Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Νίκος Παυλίδης, διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ για τη Βόρεια Ελλάδα, το πρόβλημα που εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης συνεχίζει να υφίσταται. Κατά τον ίδιο η αφετηρία του προβλήματος εντοπίζεται στα χρόνια της κρίσης, όταν αυξήθηκε η διεθνής τιμή του χαλκού και πληθυσμοί που ασχολούνταν με το μικροεμπόριο, όπως οι Ρομά δέχτηκαν οικονομική πίεση και στράφηκαν σε αυτή τη δραστηριότητα.
Κατά τον ίδιο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας το φαινόμενο εστιάζεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία γιατί «εδώ είναι εγκατεστημένοι πληθυσμοί Ρομά που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα και υπάρχει εύκολη πρόσβαση από σπείρες που έρχονται από τη Βουλγαρία». Όπως περιγράφει, υπήρξαν περιστατικά κλοπών κατά μήκος του οδικού άξονα, ώστε στη συνέχεια οι δράστες να επιστρέψουν εύκολα στον τόπο διαμονής τους.
Στο στόχαστρο των κλεφτών είναι κυρίως οι μετασχηματιστές που έχουν πολύ χαλκό μέσα, και τα καλώδια τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και ιδιωτικών εγκαταστάσεων. «Δεν φτάνουμε σε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση γιατί οι δράστες δεν χτυπάν κεντρικές εγκαταστάσεις.
Στο στόχαστρο των κλεφτών είναι κυρίως οι μετασχηματιστές που έχουν πολύ χαλκό μέσα, και τα καλώδια τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και ιδιωτικών εγκαταστάσεων. «Δεν φτάνουμε σε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση γιατί οι δράστες δεν χτυπάν κεντρικές εγκαταστάσεις.
Οι κλοπές συνήθως αφορούν μετασχηματιστές σε απομονωμένες εγκαταστάσεις, αρδευτικά δίκτυα που το χειμώνα είναι ανενεργά, σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ή δρόμους εκτός πόλης, σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, για αυτό και οι δράστες δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί» περιγράφει ο κ. Παυλίδης.
Η ζημιά συνήθως διαπιστώνεται εκ των υστέρων και γι’ αυτό και σπάνια έχουμε συλλήψεις, μόνο σε περιπτώσεις που οι δράστες πιάνονται επ’ αυτοφώρω. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις «οι διώξεις δεν είναι αποτελεσματικές, γιατί ο δράστης αφήνεται ελεύθερος μέχρι το δικαστήριο, που μπορεί να οριστεί μετά από 3 χρόνια, και στο μεταξύ μπορεί να συνεχίσει τις κλοπές».
Η λύση; Φυλακές στα πρότυπα του Ελ Σαλβαδόρ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πολιτικοί φταίνε που τους χαϊδεύουν για τους ψήφους και το δικαστικό σύστημα που δεν τους στερεί την ψήφο τους οταν τους καταδικάζει αλλά και οταν τους βγάζει με ευνοϊκούς όρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπέλαση στην πατρίδα τους την Τουρκία. Να ξεμπερδεύουμε με τα κατάλοιπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ- ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ "ΗΜΕΔΑΠΟΙ"...ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον κάμπο της Βεργίνας οι μισοί μετασχηματιστές είναι πεσμένοι στο χώμα και έχει αφαιρεθεί ο χαλκός από μέσα. Τα μοτέρ αναγκαζόμαστε να τα βγάλουμε τη χειμερινή περίοδο και από εκδικητική μανία κόβουν όλα τα καλώδια από την κολόνα έως το μετρητή και τον πίνακα του αντλιοστασίου.Είναι γνωστό σε όλους ποια κοινωνική ομάδα τα κάνει όλα αυτά, όμως η αστυνομία όλα τα χρόνια αποδεικνύεται απλός θεατής. Άκουσα πώς θα μετατρέψουν σε κακούργημα την κλοπή αγωγών του ΟΣΕ, θα συμπεριλάβουν και τους κλέφτες μετασχηματιστών και γεννητριών ή θα τους αφήσουν ασύδοτα να συνεχίζουν το έργο τους; Ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος ή θα πρέπει να πάρουμε την προστασία των περιουσιών μας στα χέρια μας κύριοι πολιτευτές μας ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέρουν μεγάλη ευθύνη ακόμα και για την τραγωδία των τρένων στα Τέμπη διότι έκλεβαν και κατέστρεφαν εξοπλισμό και υλικά με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν τα συστήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλουν να σταματήσει αυτό το πράγμα. Αν ήθελε η ΔΕΗ δεν θα μπορούσαν να τους πάρουν. Αλλά έχει κονόμα η δουλειά, για όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφή