Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Για σφάλματα και αδικίες με τη χορήγηση των de minimis κάνουν λόγο οι παραγωγοί της Ημαθίας

Την αγανάκτησή τους για τον τρόπο αλλά και τα ποσά που θα δοθούν στις ενισχύσεις de minimis για τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, που πρόσφατα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, εκφράζουν οι αγρότες της Ημαθίας.

Ειδικότερα, για «περίσσιο θράσος και απόλυτη κοροϊδία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μοιράσει Agropass ενισχύσεις των 65 και 80 ευρώ/στρέμμα για τις καταστροφικές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) τις οποίες το μέγεθος εκτιμάται από 250 έως και 800 ευρώ (αν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ ως έπρεπε)», κάνει λόγο ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.

Παράλληλα, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για την κατάφωρη αδικία εις βάρος των παραγωγών ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων αλλά και των λοιπών οπωροκηπευτικών και άλλων φρούτων, καθώς «εκτός των βροχοπτώσεων ανακοινώθηκαν και 70 ευρώ/στρέμμα στους παραγωγούς που δεν είχαν λάβει τον Οκτώβριο τα 72,7 ευρώ/στρέμμα από το αποθεματικό της κρίσης, αλλά αφορούν μόνο τα προαναφερθέντα προϊόντα και όχι το σύνολο των οπωροκηπευτικών (δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτοί κ.α.) αν θέλαμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και μάλιστα δίνονται από χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού και όχι όπως τον Οκτώβριο από την Ευρώπη».

Τα σφάλματα


Σύμφωνα με τους αγρότες της Ημαθίας, με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την χορήγηση των de minimis προκύπτουν τα εξής σφάλματα και αδικίες εις βάρος των παραγωγών:

– Θα μπορούσαν από το ΥΠΑΑΤ να δώσουν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα και στους υπόλοιπους αγρότες που δεν τα έλαβαν, αλλά διεκδικώντας νέα ευρωπαϊκά κονδύλια (αίτηση για το 200% του προηγούμενου αποθεματικού κρίσης 26 εκ. ευρώ) ή δίνοντας τα, από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ακόμη και από εθνικούς πόρους (De minimis κ.α.) αλλά σε καμία περίπτωση, να μην τα αφαιρούσαν από τα ποσά που είχαν ανακοινώσει στις 20 Ιανουαρίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (135 και 150 ευρώ / στρέμμα).

– Το καλοκαίρι του 2022 οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, προκάλεσαν ζημιές άνευ προηγουμένου, σε καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά από σύσκεψη υπουργών (Γεωργαντάς , Τριαντόπουλος κ.α.) ότι ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ/στρέμμα ανατρέπει τα όσα είχε ανακοινώσει, καταβάλλοντας ποσά «ψίχουλα» σε σχέση με το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αλλά και με όσα είχε αρχικά ανακοινώσει (135 και 150 ευρώ/στρέμμα).

– Για τα 70 ευρώ/στρέμμα ενίσχυση λόγω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκε ότι θα τη λάβουν όσοι δεν είχαν λάβει τα 72,7 ευρώ/στρέμμα που δόθηκαν τον Οκτώβριο 2022 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ (πακέτο 26 εκ. ευρώ). Εκείνα τα χρήματα όμως τα έλαβαν οι παραγωγοί για όλα τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούσαν ενώ τώρα βλέπουμε να προορίζονται μόνο για τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Άραγε αφού ήθελε να απονέμει δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ, θα δώσει τα ίδια χρήματα και για τον ίδιο λόγο και στα δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτούς κ.α. όπως και σε σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια; Αν δεν το κάνει, είναι άδικο.

– Επίσης, στο πακέτο των 26 εκ. ευρώ οι παραγωγοί που έλαβαν τα 72,7 ευρώ/στρέμμα πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα και για τα μη παραγωγικά δέντρα, ενώ στη ν τελευταία ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα μη παραγωγικά δέντρα.

– Τέλος, να σημειώσουμε ότι όσοι παραγωγοί ήταν δικαιούχοι των 72,7 ευρώ από το αποθεματικό κρίσης ακόμη και αν ήταν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έλαβαν το 100% του παραπάνω ποσού, ενώ τώρα αναφέρεται ότι θα λάβουν το 50% του ποσού, δηλαδή αντί για 70 ευρώ/στρέμμα, 35 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις, όπου οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν, αντί των 65 και 80 ευρώ/στρέμμα, 32,5 και 40 ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας:

«Συνέχεια αντιαγροτικής πολιτικής, εμπαιγμού και αδιαφορίας, μαρτυρά η περιβόητη και πολυαναμενόμενη ανακοίνωση αποζημιώσεων De minimis από το ΥΠΑΑΤ, που και αυτή τη φορά δεν αναφέρει συνολικό ποσό και ποικιλίες(επίσημη λίστα) αλλά και χρονοδιάγραμμα πληρωμής, για να γνωρίζουν οι παραγωγοί, τι ποσά τους αναλογούν και πότε θα τα λάβουν.

Περίσσιο θράσος και απόλυτη κοροϊδία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μοιράσει Agropass ενισχύσεις των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα για τις καταστροφικές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) τις οποίες το μέγεθος εκτιμάται από 250 έως και 800 ευρώ (αν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ ως έπρεπε).

Έντονος προβληματισμός για την κατάφωρη αδικία εις βάρος των παραγωγών ροδάκινων , νεκταρινιών, βερίκοκων αλλά και των λοιπών οπωροκηπευτικών και άλλων φρούτων, καθώς εκτός των βροχοπτώσεων ανακοινώθηκαν και 70 ευρώ / στρέμμα στους παραγωγούς που δεν είχαν λάβει τον Οκτώβριο τα 72,7 ευρώ /στρέμμα από το αποθεματικό της κρίσης, αλλά αφορούν μόνο τα προαναφερθέντα προϊόντα και όχι το σύνολο των οπωροκηπευτικών (δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτοί κ.α.) αν θέλαμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και μάλιστα δίνονται από χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού και όχι όπως τον Οκτώβριο από την Ευρώπη.

Το αναφέρουμε διότι δεν στέκει νομικά, να εξαιρεθούν από τα De minimis οι παραγωγοί που έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις 72,7 ευρώ / στρέμμα (Ουκρανόμετρο) από την Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), για την αντιμετώπιση ανισορροπιών της αγοράς , οι οποίοι ασκούσαν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες με επιδίωξη των παρακάτω στόχων:

α) κυκλική οικονομία
β) διαχείριση θρεπτικών στοιχείων
γ) αποδοτική χρήση των πόρων
δ) μέθοδοι παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα

Έτσι λοιπόν με τη νέα ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ προκύπτουν τα εξής σφάλματα και αδικίες εις βάρος των παραγωγών:

- Θα μπορούσαν από το ΥΠΑΑΤ να δώσουν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα και στους υπόλοιπους αγρότες που δεν τα έλαβαν, αλλά διεκδικώντας νέα ευρωπαϊκά κονδύλια (αίτηση για το 200% του προηγούμενου αποθεματικού κρίσης 26 εκ. ευρώ) ή δίνοντας τα, από οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ακόμη και από εθνικούς πόρους (De minimis κ.α.) αλλά σε καμία περίπτωση, να μην τα αφαιρούσαν από τα ποσά που είχαν ανακοινώσει στις 20 Ιανουαρίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (135 και 150 ευρώ / στρέμμα).

- Το καλοκαίρι του 2022 οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο , Ιούλιο και Αύγουστο, προκάλεσαν ζημιές άνευ προηγουμένου, σε καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά από σύσκεψη υπουργών (Γεωργαντάς , Τριαντόπουλος κ.α.) ότι ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα (Δείτε τι ανακοίνωνε τότε το ΥΠΑΑΤ έρχεται τώρα με νέο δελτίο τύπου, να ανατρέψει τα όσα είχε ανακοινώσει , καταβάλλοντας ποσά "ψίχουλα" σε σχέση με το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αλλά και με όσα είχε αρχικά ανακοινώσει (135 και 150 ευρώ/στρέμμα).

- Όπως προαναφέραμε παραπάνω ,για τα 70 ευρώ / στρέμμα ενίσχυση λόγω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκε ότι θα τη λάβουν όσοι δεν είχαν λάβει τα 72,7 ευρώ / στρέμμα που δόθηκαν τον Οκτώβριο 2022 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ (Πακέτο 26 εκ. ευρώ). Εκείνα τα χρήματα όμως τα έλαβαν οι παραγωγοί για όλα τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούσαν ενώ τώρα βλέπουμε να προορίζονται μόνο για τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Άραγε αφού ήθελε να απονέμει δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ, θα δώσει τα ίδια χρήματα και για τον ίδιο λόγο και στα δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτούς κ.α. όπως και σε σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια ; Αν δεν το κάνει, είναι άδικο.

- Επίσης, στο πακέτο των 26 εκ. ευρώ οι παραγωγοί που έλαβαν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα και για τα μη παραγωγικά δέντρα, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα μη παραγωγικά δέντρα.

- Τέλος, να σημειώσουμε ότι όσοι παραγωγοί ήταν δικαιούχοι των 72,7 ευρώ από το αποθεματικό κρίσης ακόμη και αν ήταν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έλαβαν το 100% του παραπάνω ποσού, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα λάβουν το 50% του ποσού, δηλαδή αντί για 70 ευρώ / στρέμμα , 35 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις , όπου οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν, αντί των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα , 32,5 και 40 ευρώ αντίστοιχα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας:

«Ο Σύλλογος μας ξεκίνησε έναν αγώνα εδώ και πέντε μήνες, ώστε αφ ενός να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας, από τις ζημίες που προέκυψαν από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2022, και αφ ετέρου να δικαιωθούν όλοι οι αγρότες του ποσού των 72€ ανά στρέμμα όπως πληρώθηκαν από το Ταμείο Κρίσης της Ε.Ε. οι συνάδελφοί μας, μέλη των Ομάδων Παραγωγών εξ αιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία .

Για το θέμα λοιπόν των βροχοπτώσεων κινητοποιηθήκαμε άμεσα και με παραστάσεις στο Υπουργείο αλλά και με κινητοποιήσεις στον κόμβο της Κουλούρας διεκδικήσαμε μια δίκαιη αποζημίωση για όλα τα προιόντα που επλήγησαν.

Για το θέμα των 72€/ ανά στρέμμα επίσης κινητοποιηθήκαμε άμεσα και την πρώτη ημέρα κιόλας επισκεφθήκαμε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαιτζίδη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα όπου του εκφράσαμε την απαίτησή μας , να καλυφθεί το σύνολο των παραγωγών και το σύνολο των προιόντων από το συγκεκριμένο ταμείο (Ταμείο Κρίσης της Ε.Ε.)

Μετά απ όλα αυτά βγήκαμε σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας δυναμικά μια δίκαιη στήριξη του εισοδήματός μας ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις βιοτικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Θεωρούμε πως ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των αγώνων των Αγροτών.

Βεβαίως και οι προχθεσινές εξαγγελίες δεν καλύπτουν τον στόχο που είχαμε θέσει. Βεβαίως και οι απαιτήσεις μας είναι μεγαλύτερες σε ότι αφορά τα ποσά, αλλά και την προσθήκη και τα άλλων προιόντων που επλήγησαν (κεράσια, δαμάσκηνα κλπ) καθώς και όλους τους αγρότες ισοδύναμα από καθολικές ζημίες και κρίσεις χωρίς διαχωρισμούς.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς διασπάσεις και αποπροσανατολισμούς, χωρίς άγονη κριτική . Με κοινούς και μεγάλους αγώνες. Καλούμε τους αγρότες σε συμμετοχή και επαγρύπνηση. Βεβαίως και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρις ότου δικαιωθούμε απόλυτα».

1 σχόλιο:

  1. Να κάνουμε κινητοποίησης έξω από τα γραφεία τους!!!!
    Ποικιλίες που επιλέγουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους
    και μισά ποσά σε όλους τους αγρότες από αυτά που έχουν ανακοίνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ