Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Bγήκαν στην Πιερίων οι Χαρταετοί - Πόσο αέρα θα έχει αύριο η Βέροια και τι συμβολίζει το έθιμο;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Χαρταετοί εμφανίστηκαν στην πόλη της Βέροιας. Μια ημέρα πριν από την Καθαρά Δευτέρα και οι πλανόδιοι πωλητές πήραν θέση σε κεντρικό σημείο της Πιερίων, προκειμένου να τους πουλήσουν σε όσους μεταβούν στο Φράγμα του Αλιάκμονα ή σ' άλλες περιοχές της Ημαθίας.

Πόσο αέρα θα έχει αύριο η Βέροια; 

Το βασικό ερώτημα όμως που τίθεται, είναι τι καιρό θα κάνει αύριο στη Βέροια κι αν ο αέρας θα είναι δυνατός, προκειμένου να γεμίσει ο ουρανός με χαρταετούς. Δυστυχώς, τα νέα που μας έρχονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Θα υπάρχουν πολλές νεφώσεις (ευτυχώς δεν θα βρέξει!), αλλά το δυσάρεστο είναι πως δεν θα έχει πολύ αέρα. Το πολύ 1 με 2 Μποφόρ, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται το πρωί και το μεσημέρι από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Τι συμβολίζει το έθιμο του Χαρταετού;

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα δύο πράγματα χαρακτηρίζουν την Καθαρά Δευτέρα, ο χαρταετός και η λαγάνα. Το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν την προέλευσή του.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Σύμφωνα με το έθιμο, ο χαρταετός πρέπει να πετάει στον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και συμβολίζει την πνευματική και σωματική μας κάθαρση, μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ