Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων - Έρχονται πρόστιμα από την 1η Μαΐου


Για την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων μέχρι και τις 30 Απριλίου, προειδοποιεί ο δήμος Βέροιας τους πολίτες, καθώς κινδυνεύουν με πρόστιμο που ξεκινάει από τα 200€.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας, ενημερώνει τους δημότες μας ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων, σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100μ.), από τα όρια των ανώτερων περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθμό 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1301/β/2022), μέχρι 30 Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους (απομάκρυνση ξερών κλαδιών- χόρτων, κλάδεμα δένδρων, απομάκρυνση εγκαταλειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή άλλων αντικειμένων) προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή επέκτασή της.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των ανωτέρω χώρων, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από τρίτους, για την αποφυγή ενδεχόμενης μετατροπής τους σε εστίες ρύπανσης, δυσοσμίας και μόλυνσης της γύρω περιοχής ή να αποτελέσουν εστίες συγκέντρωσης ερπετών, τρωκτικών ή και εντόμων. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράξουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα, συντήρηση και αποψίλωση, σύμφωνα και με το άρθρο 1 παρ.3 του ΠΔ της 12-4-1929 «Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων».

Ο Δήμος Βέροιας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπευθύνων και παρέλευσης της ορισθείσας προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου, προβαίνει, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμό 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1301/β/18-3-2022):

1) Στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των προαναφερόμενων χώρων.

2) Ο οικείος Δήμος
, καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτοψίας. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν:
α) Ο Δήμος επιβάλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μετρό, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ.
β) Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον Δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους του πρώτου εδαφίου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος δήμος ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση, συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής , προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των ως άνω χώρων για την άρση του κινδύνου. (Ν 5037/Α/ΦΥΛ.78/28-03-2023/ΑΡΘ.266)

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους , από τον οικείο Δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

14 σχόλια:

  1. Να ρωτησω κατι, σε περιπτωση που ακριβως διπλα απο ενα ιδιωτικο οικοπεδο καθαρο βρισκεται ενα δημοσιου με αυξημενο κινδυνο πυρκαγιας
    ποιος εχει την ευθυνη!
    Και δεν το λεω τυχαια στην Κουμαρια υπαρχει ενα πευκοδασος πυριτιδοαποθηκη , γεματο σπασμενα κλαδια και πευκοβελονες και σε αποσταση απο τον οικισμο ΜΗΔΕΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο δεν είναι μόνο αυτό και τα οικόπεδα από τις Μπάσνες (έχει πολλά και κοντά στον πεθερό σου) και αυτά είναι όλο χόρτα και δεν τα κόβει κανείς. Για αυτά ποιός φέρει την ευθύνη; Μήπως ο Πρόεδρος πρέπει να καθαρίσει ;

      Διαγραφή
  2. Ας καθαρίσει ο Δήμος πρώτα τα δημόσια δρομάκια που έχουμε ζητήσει αμέτρητες φορές και μετά να μιλάει. Ίωνος με Τυρταίου γωνία ,υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο 16ο δημοτικό σχολείο. Μπορεί να έχει και φίδια μέσα.
    Τους έχουμε ενημερώσει, μπήκαν ηλεκτρονικά το είδαν ότι είναι στην δικαιοδοσία τους και περιμένουμε 3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα μωρε. Ειναι πολλά τρια χρονάκια μπρος στην αιωνιότητα; Πως κάνεις έτσι;

      Διαγραφή
  3. Κάθε χρόνο η ίδια ανακοίνωση.... επιτέλους πάρτε μέτρα για τους παραβάτες!!!
    Οποιος αμφιβάλει ας έρθει ΚΑΝΑΡΗ 35 και εάν πάλι δεν καταλάβει ας ζητήσει τις αναφορές μου και τις απαντήσεις του δήμου!!!
    Και θα ήθελα και τον αριθμό των προστίμων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ το ίδιο θα ήθελα, γιατί κι εγώ στις ίδιες ενέργειες έχω προβεί

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ?ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠ'ΕΔΩ!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Έλα ντε.....πάμε να τους δώσουμε μια ακόμη πενταετία γιατί καμένη γη παρέλαβαν 😂😂

      Διαγραφή
  4. Τι να δούμε;;;; Είδαμε!!!! Μόνο για πρόστιμα στους πολίτες μιλάνε!!! Για τα δικά τους που έπρεπε να γίνουν ούτε κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντρπής πράγματα. Καλέ τι δεν κάνει καλά ο Δήμος; Μήπως ειναι κλειστοί οι δρόμοι. Δεν εχουμε νερό στο σπίτι; Δεν ειναι ανοιχτά τα σχολεία; Δεν ειναι ανοιχτές οι καφετέριες; Μήπως δεν φέγγει ο ήλιος; Τι άλλο δηλαδή;

      Διαγραφή
  5. Η κουμαριά ειδικά έχει οικόπεδα μέσα στο χόρτο στη βρωμιά στις καρυδιές που ξεφυτρώνουν σε οικόπεδα ανεκμετάλλευτα ,ακόμα κ το οικόπεδο του δημάρχου δάσος είναι μέσα στη δυσωδία όλα επικίνδυνα κ πολλά ξερά χόρτα μια φωτιά να πάρει υπάρχουν κ σπίτια με αέριο μπουρλότο θα γίνει , πρόεδρος δεν υπάρχει εκεί ;στα βουνοχωρια στα Πιέρια στέλνουν χαρτάκια με πρόστιμο μήπως κ εκεί να στείλουν ;αλλά να πληρώνουν όχι κάτω από το χαλί κύριοι το παράδειγμα να το δώσει ο δήμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε καθαρίζουν οι δικαιουχοι,ούτε πρόστιμα πιστεύω να εφαρμόζονται....συνήθως οι δικαιούχοι των οικοπέδων έχουν αλλάξει στοιχεία και τόπο κατοικίας κλπ.κλπ.ενοχλεις,ξαναεχοχλεις για οικόπεδα κοντά σε βενζινάδικα,μέσα στο κέντρο της πόλης,σταματάς και αρχίζεις να πιστευευεις στον Θεό...ότι θα σε σώσει αν γίνει το διπλανό οικόπεδο παρανάλωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι , έχετε δίκαιο... Το να ζεις , στο κέντρο ... κέντρο, και τα διατηρείτε α, τάχα, εκτός του ότι, είναι έτοιμα να πέσουν, είναι γεμάτα ξερά χόρτα. Κάτι να γίνει έτσι όπως είναι, κοντά το ένα δίπλα στο άλλο,η φωτιά θα φτάσει στην Πιερίων. Βάλανε, και της λαμαρίνες, στην Ιεραρχών,και όχι μόνο, πως θα φτάσει η πυροσβεστική; Ο δήμαρχος ακούει, η Κοταριδη, υπάρχει; Ή μήπως ονειρεύεται να γίνει υπουργός; Τόσες ενέργειες, χωρίς αποτέλεσμα. Άμεσα να βρουν , τους ιδιοκτήτες, αλλιώς να τα καθαρίσει ο Παπαδόπουλος, που μόλις του πεις κάτι: αυτό που θα σου πει: εγώ βάζω λεφτά από την τσέπη μου. Ας μας το αποδείξει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Υπάρχει και η δικαστική εξουσία, ήρθε η ώρα να παρέμβει, γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ