Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η ΔΕΗ εξαγοράζει υδροηλεκτρικό σταθμό στα Σκόπια

Στην τελική ευθεία προς την οριστικοποίηση βρίσκεται ένα ακόμη βαλκανικό deal της ΔΕΗ, αυτήν τη φορά για την εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βόρεια Μακεδονία. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά στον διαγωνισμο για την πώληση του υδροηλεκτρικού Cebren, ενώ η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του έργου, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του ανέρχονται αυτήν τη στιγμή στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από την απόκτηση του υδροηλεκτρικού Cebren από τη ΔΕΗ, ο κ. Ζάεφ έκανε αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής για την τηλεθέρμανση των Σκοπίων από τη Mytilineos.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).

Η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το έργο, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ