Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το ψηφιακό της αποθετήριο «ΜΕΔΟΥΣΑ» παρουσίασε η Βιβλιοθήκη


Ακόμα μια καινοτομία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης. Πρόκειται για τη νέα ανανεωμένη ΜΕΔΟΥΣΑ, το ψηφιακό αποθετήριο μνήμης της βιβλιοθήκης, όπου το πλούσιο υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, είναι διαθέσιμο εύκολα και πρακτικά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση της κας Αναστασίας Ταναμπάση, Ιστορικού και Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης, η οποία λόγω προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έστειλε την παρουσίασή της γραπτά, στην οποία μάλιστα χρησιμοποίησε υλικό από την ΜΕΔΟΥΣΑ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Χρήστος Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος, ερευνητής, Δρ Παιδαγωγικής και διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

Έπειτα μίλησε ο κος Στέργιος Ζυγουλιάνος, Λογιστής – Συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών της Βέροιας και διαχειριστής της Ομάδας Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας - Old Photos of Veria

Τέλος, ο κος. Γιώργος Μπίκας, Υπεύθυνος Μηχανοργάνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας παρουσίασε τις νέες δυνατότητες της ΜΕΔΟΥΣΑΣ καθώς επίσης και αποτελεσματικούς τρόπους αναζήτησης στο ψηφιακό αποθετήριο.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Ασπασία Τασιοπούλου ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο κος Γιώργος Χατζηθεοφάνους, εκπροσωπόντας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και ο κος Αντώνης Γκαλίτσιος, αναπληρωτής διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Hellenic Foundation for Culture και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της βιβλιοθήκης στο youtube.

Τι είναι όμως η Μέδουσα;

Η Μέδουσα αποτελεί το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Η συνεχώς αυξανόμενη ψηφιακή βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να συγκεντρώσει, διαφυλάξει και ν’ αναδείξει την ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και κοινωνική κληρονομιά της πόλης της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας γενικότερα.

Η ψηφιακή συλλογή διαθέτει πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, βίντεο, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις χειρόγραφα, παλαίτυπα και χάρτες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας που οριοθετούνται χρονικά από τον 11ο έως τις αρχές του 20ου αι.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αποθετηρίου αποτελούν οι συλλογές τοπικών φορέων, που έχουν χαράξει ένα σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα. Σε αυτό συγκαταλέγονται οι συλλογές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και το πολύτιμο ψηφιακό υλικό του Σισμανόγλειου Μεγάρου, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης και φωτογραφίες:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ