Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον Βιολογικό της Βέροιας


Άρωμα... Βιολογικού είχε για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9/3 επανήλθε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ και μάλιστα ως μοναδικό θέμα, το οποίο συζητήθηκε για 4,5 ώρες!

Στην αίθουσα παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού της Βέροιας, Γιώργος Γκανάτσιος, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Δημήτρης Δάσκαλος.

Ο προϊστάμενος της εγκατάστασης, υπεύθυνος της λειτουργίας του Βιολογικού, Γιώργος Μπίσμπας, δεν παρέστη, γιατί όπως μετέφερε, το θέμα είναι στα δικαστήρια και αυτά που έχει να καταθέσει δεν επιτρέπεται να αναφερθούν, καθώς αποτελούν μέρος της δικογραφίας.


Ο Θωμάς Αχτσής αναφέρθηκε στο ιστορικό του συμβάντος με την δυσλειτουργία της εγκατάστασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (δείτε εδώ σχετικά), η οποία είπε πως ήταν αποτέλεσμα υπερθέρμανσης ενός inverter, ενώ παρουσίασε και κάποιους δείκτες. Όπως είπε, η βλάβη αποκαταστάθηκε και η λειτουργία επανήλθε αμέσως, με τις μετρήσεις να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα στο επόμενο διήμερο.


Στα γεγονότα της 31ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ενώ σχετικά με την λυματολάσπη, είπε ότι επί των ημερών του δεν έχει έρθει ούτε ένα κιλό.

Ο κ. Γκανάτσιος αναφέρθηκε αρχικά γενικά στην τεχνολογία που εφαρμόζεται στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΒ.

«Εκατοντάδες» ερωτήματα και η απάντηση... γραπτώς

Μια σειρά ερωτημάτων έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα, ο Παύλος Παυλίδης, ο Αντώνης Μαρκούλης, ο Γιώργος Μελιόπουλος, η Συρμούλα Τζήμα, ο Κώστας Βασιλειάδης, ο Γιώργος Γουλτίδης, ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, ο Γιάννης Τσαναξίδης, ο Κώστας Παλουκίδης, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Επιπλέον, ερωτήματα έθεσαν ο Νίκος Ασλάνολγου από την οικολογική ομάδα Βέροιας και ο Χάρης Καφτεράνης (δείτε αναλυτικά όλα τα ερωτήματα στο βίντεο που ακολουθεί).




Τα ερωτήματα αφορούσαν κυρίως την ύπαρξη ή όχι πιστοποίησης της μεθόδου του κ. Γκανάτσιου, την λειτουργία της εγκατάστασης, την αποτελεσματικότητα της μοθόδου, την τυχόν μόλυνση που δημιουργείται στην έξοδο, τις μετρήσεις και πού αυτές γίνονται, τι ποσοστό μένει μετά την επεξεργασία και άλλα.




Ο κ. Γκανάτσιος απάντησε σε ελάχιστα ερωτήματα, επικαλέστηκε κούραση και πληθώρα ερωτημάτων που προκαλούν όπως είπε παραπλανήσεις, λέγοντας πως αδυνατεί να τα απαντήσει στη συνεδρίαση. Ζήτησε να του αποσταλούν γραπτώς όλα τα ερωτήματα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει, επίσης γραπτώς.

Απαντώντας ωστόσο σε κάποια ερωτήματα, είπε ότι σύμφωνα με την σύμβαση, η ΔΕΥΑΒ πληρώνει 2.600€ τον χρόνο και ο ίδιος βάζει 100.000€ - 120.000€ τον χρόνο. «Όλοι κερδίζουν από την εγκατάσταση εγώ χάνω, αλλά κερδίζω αλλού. Στην εφαρμογή της μεθόδου στη Βέροια που την αναφέρω παντού, είμαι υπερήφανος και την διαφημίζω, γιατί από εδώ ξεκίνησαν και άλλα πράγματα».

Σχετικά με την λειτουργία του βιολογικού είπε «Κάνω κάτι παγκοσμίως πρώτο. Από το 2019 δεν πήραμε ούτε ένα γραμμάριο λάσπης από έξω. Βρήκαμε λύση να υδρολύουμε ακόμα και το χαρτί υγείας. Καίμε εντελώς τα λιπαρά».

Σχετικά με τον βιολογικό της Αλεξάνδρειας είπε «δεν πήρα ποτέ έργο στην Αλεξάνδρεια, εγώ έχω προμήθεια υλικού, έβαλα μικροοργανισμούς στο δίκτυο που καταβρωμούσε και μέσα σε 1 μήνα μυρωδιά πουθενά».

Ερωτηθείς από τον Δήμαρχο, επανεπιβεβαίωσε ότι δεν παράγει λάσπη με την μέθοδό του, ενώ ερωτηθείς από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, απάντησε ότι μετά την επεξεργασία, στον αποδέκτη αυτό που καταλήγει είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.




Κάποια σημεία από τις απαντήσεις του κ. Αχτσή:

- Υπάρχουν 3 αντλίες, 1 καμμένη αντλία, έχει δρομολογηθεί η επισκευή της.
- Αναθέσαμε μελέτη σε μηχανικό για αναβάθμιση βιολογικού που λειτουργεί από το 1996.
- ΗΖ διαθέτει η εγκατάσταση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε περίπτωση όμως δολιοφθοράς (όπως συνέβη) δεν ισχύει.
- Εν γνώση του, δεν ξαναχάλασε ο βιολογικός.
- Η ποινική δίωξη αφορά σε μετρήσεις του κ. Αβραάμ, κατόπιν ψευδώνυμων καταγγελιών. Πρόκειται για 3 μετρήσεις, 2 για υπερβάσεις σε δευτερεύοντες δείκτες και 1 για σοβαρές υπερβάσεις που θα σηζητηθούν στο δικαστήριο. Παρόμοια ποινική δίωξη είχε και η Αλεξάνδρεια και χθες αθωώθηκαν.
- Η εγκατάσταση είναι σχεδιασμένη για 67.000 κατοίκους. Το 2020 δούλευε με 50.300 συνδεδεμένους κατοίκους και σήμερα με 51.700 περίπου. Όταν ήρθε ο Γκανάτσιος δούλευε με 42.600 κατοίκους έχοντας ένα περιθώριο μέχρι τις 67.000.
- Έλεγχος γίνεται κάθε Τετάρτη και καθημερινές από το δικό μας εργαστήριο.
- Μπαίνουν 10.000 κυβικά την ημέρα. Έρχονται μόνο οικιακά λύματα. Δεν δεχόμαστε ιατρικά απόβλημα, μόνο αστικά λύματα.
- Τα κλειδιά για τις δειγματοληψίες τα έχει ένας υπάλληλος, γιατί θέλουμε σιγουριά και το επιλέξαμε στρατηγικά.
- Ο ετήσιος μέσος όρος της λειτουργίας προ Γκανάτσιου ήταν 616.652 ευρώ ανά έτος και μετά την μέθοδο Γκανάτσιου είναι 311.658 ευρώ ανά έτος.
- Δεν μιλάμε για εξαφάνιση ύλης αλλά για μετατροπή ύλης.
- Ο βιολογικός της Βέροιας αναφέρθηκε έως ένας από τους 5 καλύτερους της Μακεδονίας, είμαστε μπλε ενώ το 40% είναι κόκκινοι, μεταξύ τους και η Αλεξάνδρεια που χθες αθωώθηκε.


Ακολούθησε ένας κύκλος τοποθετήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους. Την συνεδρίαση έκλεισε ο Δήμαρχος Βέροιας, λέγοντας ότι έλειπε από την συνεδρίαση μια επιστημονική φωνή να αντιτάξει τα λεγόμενα του κ. Γκανάτσιου και όσο δεν υπάρχει αυτή η φωνή είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την επιστημονική τεκμηρίωση του κ. Γκανάτσιου. «Θα χαρώ πολύ να ακούσω και μια άλλη φωνή. Καλές οι ανησυχίες όλων αλλά δεν είναι επιστημονικές φωνές», σχολίασε κλείνοντας την συνεδρίαση.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συνεδρίαση:

6 σχόλια:

  1. Λυπάμαι αλλά την όλη χθεσινή διαδικασία θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος και χωρίς ουσία διότι :
    Ειπώθηκε και είναι γραμμένο παρά πάνω ( ο Δήμαρχος Βέροιας, λέγοντας ότι έλειπε από την συνεδρίαση μια επιστημονική φωνή να αντιτάξει τα λεγόμενα του κ. Γκανάτσιου και όσο δεν υπάρχει αυτή η φωνή είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την επιστημονική τεκμηρίωση του κ. Γκανάτσιου. «Θα χαρώ πολύ να ακούσω και μια άλλη φωνή. Καλές οι ανησυχίες όλων αλλά δεν είναι επιστημονικές φωνές», σχολίασε κλείνοντας την συνεδρίαση.)
    Γιατί δεν κάλεσε αυτός τον ειδικό επιστήμονα όπως κάλεσε τον εργολάβο ; Ποιόν περίμενε να τον καλέσει ; Τι μας το λέει στο τέλος της συνεδρίασης ;
    Ακόμα, η διαδικασία αποδείχθηκε λάθος, Έγιναν ερωτήσεις προφορικές και απαντήθηκαν ελάχιστες, με τη δικαιολογία ότι ήταν 100. Τι περίμεναν δηλαδή να γίνουν 2-3 ερωτήσεις ;
    Γιατί δεν ζήτησαν από την πρόσκληση της συνεδρίασης να έχουν οι σύμβουλοι με γραπτά τις ερωτήσεις ώστε ο εργολάβος και η ΔΕΥΑΒ να τις έχουν μπροστά και να απαντήσουν άμεσα την ίδια στιγμή ; Τώρα τρέχα γύρευε και αν βρεις κάποιον να απαντήσει και φυσικά θα ξεχαστούν οι απαντήσεις.
    Ακόμα γιατί δεν παρουσίασαν στον προτζέκτορα τις φωτογραφίες και τα βιντεο των οικολόγων από τα λύματα που πέφτουν στο 66 έτσι ώστε να φανεί αν πέφτουν και πως είναι αυτά ; Θα ήταν μήπως άκρως αποκαλυπτικά ; Σίγουρα όμως θα ήταν διαφωτιστικά. Γιατί δεν μας τα δείξανε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί έτσι ρε. Και ποιος εισαι εσυ να ρωτάς; Να μην ρωτάς. Κοίτα τη δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μεν λένε η μέθοδος δουλεύει 100% (έχουν τις αναλύσεις κάθε Τετάρτη ! ! !) χωρίς να μένουν ρυπογόνα υλικά και οι άλλοι λένε ότι με βάση την έγγραφη άποψη Γερμανού Καθηγητή η μέθοδος έχει απόδοση εργαστηριακά 70% απόδοση και στην πράξη λιγότερη, ενώ επικαλούνται και το Δόγμα της παγκόσμιας Φυσικής με βάση το οποίο δεν υπάρχει 100% εξαφάνιση της ύλης. Ποιος έχει δίκιο ;
    Εμείς οι μη ειδικοί πως θα αξιολογήσουμε την υπόθεση ;
    Θα πρέπει λοιπόν να βαδίσουμε αρχικά πάνω σε (σταθερές) που δεν αποδέχονται αμφισβήτηση, ώστε να οδηγηθούμε σε όσο το δυνατόν ασφαλή συμπεράσματα.
    Η Αναλύσεις δεν μπορεί να αποτελούν (σταθερές) διότι θεωρητικά και πρακτικά θα μπορούσαν για διάφορους λόγους και συνθήκες να είναι επισφαλείς. Τα παχιά λόγια αξιοπιστίας της μεθόδου όσο δεν είναι επίσημα πιστοποιημένη ακόμα (έτσι δήλωσε ο εργολάβος) δεν μπορεί να αποτελέσει (σταθερά).
    Μια αξιόπιστη (σταθερή) όμως είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% εξαφάνιση της ύλης, Δόγμα της Φυσικής επιστήμης. Δεύτερη (σταθερή) είναι η άποψη του Γερμανού πανεπιστημιακού Καθηγητή που γράφει για 70% απόδοση της μεθόδου στο εργαστήριο. Οι δύο αυτές (σταθερές) φαίνεται να συμπίπτουν.
    Άρα θα πρέπει πλέον να συζητήσουμε στη βάση του όχι 100% καθαρισμός των λυμάτων. Κάτι που δεν δέχονται εργολάβος και υπηρεσία, προφανώς διότι θα πρέπει να παρουσιάσουν τους χιλιάδες τόνους στερεά λύματα τα οποία δεν τα έχουν. Πως όμως είναι δυνατόν να μην υπάρχει περισσευούμενη ρυπογόνα ύλη και ταυτόχρονα τα δείγματα να είναι καθαρά ; Αν σε μια εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για 70 χιλ κατοίκους ρίχνει κάποιος λύματα για 40 χιλ κατοίκους τότε η εγκατάσταση δεν είναι γεμάτη, άρα έχει χώρο για λύματα άλλων 30 χιλ κατοίκων. Άρα κάποιος ο οποίος επεξεργάζεται με μια μέθοδο λύματα 40 χιλ κατοίκων και του περισσεύει το 30-40% σύμφωνα με τις παραπάνω αδιαμφισβήτητές (σταθερές) έχει το περιθώριο να ξαναρίξει αυτό το 30-40% περίσσευμα ξανά στην αρχή της εγκατάστασης για να το ξανά επεξεργαστεί. Άρα δεν παρουσιάζεται υπόλοιπο ρυπογόνων λυμάτων στην έξοδο της εγκατάστασης. Αυτή η διαδικασία ανατροφοδότηση των λυμάτων στην αρχή της εγκατάστασης θεωρητικά μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, μήνες ίσως και χρόνια μέχρι να φτάσει η εγκατάσταση στο όριό της δηλ. των 70 χιλ κατοίκων. Τη στιγμή του ορίου, η οποία θα μπορούσε να είναι μια βροχερή νύχτα μιας μεγάλης εορτής - αργίας με την παρέμβαση κάποιου μπάϊ πας - παράκαμψης θα μπορούσαν να διοχετευτούν τα συγκεντρωμένα από την ανατροφοδότηση λύματα εκτός εγκατάστασης, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα, διότι τα δείγματα παίρνονται την ίδια και καθορισμένη ημέρα Τετάρτη. Άρα μια βροχερή Κυριακή νύχτα μεγάλης εορτής - αργίας θα μπορούσε (πάντα θεωρητικά) να (καθαρίσει) η εγκατάσταση. Άλλωστε το είπε και στον Πρώτο Πολίτη της Πόλης (κατά δήλωσή του υπάρχει στο βίντεο) ένας εργολάβος που τον επισκέφτηκε, ότι ο βιολογικός πάει καλά διότι λειτουργεί χωρίς να έχει φτάσει στο όριό του, εννοώντας προφανώς την παραπάνω διαδικασία.
    Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι διότι η εγκατάσταση φαίνεται να δουλεύει αποδοτικά (αν και πραγματικά αποδίδει 60-70%) με την νέα μέθοδο και οικονομικά διότι ξοδεύει μισό ρεύμα και μισούς υπαλλήλους, άρα περισσεύουν χρήματα για άλλες ανάγκες. Ταυτόχρονα υπάρχουν μετρήσεις για καθαρά λύματα αλλά σίγουρα ίσως μόνο για μία ημέρα 24 ώρες δηλ. τις άλλες εξι μέρες 144 ώρες υπάρχουν δείγματα ; όχι , γιατί ; η τεχνολογία έστειλε μηχανήματα στον Άρη και δεν μπορούν να βάλουν ένα μηχάνημα να συλλέγει δείγματα ανά ώρα, 7μέρες την εβδομάδα 24 ώρας το 24ωρο;
    Αν μάζευαν δείγματα 7 μέρες 24 ώρες το 24ωρο θα είχαμε πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα της απόδοσης ; Σίγουρα ναι.
    (Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πραγματικά περιστατικά αλλά εντελώς φαντασιακά και οποιαδήποτε σύμπτωση με καταστάσεις και πρόσωπα είναι εντελώς συμπωματική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟλύ πλάκα ο Ζαφείρης. Του είπε ο άλλος οτι δεν μπορεί γιατί ίσως διάβαζε προσωκρατικούς φιλοσόφους. Τίποτε δεν κατάλαβε οτι τον δούλευε. Χαμπάρι. Το έπιασε όμως ο Λαζαρίδης. Να βοηθήσει ηθελε ο πρόεδρος. Εναν που δεν στροφάρει, εκτος αν εχει την κασέτα. Ρε τι ακούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρα παράγεται λάσπη, αλλά δεν τη διοχετεύουν πουθενά αλλά την ρίχνουν ξανά μέσα στην εγκατάσταση μέχρι να μη χωράει άλλη και όταν αυτή γεμίσει σε κάποιους μήνες ή χρόνια τότε μια βροχερή βραδιά αργίας τη ρίχνουν στο 66 και λένε ότι ήταν βλάβη. Αυτό είδε δηλαδή ο οικολόγος και κατέγραψε. Και για να μην φαίνονται αυτές οι κινήσεις χειρισμοί στον τηλεέλεηχο της εγκατάστασης τον σταμάτησαν όπως είπε εγγράφως κάποια στιγμή ο υπεύθυνος Μηχανικός της εγκατάστασης. Ωραία δουλειά και εξασφαλισμένη.
    Όλοι βολεμένοι εκτός του περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Ζαφείρς κεντάει. Φτιάχτηκε με τους προσοκρατικούς φιλοσόφους που διάβαζε και τώρα βλέπω γαζών. Αστέρι ο Ζαφείρς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ