Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χυμός παντζαριών: Γιατί είναι απαραίτητος για όσους γυμνάζονται

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χυμός παντζαριών αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη, επιτρέποντάς σας να σηκώνετε μεγαλύτερα βάρη και να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις.

Τα λαχανικά, όπως το παντζάρι, είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, χημικές ουσίες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα και έχουν συνδεθεί με αυξημένη αντοχή.

Ο καφές είναι ένα επίσης ισχυρό τονωτικό που μπορεί να βοηθήσει τις προπονήσεις, καθώς διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και σάς δίνει περισσότερη ενέργεια.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν δέκα υγιείς άνδρες γύρω στα 20.

Τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλή σε νιτρικά άλατα, δηλαδή να αποφεύγουν τα φυλλώδη λαχανικά για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η δοκιμή.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τους μισούς να πίνουν ένα ρόφημα πλούσιο σε νιτρικά άλατα πριν από την προπόνηση (4,7 fl.oz.) που οι ερευνητές είπαν ότι ισοδυναμούσε με χυμό παντζαριού.

Οι υπόλοιποι ήπιαν ένα ρόφημα με εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν αν είχαν πιει χυμό παντζαριού ή εικονικό ρόφημα.

Στη συνέχεια, ολοκλήρωσαν μία άσκηση τρεις ώρες μετά την προθέρμανση.

Η άσκηση προέβλεπε τη σύσπαση των τετρακέφαλων μυών.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς, οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη που ασκούν οι μύες όταν συσπώνται.

Διαπίστωσαν ότι η ροπή που παράχθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν 7% υψηλότερη σε όσους είχαν πιει παντζάρι πριν από την προπόνηση.

Συλλέχθηκαν επίσης βιοψίες μυών από τα πόδια μετά την κατανάλωση του ποτού, αλλά και πριν και μετά την άσκηση για να ελεγχθούν τα επίπεδα νιτρικών στον ιστό.

Οι επιστήμονες βρήκαν υψηλότερα επίπεδα νιτρικών στους μύες των ανθρώπων που είχαν πιει το ρόφημα νιτρικών σε σύγκριση με αυτούς που είχαν πιει το εικονικό ρόφημα.

Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στους μύες και τη δύναμη που ασκούν οι μύες όταν συστέλλονται.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Physiologica.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ