Πολλά φαίνεται πως αποκομίζουν τα μωρά από την ανάγνωση ενός βιβλίου και μάλιστα σε ένα αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards του Πανεπιστημίου Marshall, εάν αυτό γίνει καθημερινή συνήθεια, τότε έχουν αρκετές πιθανότητες να… «λυθεί» πιο εύκολα η γλώσσα τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Board of Family Medicine και βασίστηκε σε καθιερωμένες έρευνες σχετικά με την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη, οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών ηλικίας έως 12 μηνών παρουσίασαν βελτίωση από την καθημερινή ανάγνωση τουλάχιστον ενός βιβλίου την ημέρα, ξεκινώντας μάλιστα από την ηλικία των δύο εβδομάδων.
Στην τυχαιοποιημένη μελέτη των ερευνητών, δόθηκε στους γονείς/κηδεμόνες που συμμετείχαν μια σειρά από 20 παιδικά βιβλία που επιλέχθηκαν ειδικά για να υποστηρίξουν την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση με τα έντυπα μέσα. Οι οικογένειες κλήθηκαν να διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο την ημέρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέταζαν τα βρέφη με ένα τεστ έκφρασης και δεκτικότητας της γλώσσας κατά τις επισκέψεις τους στο παιδιατρικό ιατρείο.
Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά αυτά είχαν και βελτιωμένες γλωσσικές βαθμολογίες στα τεστ ήδη από την ηλικία των εννέα μηνών.
«Η ανάγνωση ενός βιβλίου κάθε μέρα θεωρείται ένας εύκολα επιτεύξιμος στόχος για τις νέες οικογένειες. Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνουμε ποσοτικά τις βελτιώσεις στην ομιλία και την κατανόηση πριν από την ηλικία του ενός έτους με μια απλή κίνηση σαν και αυτήν» επισημαίνει ο δρ. Adam M. Franks, καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής υγείας στην Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards και συγγραφέας της μελέτης.
«Αν και η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη με τα ευρήματα, οι πραγματικά κερδισμένοι είναι τα παιδιά και οι οικογένειες που συμμετείχαν στη μελέτη, που επωφελήθηκαν από αυτή την εμπειρία που βίωσαν μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα» καταλήγει ο δρ. Adam M. Franks.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.