Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καλαμπάκα: Ξεχωριστά μουσεία στην επιβλητική σκιά των Μετεώρων

Ευρισκόμενη δίπλα στα Μετέωρα προσελκύει ήδη πολλούς επισκέπτες, αλλά για τους Βορειοελλαδίτες αποτελεί και αγαπημένη επιλογή για μονοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις.

Η Αράχωβα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, το Πήλιο και η ορεινή Αρκαδία δείχνουν να πρωταγωνιστούν στις επιλογές όσων σχεδιάζουν κάποια εκδρομή για το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας –όπως συνέβαινε και σε προηγούμενα χρόνια. Πλέον, όμως, ο σχετικός «χάρτης» διαθέτει και ορισμένους όχι και τόσο δεδομένους προορισμούς, με την Καλαμπάκα να φιγουράρει ως ίσως η πιο δυναμική νέα είσοδος ανάμεσά τους.

Ευρισκόμενη βέβαια στη σκιά των Μετεώρων, η πόλη της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων προσελκύει σταθερά επισκέπτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αναδειχθεί και σε δημοφιλή επιλογή για τα Κούλουμα ανάμεσα στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, που (όπως είναι λογικό) αναζητούν κάτι πιο κοντινό από την Αράχωβα ή τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Η περιοχή κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες γνώμες, στην τοποθεσία της σημερινής Καλαμπάκας βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το Αιγίνιον, μια πόλη των Τυμφαίων που επέζησε ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση του 167 π.Χ. Όμως η άποψη αυτή αμφισβητείται, ενώ οι υποστηρικτές της δεν έχουν μπορέσει να υποδείξουν πειστικά αρχιτεκτονικά λείψανα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανακατοικήθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια (γύρω στο 900), όταν ιδρύθηκε εκεί ένας οικισμός-φρούριο ονόματι Σταγοί.


Αν και κατά διαστήματα άλλαξαν χέρια, οι Σταγοί κράτησαν ως την κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς (1394), στους οποίους οφείλεται μάλλον και το όνομα Καλαμπάκα, που σημαίνει «ισχυρό φρούριο» –και βαθμιαία επικράτησε, ειδικά κατά τον 18ο αιώνα, όταν η πόλη αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, αποτελώντας συνάμα και έδρα καϊμακάμη. Περιήλθε στο ελληνικό κράτος το 1881.


5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στην Καλαμπάκα


Η Καλαμπάκα διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, οπότε είναι εύκολα προσβάσιμη με τρένο, είτε από την Αθήνα ξεκινήσετε, είτε από τη Θεσσαλονίκη. Αν έρθετε με αυτοκίνητο θα σας πάρει γύρω στις 4 ώρες από την πρώτη και γύρω στις 2,5 ώρες από τη δεύτερη. Η πόλη απέχει 21 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και έχει 8.330 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Και μπορεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών να μονοπωλείται συνήθως από τα εντυπωσιακά βράχια των Μετεώρων, υπάρχουν όμως κι άλλα αξιοθέατα, τα οποία αξίζουν τον κόπο σας.

Επισκεφθείτε τα Μετέωρα

Η Καλαμπάκα είναι η πιο ιδανική βάση για να οργανώσετε μια επίσκεψη στα Μετέωρα, αυτό το σπάνιο γεωλογικό σύμπλεγμα με τα περίφημα μοναστήρια, που προξενεί παγκόσμιο θαυμασμό και ανήκει ήδη από το 1988 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Για τη χώρα μας, επίσης, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα μετά το Άγιο Όρος.


Τα Μετέωρα υψώνονται στο βορειοδυτικό όριο της θεσσαλικής πεδιάδας, μόλις 6 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, με τους επιβλητικούς βράχους να είναι από φυσικά διαμορφωμένο ψαμμίτη. Η ιστορία του μοναχισμού στην περιοχή χάνεται στα μεσοβυζαντινά χρόνια, ξεκινώντας –σύμφωνα με τις παραδόσεις– γύρω στο 950. Το όνομα Μετέωρα δόθηκε πάντως αρκετά αργότερα (1344) και οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος έχτισε τη μονή Μεγάλου Μετεώρου. Σήμερα υπάρχουν 6 επισκέψιμες μονές, 4 ανδρικές και 2 γυναικείες.


Δείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων


Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο μουσεία σε ένα, τα οποία συστεγάζονται σε χώρο έκτασης 1.100 τ.μ. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φιλοξενεί ομοιώματα 350 ειδών ζώων (κυρίως πτηνά και θηλαστικά), αναπαριστώντας με ακρίβεια το περιβάλλον κατοικίας τους μέσω διοραμάτων. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά θαυμαστή, φέροντας την υπογραφή των καλύτερων ταριχευτών της Ευρώπης.

Το Μουσείο Μανιταριών, από την άλλη, παρουσιάζει 250 είδη κατά πρωτότυπο τρόπο: ως γλυπτά με απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους, σε συνολικά τρεις φάσεις ανάπτυξης. Σαν σύνολο, το σύμπλεγμα είναι από τα πιο ξεχωριστά μουσεία που μπορεί να δει κανείς στη χώρα μας.


Επισκεφθείτε το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας


Πέρα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Καλαμπάκα φιλοξενεί ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο μουσείο, αφιερωμένο στην προβολή, ανάδειξη και μελέτη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτήν.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βασίζεται στις συλλογές του Παύλου Μπαλογιάννη και φροντίζει για μια διαδραστική εμπειρία: ο επισκέπτης, δηλαδή, δεν βλέπει απλά τα πλούσια εκθέματα, αλλά έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει προβολές, να δει τρισδιάστατες φωτογραφίες με παλιές στερεοσκοπικές μηχανές, αλλά και να χρησιμοποιήσει πλάκα, κοντύλι, μελάνι και πένα, ερχόμενος σε βιωματική επαφή με το πώς έγραφαν επί αιώνες οι πρόγονοί μας.

Σε επίπεδο εκθεμάτων το Μουσείο φιλοξενεί σπάνια βιβλία αρχαίων συγγραφέων που τυπώθηκαν στις μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις μεταξύ 1500 και 1830 (από την επινόηση της τυπογραφίας, δηλαδή, ως την ίδρυση ελληνικού κράτους), μια πλούσια συλλογή με μύθους του Αισώπου σε διάφορες εκδόσεις μεταξύ 1600 και 1850, αναγνωστικά τα οποία διδάχτηκαν στα σχολεία της χώρας μας μα και σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό, καθώς και σχολικές ενδυμασίες, τετράδια και συναφή αντικείμενα γύρω από την εκπαιδευτική διαδικασία.


Περάστε από την Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής


Λειτουργεί από το 1964, πάντα με έδρα την Καλαμπάκα και είναι η μοναδική δημόσια σχολή στην Ελλάδα από την οποία αποφοιτούν επαγγελματίες τεχνίτες ειδικευμένοι στην ξυλογλυπτική και στο διακοσμητικό έπιπλο.

Στόχος της σχολής είναι η ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς, η οποία έχει μακραίωνη παρουσία στον ελλαδικό χώρο, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς (εκκλησίες, ναυτιλία κτλ.). Δεν λείπει όμως και η διασύνδεση με το σήμερα, μέσω π.χ. του αγροτουρισμού ή της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής των Μετεώρων ως προορισμού, στα πλαίσια της οποίας ενισχύεται και η προβολή του ντόπιου πολιτισμού.


Δείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου

Είναι το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της Καλαμπάκας, καθώς στέκεται στο παλιό κομμάτι της πόλης ήδη από τα βυζαντινά χρόνια (τέλη 10ου αιώνα), όταν χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλιότερης εκκλησίας –πιθανότατα παλαιοχριστιανικής. Εξαιρείται ο εξωνάρθηκας, καθώς είναι προσθήκη του 16ου αιώνα.

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, που στο νότιο τμήμα έχει εντοιχισμένα και κάποια αρχαία ανάγλυφα. Από τον δικό της γλυπτό διάκοσμο παλιότερο είναι το μαρμάρινο κιβώριο της Αγίας Τράπεζας. Ο ναός διαθέτει καταπληκτικές τοιχογραφίες (χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα), κάποιες μάλιστα ανάμεσά τους φέρουν την υπογραφή του επιφανούς αγιογράφου Θεοφάνη του Κρητός. Αξίζει βέβαια να σταθείτε και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του 17ου αιώνα, χαρακτηριστικό της χειροποίητης μεταβυζαντινής τέχνης της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ