Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στα τυφλά για τη Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι οι παραγωγοί στην Ημαθία

Σε στάση αναμονής και… παγωμένοι ενόψει των νέων σπορών που ξεκινούν σε λίγες ημέρες βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού στην Ημαθία μετά το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη χορήγηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ και τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ∆ΛΑΠ).

Σύμφωνα με αυτά και με βάση τα ΣΔΛΑΠ που αφορούν όλη την Ελλάδα και την Ημαθία, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νομού θα μείνουν εκτός Συνδεδεμένης, αφού οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα, από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς, θεωρούνται πως δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς της περιοχής που καθυστερούν στον προγραμματισμό τους, αναμένοντας κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων και να επανεξεταστούν οι εδαφολογικοί χάρτες ή να επικαιροποιηθεί το νέο ΣΔΛΑΠ στο οποίο δεν θα εξαιρούνται οι περιοχές της Ημαθίας.

Το σημαντικό αυτό θέμα τέθηκε σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Αρκετοί παραγωγοί, με εκπρόσωπο τον διευθυντή της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Στέφανο Νταούκα, ζήτησαν πολιτική παρέμβαση από τον συντοπίτη τους υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεζυρόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Νταούκα από την εξαίρεση που πιθανώς να προκύψει, επειδή θα προϋποθέτουν καλή χημική σύσταση των υδάτων, θα βρεθούν εκτός Συνδεδεμένης εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αραβόσιτου σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ημαθίας. Αυτήν τη στιγμή, η καλλιέργεια καλαμποκιού στον νομό κυμαίνεται μεταξύ 50.000 – 70.000 στρ. και του βαμβακιού σε 160.000 στρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ