Το πρώτο CD με τα «Αστικά Τραγούδια της Βέροιας», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023 στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με την αίθουσα να γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο που είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να ακούσει πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αφηγήσεις από τον Θωμά Λιόλιο και τον Θωμά Δημητράκη.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Σάκης Σταυρίδης, χοροδιδάσκαλος στο Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Βέροιας, ο οποίος μίλησε και για το ιστορικό δημιουργίας του cd, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο σκοπός ήταν η καταγραφή και η διάσωση της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Βέροιας.
Στη συνέχεια, ο Θωμάς Λιόλιος ανέπτυξε το θέμα «Πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει» - Η δύναμη της παραδοσιακής μουσικής μέσα από μια προσωπική ιστορία. Αναφέρθηκε στην ιστορία του πρωτοποριακού συγκροτήματος της Βέροιας «Ανάκαρα», που είχε ιδρύσει με τον Κώστα και την Νάγια Γεωργίου, όπου διασκεύαζαν και ερμήνευαν με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, παραδοσιακά Βεροιώτικα τραγούδια.
Ο Θωμάς Δημητράκης πρόσφερε στο κοινό ένα σπάνιο ταξίδι στο παρελθόν της Βέροιας, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στους συλλόγους, ωδεία και χορωδίες που ιδρύθηκαν από την τουρκοκρατία και έπειτα, αλλά και στα εξοχικά κέντρα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής που λειτούργησαν στη Βέροια από το 1914.
«Η μουσική παιδεία και κουλτούρα των κατοίκων της Βέροιας είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάντα τους άρεζε και συνεχίζει να τους αρέσει το φαγητό, η διασκέδαση, το ποτό, ο χορός κτλ.», σημείωσε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις βεγγέρες που διοργανώνονταν τα παλιά χρόνια.
Τον λόγο πήρε τέλος ο αρχαιολόγος Στέργιος Λιούλιας, που συμμετείχε ενεργά στην έκδοση, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά, με αστικά τραγούδια της Βέροιας από τους μουσικούς Ιορδάνη Κουτσιμανή, Βασίλη Γουδώνη και Άννα Κουτσιμανή και το κοινό να απολαμβάνει κρασί και Βεροιώτικες πίτες.
Δείτε φωτογραφίες:
Λίγα λόγια για την έκδοση
Η καταγραφή και κατ’ επέκταση η διάσωση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης έχει σημειώσει τις τελευταίες δεκαετίες σημαντική πρόοδο καθώς το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο επικεντρώνεται στην έρευνα και μελέτη γεωγραφικά περιορισμένων περιοχών, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη του ρόλου της τοπικής ιστορίας στη βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης περιπέτειας στον χώρο και τον χρόνο.
Σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο η διάσωση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ όχι μόνο για τους ανθρώπους που βίωσαν και σήμερα ανακαλούν στη μνήμη τους εικόνες, ήχους, αρώματα, συναισθήματα άμεσα συνδεδεμένα με τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κύκλο της ζωής από μια εποχή που έχει φύγει ανεπιστρεπτί αλλά και για εκείνους που οι παραπάνω προσλαμβάνουσες παραστάσεις αποτελούν απλά περιγραφές και αφηγήσεις.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα προσπάθεια η οποία έχει ως σκοπό - στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού - την καταγραφή της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της πόλης μας, της Βέροιας.
Καθώς μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής της ζωντανής μουσικοχορευτικής παράδοσης της πόλης, η ανά χείρας παραγωγή με το πρωτότυπο υλικό της επιχειρεί να συμπληρώσει ένα κενό στη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού της πόλης.
Ευτυχές έργο θα ήταν το προσφερόμενο και εν πολλοίς ξεχασμένο υλικό να αποτελέσει αιτία και αφορμή ώστε να ακουστεί και πάλι στα σπίτια, στις πλατείες και στις γειτονιές της πόλης και να ξεσηκώσει στο χορό όχι μόνο τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας αλλά και τα εγγόνια.
Μπράβο Σάκη , αυτά μένουν ! Θεόδωρος ......
ΑπάντησηΔιαγραφή