Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ευωδιάζουν ποίηση οι ψυχές στο Μουσικό Σχολείο

Η αγάπη για την ποίηση άνθισε πάλι πλημμυρίζοντας χρώματα, αρώματα και μελωδίες το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε πείσμα του «γκρίζου» του καιρού.

Με στίχους, χρώματα και νότες για τα Δέντρα τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Δασών την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, ημέρα της εαρινής ισημερίας, μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας έχοντας στην παρέα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τον ποιητή, Ηλία Τσέχο και τον μουσικοσυνθέτη, Κώστα Καλδάρα.


Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν έμπνευση των μελών της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου που υλοποιεί το πρόγραμμα: "Τα δέντρα της πόλης και του σχολείου μου μιλούν για την ιστορία τους".

Η ημέρα ξεκίνησε με χρώματα ποίησης στο μάθημα λογοτεχνίας, όταν οι μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας της α΄ γυμνασίου, φιλοτέχνησαν έργα εικαστικά αλλά και μικροκατασκευές – πλακάτ εμπνεόμενοι από ποιήματα που είχαν ως θέμα τους τα Δέντρα.

Ακολούθησε η καθιερωμένη, πλέον, εκδήλωση που πραγματοποιείται στο σχολείο με τη συμμετοχή όλων των τάξεων γυμνασίου – λυκείου κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές είχαν αρχικά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Γιαννακοχωρίτη ποιητή, να γευτούν την ομορφιά του ποιητικού του λόγου μέσα από τη δική του εκφραστική φωνή αλλά και μέσα από τη μουσική που τον ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο. 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση προκάλεσαν οι μελοποιήσεις ειδικά για την εκδήλωση δύο ποιημάτων του ποιητή, «Οι ποιητές Α΄ προβολή» και «Γλυκό του κουταλιού», από τον διευθυντή του σχολείου, Γιάννη Γεωργουδάκη και η ζωντανή παρουσίασή τους με τη συμβολή καθηγητών μουσικής του σχολείου. Μαγική κι αξέχαστη η στιγμή να βλέπεις τους μαθητές να στήνουν χορό αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μελοποιημένου "Γλυκό κουταλιού". Ποίημα...! Γλυκό της καρδιάς του δασκάλου!

Ο μουσικοσυνθέτης, Κώστας Καλδάρας, μίλησε στη συνέχεια στους μαθητές για τη δική του σχέση με την ποίηση αλλά και για τη μελοποίησή της με την οποία ασχολείται. «Η ποίηση γίνεται μουσική, γίνεται σύνθημα στους τοίχους, γίνεται πίνακας. Η ποίηση είναι και το καταφύγιο, είναι και το οπλοστάσιο», τόνισε χαρακτηριστικά δίνοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό μήνυμα στους μαθητές.


Στη συνέχεια η σκυτάλη δόθηκε στα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας και σε μαθητές της Β' Λυκείου λυκείου, οι οποίοι παρουσίασαν με ιδιαίτερη εκφραστικότητα κείμενα, ποιήματα και παραδοσιακά τραγούδια για τα δέντρα.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης μαθητές του γυμνασίου απήγγειλαν με μουσική υπόκρουση ποιήματα γνωστών ποιητών αλλά και δικές τους δημιουργίες καταθέτοντας από τη μια τον προβληματισμό τους για την καταστροφή των δασών κι από την άλλη αναδεικνύοντας την προσφορά των δέντρων στον άνθρωπο και το χρέος που έχουμε να τα προστατεύουμε. 

Μαθητές της γ΄ γυμνασίου παρουσίασαν μουσικοθεατρικά το Β΄ στάσιμο της Ελένης του Ευριπίδη και η ροκ μπάντα της γ΄ γυμνασίου έδωσε παλμό στη γιορτή μεταφέροντας σημαντικά μηνύματα μέσα από γνωστές επιτυχίες, όπως το Earth Song του Μάικλ Τζάκσον, ένα τραγούδι του 1995, που ήταν το πρώτο στο οποίο θιγόταν ζήτημα του περιβάλλοντος, ένα τραγούδι κραυγή για την ανάγκη διάσωσης του πλανήτη.


Μαθητές, καθηγητές, καλεσμένοι έγιναν ένα στο τέλος της γιορτινής αυτής ημέρας χορεύοντας υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ευφορίας.

Την εμψύχωση της περιβαλλοντικής ομάδας και των μαθητών του λυκείου είχε η υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Κωστοπούλου ενώ την εμψύχωση των μαθητών του γυμνασίου και την επιμέλεια της διοργάνωσης είχε η υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας και συντονίστρια του Άξονα 1 της ΑΕΕ, Χαρά Σκουμποπούλου.

Ευχαριστούμε τους καθηγητές που συνεργάστηκαν για την επιτυχία της δράσης, Βασίλη Βαλαβάνη, ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον ποιητή, Γαρυφαλλιά Κατσιμίγα (φωνή), Θάνο Αναγνωστόπουλο (βιολί), Κώστα Αναστασιάδη (κρουστά), Κυριάκο Κατσαβό (λαούτο), Γιάννη Μπαλιάκα (κλαρίνο), Ιορδάνη Κουτσιμανή (διεύθυνση χορωδίας παραδοσιακής μουσικής).

Ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου, Γιάννη Γεωργουδάκη, για τη μελοποίηση των ποιημάτων και τη ενεργό συμμετοχή του στην εκδήλωση καθώς και τον υποδιευθυντή του σχολείου, Γιάννη Μπαλιάκα, για την τεχνική υποστήριξη και την επιμέλεια του ήχου.


Ευχαριστούμε τον ποιητή, Ηλία Τσέχο και τον μουσικοσυνθέτη, Κώστα Καλδάρα που συμμετείχαν στη φετινή γιορτή ποίησης κι ένωσαν τις καρδιές τους με τις δικές μας.

Ευχαριστούμε τέλος τους μαθητές μας που συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ευχόμαστε σε όλους παραφράζοντας τον ποιητή, Ηλία Τσέχο:
  • Κι αν βρέχει κι αν βρέχει
  • κι αν βρέχει κι αν πλημμυρίζει
  • η ποίηση πάντα ν΄ ανθίζει
  • τις ευωδιές σας διαρκώς.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο, συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, που ετοίμασαν αυτή την όμορφη δράση για τη μέρα Ποίησης. Μια μέρα που στα περισσότερα σχολεία πέρασε απαρατήρητη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ23 Μαρτίου 2023 στις 10:04 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ