Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

15 χρόνια χωρίς την Έλενα Ναθαναήλ - Όταν η αείμνηστη ηθοποιός ζούσε μόνιμα στη Βέροια

Πέθανε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 2008, σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένη από καρκίνο στους πνεύμονες

Έδειξε το ταλέντο της πριν ακόμη ενηλικιωθεί, πριν καταλάβει τι είναι η υποκριτική, φέρνοντας, με τη «διαφορετική», για την εποχή ομορφιά της, ένα φρέσκο αέρα στα κινηματογραφικά στούντιο, αναστατώνοντας το κοινό. 

Η Έλενα Ναθαναήλ, μπαίνοντας στο χώρο του θεάματος κοριτσάκι είχε να αντιμετωπίσει την «Εθνική Σταρ» Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη και τη λίγο μεγαλύτερή της, Ζωή Λάσκαρη, που είχε ήδη κάνει τεράστια επιτυχία.

Ο χώρος που της έμενε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, για το μέγεθος της ελληνικής κινηματογραφίας, αλλά θα καταφέρει να εισχωρήσει και να διακριθεί, να λατρευτεί και να αφήσει το δικό της στίγμα.


Η ψηλόλιγνη κορμοστασιά της, τα εκφραστικά μεγάλα μαύρα μάτια της, σε συνδυασμό με τα κατάμαυρα μακριά μαλλιά της, η αριστοκρατική της χάρη, η άνεσή της με τον φακό, ο ατίθασος χαρακτήρας της, θα μαγνητίσουν το κοινό, σχεδόν θα αλλάξουν τη μόδα της εποχής. 

Η Έλενα Ναθαναήλ είχε όμως και ταλέντο, έστω και ανεπεξέργαστο, ήταν ένα άκοπο διαμάντι, που παρά ταύτα, θα αναδείξει το υποκριτικό της ταλέντο, αποφεύγοντας τις υπερβολές και επιβάλλοντας τις λιτές ερμηνευτικές της ικανότητες. Όμως, θα έχει και αυτή την ατυχία να ωριμάσει όταν το ελληνικό σινεμά άρχισε να παρακμάζει, να γίνεται έρμαιο της επτάχρονης δικτατορίας και της ανοησίας, με κάποιες εξαιρέσεις, σε κάποιες απ' τις οποίες ευτύχισε να συμμετάσχει.

Από τον πρόωρο θάνατό της συμπληρώνονται 15 χρόνια, όταν το πρωί της 4ης Μαρτίου μαθαίναμε το θλιβερό νέο. Ο καρκίνος στον πνεύμονα τη νίκησε. Ήταν μόλις 61 ετών. Μπορεί η Έλενα Ναθαναήλ να είχε αποσυρθεί ουσιαστικά από το θέατρο και το σινεμά πολλά χρόνια, αλλά ο χαμός της πλήγωσε τις αναμνήσεις των Ελλήνων. Σκοτείνιασε τον καταγάλανο ουρανό της Μάνης που λάτρευε, της Εύβοιας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της, με τον έρωτα της ζωής της, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, Τάσο Μητρόπουλο.


Όταν η αείμνηστη ηθοποιός ζούσε μόνιμα στη Βέροια

Βρισκόμαστε στο μακρινό καλοκαίρι του 1996, όταν ο δυναμικός στράικερ είχε πάρει μεταγραφή στη Βέροια. Ο αείμνηστος πρόεδρος Βασίλης Τσιαμήτρος είχε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και είχε κάνει το μεταγραφικό «ΜΠΑΜ» του καλοκαιριού, φέροντας τον διεθνή επιθετικό στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

Ως γνωστόν, ο έμπειρος κανονιέρης ήταν για 20 ολόκληρα χρόνια σύντροφος με την ηθοποιό Έλενα Ναθαναήλ. To ζευγάρι κατέφθασε στη Βέροια περίπου αρχές Ιουλίου, όπου και άρχισε η προετοιμασία της ομάδας. 

Η γοητευτική ηθοποιός δεν έμεινε ολόκληρο το χρόνο στην πόλη μας, καθώς έπρεπε να βρίσκεται για επαγγελματικές υποχρεώσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξοχικό της στην Εύβοια. 

Πάντως, για αρκετό χρονικό διάστημα βρισκόταν στη Βέροια και έζησε την καθημερινότητα της πόλης. Μάλιστα, υπήρχαν σχετικές αναφορές από συμπολίτες μας, οι οποίοι γνώρισαν προσωπικά την γυναίκα, η οποία θεωρήθηκε ως το απόλυτο sex symbol στις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Η Έλενα ήταν απλή και προσιτή. Καθημερινά ο κόσμος την έβλεπε στην Μητροπόλεως και στην Βενιζέλου να κάνει τα ψώνια της, χωρίς σταριλίκι. Όσοι Βεροιώτες είχαν την τύχη να την γνωρίσουν προσωπικά, έκαναν λόγο για μια γυναίκα, η οποία εκπροσωπούσε αυτό που λέμε «αντιστάρ». 

Πήγαινε σπάνια στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου για να δει από κοντά τον άντρα της. Συνήθιζε να τον περιμένει στο σπίτι και να του μαγειρεύει τα αγαπημένα του φαγητά! Από την πρώτη στιγμή αγάπησε τη Βέροια και τις σπάνιες ομορφιές της.


Μια ιδιαίτερη στιγμή για το ζευγάρι ήταν στο ματς με τον Ολυμπιακό, όπου ο σκληροτράχηλος επιθετικός σκόραρε κόντρα στην παλιά του ομάδα και έδωσε στην «Βασίλισσα» τους τρεις βαθμούς της νίκης. Μια νίκη, την οποία ο Τάσος την έζησε με ανάμικτα συναισθήματα. Πλήγωσε με το χειρότερο τρόπο την ομάδα της καρδιάς του. 

Δυστυχώς όμως, η Έλενα εκείνο το Σαββατοκύριακο έλειπε στην πρωτεύουσα. Είχε γυρίσματα στο τηλεοπτικό σίριαλ του ΑΝΤ1 «Άγγιγμα Ψυχής» στο οποίο υποδυόταν την μητέρα του Σταύρου Ζαλμά και του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Μίλησαν μόνο δια τηλεφώνου. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Έλενα ζούσε και ανέπνεε για το συγκεκριμένο μέρος.

Ένα κτήμα που ξεκίνησε από το μηδέν δημιουργώντας ακόμα και το δικό της κρασί, πασίγνωστο σε όλους τους καλλιτεχνικούς κύκλους. 

Σε συνομιλία που είχαμε με Βεροιώτες που γνώρισαν την αγαπημένη καλλιτέχνη, μας επισήμαναν χαρακτηριστικά πως η Ναθαναήλ ήταν ένας άνθρωπος ήπιων τόνων. Ήσυχη. Είχε ελάχιστους φίλους και εμπιστευόταν απόλυτα τον Τάσο. 


Η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής της ήταν η κόρη της. Η Ίνκα Τσαγκάρη είναι το μονάκριβο παιδί της λαμπερής ηθοποιού. Σπάνια ερχόταν μαζί στη Βέροια. «Ζήτημα να ήρθε δυο τρεις φορές να δει την μητέρα της στη Βέροια» μας είπε γείτονας του ζευγαριού.

Έλενα και Τάσος δεν ήταν το κλασικό κοσμικό ζευγάρι της Βέροιας. Οι δημόσιες εμφανίσεις τους ήταν σπάνιες και την προσωπική τους ζωή την κρατούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πάντως, επιχειρηματίες της νυχτερινής διασκέδασης, μας ανέφεραν πως το αγαπημένο τους μπαράκι ήταν το «Καπιτάλιο» στην οδό Έλλης (σημερινό Public). 
Επίσης, αρκετά συχνά, αρέσκονταν σε μονοήμερες εκδρομές σε Βεργίνα, Παναγία Σουμελά, Νάουσα, Έδεσσα και Αριδαία. 

Χτυπημένη από καρκίνο του πνεύμονα απεβίωσε στις 4 Μαρτίου του 2008, ενώ η κηδεία της έγινε το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου του 2008 στο νεκροταφείο της Νέας Φιλαδέλφειας στον Κόκκινο Μύλο.

3 σχόλια:

  1. Πολύ συχνά έκαμνε εμφάνιση στο Ξηρολίβαδο μαζί με τον Τάσο στην οικία του Βασίλη και στα καφενεία , ειδικότερα στο τότε φούρνος & καφέ του "Ψωμά" , έτρωγε τα ωραία παραδοσιακά φαγητά , πίτες από την κυρά Βασιλική και ειδικότερα πάθαινε πλάκα από το τζατζίκι της .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ή κυρία Βασιλική ήταν ή θεία μου αδερφή του πατέρα μου,μου λυπεις θεία μου.

      Διαγραφή
    2. Προς την 5 Μαρτίου 2023 στις 2:54 μ.μ. εγώ ξαδέλφη είμαι που έγραψα πιο πάνω , ο "Ντόρης" , ευχαριστώ για τα καλά λόγια σου στην μάνα μου .

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ