Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νάουσα: Διάσημοι καλλιτέχνες της street art μετέτρεψαν την πόλη σε υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής

Ένα από τα τελευταία έργα του ζωγράφου και γλύπτη Αλέξανδρου Τσάκωνα είναι η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη την οποία ζωγράφισε ένα μήνα μετά τον θάνατο του


Ένας απέραντος ζωγραφικός καμβάς με τις δημιουργίες έργων από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της street art σχολής από Ελλάδα και εξωτερικό έχει μετατραπεί την τελευταία δεκαετία η πόλη της Νάουσας.


Από το 2012 που διοργανώθηκαν τα πρώτα φεστιβάλ ζωγραφικής τέχνης του δρόμου μέχρι και σήμερα αμέτρητα είναι τα έργα μεγάλης κλίμακας που κοσμούν τοίχους, πλατείες και σχολεία. Πολλά από αυτά φέρουν την υπογραφή μεγάλων καλλιτεχνών, όπως είναι του WD (Wild Drawing) που έγινε γνωστός παγκοσμίως για το πρόσωπο της κουκουβάγιας που φιλοτέχνησε στο Μεταξουργείο και των αδελφών Κρέτση με τα διάσημα χέρια του Albrecht Durer στην Ομόνοια.

Ένα από τα τελευταία έργα που κοσμούν την πόλη, είναι η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη την οποία ζωγράφισε ένα μήνα μετά τον θάνατο του, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Ναουσαίος ζωγράφος και γλύπτης Αλέξανδρος Τσάκωνας ο οποίος βρίσκεται πίσω και από τις πρώτες 3d διαβάσεις που δημιουργήθηκαν στην πόλη.


Όπως αναφέρει στο protothema.gr η μορφή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και μαέστρου τον δυσκόλεψε αρκετά κι αυτό γιατί αναγκάστηκε εξαιτίας ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε με την σκαλωσιά να δουλέψει το έργο με εξάμετρο κοντάρι και πινέλο: «Δυσκολεύτηκα να φτιάξω τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί υπήρχε ένα πρόβλημα με τις σκαλωσιές, με αποτέλεσμα να τον φτιάξω όλο από κάτω. Όλο είναι φτιαγμένο από ύψος έξι μέτρων με κοντάρι και πινέλο. Ο σπουδαίος μαέστρος πεθανε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αποφάσισα να τον φτιάξω ως φόρο τιμής τον Οκτώβριο του 2021 στα πλαίσια ενός φεστιβάλ που διοργάνωσαν στην Νάουσα καλλιτέχνες από την Γερμανία, για ένα δικό τους ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έτσι συνεργάστηκα κι εγώ μαζί τους γιατί είχε προηγηθεί το κάλεσμα να βρεθώ στο αντίστοιχο φεστιβάλ στο Ντίσελντορφ».


Ο καλλιτέχνης έχει υπογράψει πολλά από τα έργα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και ομορφαίνουν τους τοίχους της πόλης: «Πολλά έργα που έχω δημιουργήσει σε τοίχους μεγάλης κλίμακας στη Νάουσα προέκυψαν μέσα φεστιβάλ που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη με την συμμετοχή κι άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Έργα μου υπάρχουν από 2012 χωρίς την παραμικρή αλλοίωση. Έχω φτιάξει πολλά όλα αυτά τα χρόνια όπως τους Γενίτσαρους, τον Μίκη Θεοδωράκη» αναφέρει και προσθέτει: «Ζωγραφίζω από παιδί και στα 18 μου κατέβηκα στην Αθήνα να σπουδάσω μαρμαρογλυπτική. Ασχολήθηκα και με την γλυπτική στο μέταλλο. Μάλιστα έδωσα εξετάσεις και πέρασα στην σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης».


Η καλλιτεχνική του διαδρομή τον οδήγησε και στην Αθήνα όπου κατάφερε να συνεργαστεί με σπουδαίους πρεσβευτές της street art που έχει γίνει πλέον μόδα και στην Ελλάδα: «Για όσο έμεινα στην Αθήνα είχα την χαρά να συνεργαστώ με καλλιτέχνες ζωγράφους που έκαναν τοιχογραφίες, όπως τους αδελφούς Κρέτση γνωστούς για τα χέρια που έχουν φτιάξει στην Ομόνοια ένα έργο εμπνευσμένο από τον ζωγράφο Albrecht Durer. Μεγάλη σχολή για μένα η συνεργασία αυτή».


Στην συνέχεια επέστρεψε στην αγαπημένη του Νάουσα όπου σιγά σιγά άρχισε να φιλοτεχνεί τα πρώτα του έργα: «Ο κόσμος στην Νάουσα αγκάλιασε την δουλειά η αλήθεια είναι αυτή από τα πρώτα κιόλας έργα. Δεν είναι τυχαίο εκεί που έβλεπε διάφορα συνθήματα κυρίως οπαδικά, ξαφνικά να βλέπει τέχνη. Τους άρεσε και το σεβάστηκαν, καθώς πολλά έργα παραμένουν ανέπαφα. Η street art ήρθε στη Νάουσα μέσα από την δημιουργία μιας ομάδας της Lobart team της οποίας είμαι κι εγώ μέλος, όπου δημιουργούμε φεστιβάλ. Έχουμε καλέσει τον WD (Wild Drawing) γνωστό καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο για την κουκουβάγια στο Μεταξουργείο. Τον Στάθη Insane 51 με τα μπλε κόκκινα 3d έργα. Όλοι αυτοί, όπως κι άλλοι μεγάλοι street art έχουν φτιάξει δικά τους έργα στην πόλη μας, ενώ με τα έργα τους κάναμε και εκθέσεις».


Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Τσάκωνας πολλά κομμάτια της πόλης έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα όμορφο ζωγραφικό σκηνικό: «Μην ξεχνάμε ότι εδώ φτιάξαμε σε συνεργασία με τον δήμος Νάουσας και τις πρώτες 3D διαβάσεις. Ένα έργο που έκανε ντόρο το 2018. Σε συνεργασία με τον δήμο ομορφύναμε τοίχους και σε πολλά σχολεία. Έτσι προέκυψε η ιδέα να κάνουμε την 3D διάβαση στο Γενικό Λύκειο της Νάουσας. Δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει πέρασαν τα χρόνια και δεν άντεξαν τα χρώματα. Είχαμε κάνει μελέτη για να το πετύχουμε γιατί τα 3D λειτουργούν σωστά από συγκεκριμένο οπτικό σημείο προκειμένου να φαίνεται ότι αιωρούνται».


Εντυπωσιακά και τα έργα με τους Γενίτσαρους όπου μαζί με τις Μπούλες θεωρούνται οι πιο διάσημες φιγούρες της πόλης: «Επίσης μου αρέσει να περνάω και την παράδοση μέσα από τις τοιχογραφίες όπως όταν έφτιαξα του Γενίτσαρους ή για τον κυρ Γιάννη με τα κρασιά στο Γιαννακοχώρη που έφτιαξα σε έναν τοίχο 33 μέτρα μήκος την ιστορία του κρασιού που ξεκινάει με τον Διόνυσο και συνεχίζει στην σύγχρονή εποχή».

Αυτή την περίοδο ο καλλιτέχνης συνεργάζεται με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το πολυκεντρικό μουσείο Αιγών ως γλύπτης και ζωγράφος: «Αυτό που θέλω είναι τα έργα μου να συνδυάζουν πλέον την τοιχογραφία ως αρχαία τεχνική με σύγχρονη ζωγραφική. Αυτό είναι το νέο project που δουλεύω και αγαπώ ιδιαίτερα. Επίσης κάνω εικονογραφήσεις για βιβλία, σκηνογραφία για θέατρο, εξώφυλλα για άλμπουμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ