Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σώζουν ζωές οι απινιδωτές: Υπάρχουν, χρειάζονται περισσότεροι και απαιτείται επιμόρφωση!

Απινιδωτής. Μια ιατρική συσκευή, η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει ένα εν δυνάμει θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο! Μια συσκευή η οποία έχει αποδειχθεί σωτήρια για συνανθρώπους μας που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, είτε σε αθλητικούς είτε σε άλλους δημόσιους χώρους που διέθεταν και απινιδωτή αλλά και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση.

Πρόσφατα η Βέροια θρήνησε για τον θάνατο του 18χρονου Γιάννη Καρανικόλα, που στις 3 Μαρτίου 2023 άφησε την τελευταία του πνοή στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, έπειτα από ανακοπή που υπέστη στις 21 Φεβρουαρίου σε γήπεδο 5Χ5 στη Θεσσαλονίκη.

Στην περίπτωση του Γιάννη, αν και στο γήπεδο υπήρχε απινιδωτής και οι υπεύθυνοι επιχείρησαν άμεσα να τον επαναφέρουν μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο και γιατρός, κάτι που κατάφεραν προσωρινά, δυστυχώς ο νεαρός δεν τα κατάφερε και κατέληξε 10 ημέρες μετά.

Σε πόσους άλλους όμως αθλητικούς χώρους και στάδια χρειάστηκε να γίνουμε μάρτυρες τραγικών συμβάντων, είτε με την έλλειψη απινιδωτή, είτε με την έλλειψη εκπαιδευμένων ανθρώπων στη χρήση του; Με συνανθρώπους μας, αθλητές και αθλούμενους να χάνουν την ζωή τους αβοήθητοι;

Με αφορμή τον θάνατο του νεαρού Γιάννη Καρανικόλα, ο veriotis.gr ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τους αθλητικούς χώρους της Βέροιας που διαθέτουν απινιδωτές.

Ποια είναι η κατάσταση στους αθλητικούς χώρους του δήμου Βέροιας; Σε ποια γήπεδα του δήμου Βέροιας υπάρχουν απινιδωτές;




Σε επικοινωνία του veriotis.gr με τον πρόεδρο του ΚΑΠΑ Βέροιας Θανάση Δέλλα, μας απάντησε πως αυτή την στιγμή, απινιδωτές που ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΚΑΠΑ και όχι σε γήπεδα του δήμου που έχουν παραχωρηθεί σε ομάδες, υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Μακροχωρίου και του Φιλίππειου Γυμναστηρίου.

Όπως μας είπε ο κ. Δέλλας, το ΚΑΠΑ δρομολογεί σεμινάρια, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας και του ΕΚΑΒ, ώστε το προσωπικό των αθλητικών κέντρων να εκπαιδευτεί προκειμένου να μπορεί να τους χρησιμοποιεί.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δέλλας, «εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του απινιδωτή έχει γίνει και στο παρελθόν στο προσωπικό που απασχολείται στο ΚΑΠΑ αλλά γίνεται συνεχώς επικαιροποίηση των γνώσεων, καθώς στο στελεχιακό δυναμικό του οργανισμού υπάρχει κινητικότητα των εργαζομένων (π.χ. μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις), ενώ αρκετοί απασχολούνται με συμβάσεις, είτε με προγράμματα του ΟΑΕΔ, οπότε κατά καιρούς η γνώση πρέπει να επικαιροποιείται».




Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τα σωματεία και από όλους τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό, για την προμήθεια απινιδωτών είτε με ίδια μέσα είτε από χορηγίες. Το "κλειδί" πλέον είναι η σωστή εκπαίδευση και φυσικά ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων όσοι αθλούνται, ανεξαρτήτου ηλικίας!

3 σχόλια:

  1. στην κοινοτιτα χαριεσσασ υπαρχει ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ 2-3-4-5 κλπ ωρες να ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά τα θρομβόλια η παρουσία τους είναι άκρως απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ