Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τουρισμός: Ποιες αγορές «ψηφίζουν» φέτος Πιερία, Χαλκιδική και Θάσο - Δυναμικό comeback από Βαλκάνια

Δυναμικά επιστρέφει και φέτος η τουριστική αγορά των Βαλκανίων επιλέγοντας δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για την καλοκαιρινή περίοδο, με τον οδικό τουρισμό να επανακάμπτει πλήρως και να κατέχει την κυρίαρχη θέση. Οι τουριστικοί φορείς, ωστόσο, σε Πιερία, Χαλκιδική και Θάσο έβαλαν στο στόχαστρο νέες τουριστικές αγορές είτε με συμφωνίες που «κλείδωσαν» στις διεθνείς εκθέσεις είτε με τις νέες πτήσεις που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια όπως Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία εντάσσονται στις παραδοσιακές αγορές που ταξιδεύουν κάθε χρόνο προς τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένοντας σταθεροί και φέτος στις ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις και με τις προκρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα να κυμαίνονται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικά επίπεδα, προμηνύοντας υψηλές επιδόσεις στον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως λένε, όμως, τουριστικοί φορείς στο ThessToday.gr έγινε μια σημαντική προσπάθεια στις διεθνείς εκθέσεις για αναβάθμιση του προφίλ των επισκεπτών με την προσθήκη νέων χωρών.

Οι Βρετανοί στην Πιερία

Ένας στους τρεις επισκέπτες στην Πιερία προέρχεται από την εγχώρια αγορά ενώ φέτος αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή ένα μικρό ποσοστό τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία με στόχο να αυξηθούν οι κρατήσεις από το καλοκαίρι του 2024. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης «την καλοκαιρινή περίοδο εκτός από τους Έλληνες, παραδοσιακές αγορές που έρχονται οδικώς είναι η Ρουμανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία αλλά με τη συμμετοχή μας στην έκθεση του Βερολίνου καθορίστηκε ο οδικός χάρτης ώστε το 2024 να έχουμε Άγγλους τουρίστες στην Πιερία, γεγονός το οποίο θα αλλάξει συνταρακτικά τα τουριστικά δεδομένα στην περιοχή μας, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η Πολωνία είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία στοχεύουν, ώστε να διευρύνουν την επισκεψιμότητα στην Πιερία.

Ιρλανδοί και Αυστριακοί στη Χαλκιδική

Εκτός από τους Βαλκάνιους που αποτελούν σταθεροί επισκέπτες σε ετήσια βάση για την Χαλκιδική, ο Διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού της περιοχής Γιώργος Μπρουτζάς έβαλε πλώρη για την έλευση νέων τουριστών. Με τη συμμετοχή του στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις προσέγγισε ταξιδιωτικά πρακτορεία και έκλεισε συμφωνίες ακόμη και για τη φετινή σεζόν. 

Ειδικότερα, από τις 10 Απριλίου η Χαλκιδική καλωσορίζει 5.500 συνολικά συνταξιούχους από την Αυστρία και άλλους τόσους το 2024 με το πρόγραμμα του Senioren Reisen Austria. 

Σημειώνεται ότι και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα υπάρξουν νέες απευθείας πτήσεις από πόλεις της Αυστρίας προς τη Θεσσαλονίκη. Σημαντική αγορά εξελίσσεται το Ισραήλ για την Χαλκιδική ενώ τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή έδειξε το κοινό της Ιρλανδίας, αναμένοντας 15%-20% αύξηση στις φετινές κρατήσεις.

15% άνοδο σε κρατήσεις από Γερμανία

Ανοδικά βαίνουν και οι προκρατήσεις από Γερμανούς που υπολογίζονται κοντά στο 15% σε σχέση με το 2019 από την αρχή της τουριστικής περιόδου, παρ΄όλο που η Γερμανική αγορά ξεκίνησε «μουδιασμένα» λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. 

Τα μηνύματα για τη Χαλκιδική είναι παράλληλα θετικά και από την Αγγλική αγορά με 16% άνοδο στις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι, καθώς 11 πτήσεις προσγειώνονται την εβδομάδα από διάφορες πόλεις της Βρετανίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ολλανδοί και Βέλγοι που αναμένονται να φτάσουν Χαλκιδική μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» από τέλος Μαΐου.

Οι τουριστικές αγορές στη Θάσο

Οι Βαλκάνιοι τουρίστες παραμένουν και τη φετινή χρονιά στην κορυφή της λίστας των επισκεπτών στη Θάσο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ThessToday.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, το νησί θα προσεγγίσει φέτος ένα ποσοστό τουριστών από Σκανδιναβία, Αυστρία, Πολωνία (μια δυναμική και νεοερχόμενη αγορά), Μολδαβία, Λιθουανία, Σλοβακία αλλά και Τσεχία, καθώς η Smartwings, τσέχικη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους θα συνδέσει για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη με την πόλη Οστράβα. 

«Τα Βαλκάνια παραμένουν η κύρια αγορά μας η οποία μας στήριξη αρκετά την περσινή χρονιά που χάσαμε ένα σημαντικό αριθμό τουριστών λόγω του πολέμου ενώ στόχος μας είναι και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές», σημείωσε ο κ. Παρασχούδης.

2 σχόλια:

  1. θέλουμε καλάθι τουρίστα, απο τον Άδωνη.(αν δεν ειναι τουριστας και αυτος μετα τις εκλογες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν θα ξεχασω πριν μερικα χρονια ημουν στο αγιο γιαννη χαλκιδικη. τριγυρω μας κατι σερβοι , κατι σλαβοι βασικα , εναν καφε ολοι τους απο τις 10 το πρωι μεχρι τις 6 το απογευμα.
    ειναι πολλα τα λεφτα αρη.. καλα για κατερινη δεν μιλαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ