Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιορτάζοντας την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» στο δημοτικό σχολείο Ράχης-Τριποτάμου!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας γιορτάζεται από την Ε.Ε. από το 2008 και είναι βασικό κομμάτι της ολοένα μεγαλύτερης προσπάθειας ευαισθητοποίησης για τη θάλασσα, την ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σ’ αυτήν. Οι σχετικές εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..
Το Δημοτικό Σχολείο Ράχης-Τριποτάμου Ημαθίας είναι ένα από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που ξεκίνησε να πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, από το 2018, και ένα από τα πρώτα «μπλε» σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, στις 18/5 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο " Ηχοεντοπισμός και θαλάσσια ηχορύπανση", για μαθητές ηλικίας 7-12 ετών. Η δραστηριότητα περιλάμβανε παρουσίαση μέσω Η/Υ και θεατρικό εργαστήριο.

Μέσα από την παρουσίαση τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με τη σημασία του ήχου στην επικοινωνία μεταξύ των θαλάσσιων θηλαστικών και την εύρεση τροφής (ηχοεντοπισμός). Το θεατρικό εργαστήριο που ακολούθησε, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά «να μπουν στη θέση» των θαλάσσιων θηλαστικών και να κατανοήσουν τις συνέπειες της ηχορύπανσης που προκαλεί ο άνθρωπος με τις ποικίλες δραστηριότητές του στη θάλασσα.

Μια τρομπέτα «υποδύθηκε» τη θαλάσσια ηχορύπανση!

Μέσα από αυτή τη δράση οι μαθητές/τριες γνώρισαν, για ακόμα μια φορά, τις αρχές του «Θαλάσσιου Γραμματισμού» (Ocean Literacy) που ορίζεται ως «η κατανόηση της επίδρασης της θάλασσας στον άνθρωπο, καθώς και της επίδρασης του ανθρώπου στη θάλασσα». Ο Θαλάσσιος Γραμματισμός αναφέρεται στον στόχο 14 της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goal 14: Conserve and Sustainably Use the Oceans, Seas and Marine Resources).

Τη δραστηριότητα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας διοργάνωσε η κ. Μαρία Χειμωνοπούλου, Βιολόγος-Ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας του ΥΠΠΑΤ και ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος για τη Μεσόγειο Θάλασσα της Ένωσης Ευρωπαίων Εκπαιδευτών/Επιστημόνων για το Θαλάσσιο Περιβάλλον (EMSEA Med), σε συνεργασία με τις δασκάλες Μαρία Παρίση και Αλίκη Κουμενίδου του Δημοτικού Σχολείου Ράχης-Τριποτάμου.





2 σχόλια:

  1. Μακάρι όλα τα δημοτικά να είχαν δασκάλες με το πάθος της Αλίκης για την εκπαίδευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ