέλνοντας κατ’ευθείαν στις καρδιές μας το πάντα επίκαιρο μήνυμα των λαών για ειρήνη.

Κριτική: Απόστολος Μοσχόπουλος, καθηγητής Αγγλικών και μαθητής Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνογραφία: Δήμητρα Σταματίου
Ενδυματολογία: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Βοηθός Σκηνογράφου: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Μουσική Επιμέλεια / Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Creative / Art / Προβολή: Τάσος Θώμογλου
Επικοινωνία / Οργάνωση / Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Τους ρόλους ερμήνευσαν (αλφαβητικά): Χαρά Αξούριστου, Αλεξάνδρα Βύζα, Δήμος Γκανίδης, Ευριδίκη Γκόρη, Δαμιανός Γκρίτζαλης, Βαγγέλης Καραΐνδρος Ζαχαρένια Κιατίπη, Αθηνά Μπέκα, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Αφροδίτη Φιλίντα, Σία Χαμπίδη, Στράτος Χατζόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ