Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πόσο νοικιάζονται τα χωράφια στην Ημαθία

«Θησαυρό» αποτελεί η αγροτική γη σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αττική, στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, με τις τιμές τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης να πιάνουν… ταβάνι δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους να αυξήσουν το εισόδημά τους. 

Ωστόσο, στις τιμές μίσθωσης καταγράφονται έντονες διακυμάνσεις, καθώς εξαρτώνται από την απόσταση των αγροτεμάχιων από τα αστικά κέντρα, την ύπαρξη ή όχι νερού άρδευσης, την παραγωγικότητα του εδάφους και, φυσικά, το μέγεθός του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η μέση ετήσια τιμή ενοικίασης αγροτικής γης σε όλη την επικράτεια κατέγραψε μικρή αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2020 αγγίζοντας τα 45,9 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά η ψαλίδα μεγαλώνει όλο και περισσότερο από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

Ενδεικτικά, τα ακριβότερα προς μίσθωση χωράφια βρίσκονται στην Αττική, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 92,7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα φθηνότερα είναι στα νησιά του Ιονίου, με την τιμή τους να μην ξεπερνά τα 22,2 ευρώ το στρέμμα.

Στη Μακεδονία η μέση τιμή για τα προς ενοικίαση αγροτεμάχια διαμορφώνεται στα 43,6 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος. Ειδικότερα, στις Σέρρες η τιμή των αρδευόμενων χωραφιών κυμαίνεται στα 50-70 ευρώ ανά στρέμμα και στα ξερικά στα 40 ευρώ, ενώ αρκετά χαμηλότερες είναι οι τιμές στη Χαλκιδική, με τις τιμές των ποτιστικών να βρίσκονται στα 30-40 ευρώ το στρέμμα. 

Αντίθετα, στα 75-100 ευρώ το στρέμμα κινούνται οι τιμές στα Γιαννιτσά, ενώ ακόμα υψηλότερες είναι οι τιμές στην Κατερίνη φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 200 ευρώ το στρέμμα. 

Στην Ημαθία, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η αγροτική γη ενοικιάζεται με 100-120 ευρώ το στρέμμα ετησίως, καθώς οι καλλιέργειες είναι πολυετείς και υψηλής παραγωγικότητας.


ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


10 σχόλια:

  1. "Στην Ημαθία, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η αγροτική γη ενοικιάζεται με 100-120 ευρώ το στρέμμα ετησίως, καθώς οι καλλιέργειες είναι πολυετείς και υψηλής παραγωγικότητας"
    Εντελώς ανυπόστατο, διότι στην Ημαθία ενοικιαστικαν χωράφια από 130 έως 200€ το στρέμμα για μονοετή καλλιέργειες. Οπότε στις δενδρώδες καλλιέργειες η τιμή θα πρέπει να είναι ίση ή να ξεπερνά κατά πολύ τα 200€ το στρέμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσενα ή καποιος σε επιασε κωτσο και νοικασες χωραφι στην ημαθια με 200 ευρω για μονοετη η απλα εισαι ακομη μεθυσμενος απο το χτεσινο γλεντι.

      Διαγραφή
  2. Ένας θείος μου έχει 5 στρέμματα χωράφι το δίνει δωρεάν και δεν βρίσκεται ούτε ένας να το πάρει. Είναι στα δρομο προς πατρίδα .Δηλαδή αυτό το τεμάχιο δεν είναι θησαυρός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Βέροια, βάρβαρες, άμμο πέρυσι και φέτος μου είχαν προτείνει να μου δώσουν δωρεάν χωράφια για κάποια χρόνια με δέντρα. Αρκεί να φρόντιζα το χωράφι. Εδώ δεν υπάρχουν άτομα ούτε για καφετέριες θα υπάρχουν για μάζεμα; Και μη ξεχνάμε ότι το 45% των χωραφιών της Νάουσας είναι παρατημένα σύμφωνα με το ΤΟΕΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι να ναι οποίος να ναι. Φυτεμενο έτοιμο σε παραγωγή με δέντρα, και παλι δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές. 50 το χρόνο το στρέμμα και ενοικιαστήρια για 10 με 15 χρόνια για να κάνει κάποιος δέντρο καλλιέργεια, κάπως έτσι παει το πραμμα . Αν μείνει άνθρωπος στην επαρχία σε λίγα χρόνια.. Που δε θα μείνει. .. Φευγουν όλοι. Μα όλοι λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικά 50 ευρω για μονοετή και 80-100 για πολυετή στην Ημαθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να και ενας που ξερει τι γινεται... καποιοι αλλοι στα σχολια, αγροτες του καφενειου, λενε οτι ναναι...

      Διαγραφή
    2. Λίγα λόγια και σωστά.

      Διαγραφή
  6. 40 ΜΕ 50 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα χαρτιά πάντα βάζουν χαμηλότερη τιμή γι αυτό βγαίνει ό μέσος όρος χαμηλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ