Ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Κώστας Μαυροχωρίτης είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Στέλιο Ναβροζίδη έσπευσαν για τις καθοριστικές πρώτες βοήθειες.
«Ξαφνικά είδα τον κόουτς να τρέχει προς τη μεριά των γραφείων, μετά είδα τον Στέλιο Ναβροζίδη να παίρνει τον απινιδωτή στα χέρια και έτρεξα και εγώ από πίσω του. Πήγαμε στο τελευταίο γηπεδάκι και μόλις μπήκα μέσα είδα κοντά στον πάγκο το παιδί πεθαμένο. Δεν είχε αναπνοή, το πήρα, το τράβηξα και ξεκίνησα να του κάνω ΚΑΡΠΑ. Αυτομάτως βάλαμε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και ξεκινήσαμε την απινίδωση» ανέφερε αρχικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο στη δεύτερη απινίδωση άρχισε να ανακτά τις αισθήσεις του. «Στο μεταξύ καλέσαμε το ΕΚΑΒ και μετά από περίπου δέκα λεπτά έφτασε το εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν ανέλαβαν το παιδί, είχε ήδη αναπνοή. Έτσι ξεκίνησε η διακομιδή του στο Παπαγεωργίου» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε απινιδωτής δεν θα το προλαβαίναμε το παιδί. Είμαι συγκινημένος με την προσπάθεια του ΕΚΑΒ».
Ο Φυσικοθεραπευτής του ΓΣ Ηρακλής και υπεύθυνος για τις πρώτες βοήθειες, Στέλιος Ναβροζίδης περίγραψε τις σοκαριστικές εκείνες στιγμές.
«Δουλεύω στο ΓΣ και είμαι υπεύθυνος για πρώτες βοήθειες. Με τη βοήθεια χορηγών είχαμε την τύχη να έχουμε απινιδωτή. Με φώναξαν για να δώσω πρώτες βοήθειες πήρα τον απινιδωτή και είδα ένα παιδάκι αναίσθητο το οποίο ζήτησε πρώτες βοήθειες για ανάνηψη. Καταφέραμε να το επαναφέρουμε μετά από τρεις απινιδώσεις και ΚΑΡΠΑ, είχε 80% οξυγόνο και εκείνη τη στιγμή ήρθε και το ΕΚΑΒ και το ανέλαβαν οι γιατροί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «το συμβάν διήρκησε τουλάχιστον πέντε δέκα λεπτά. Γονείς είμαστε να βλέπει ένα μικρό παιδί να έχει μελανό χρώμα και να μην αναπνέει είναι μια ζωή. Σαν γονείς θέλουμε να κάνουμε ο,τι δυνατόν καλύτερο».
Ας αφιερώσουμε όλοι , σήμερα κιόλας, εξήντα λεπτά από τις χιλιάδες που ξοδεύουμε στο κινητό μας, για να δούμε δύο τρία βιντεάκια για πρώτες βοήθειες . Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού από εισροφηση αντικειμένου, τι κάνουμε όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπαγγελματιες δεν θα γίνουμε , αλλά τουλάχιστον σε μια δύσκολη ώρα θα μπορέσουμε ίσως να βοηθήσουμε να σωθεί μια ζωή . Και αν έχουμε περισσότερο χρόνο, ας παρακολουθήσουμε κάποιο σχετικό σεμινάριο ,είναι μια γνώση που , αχρείαστη να είναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις..
Το θέμα με τις ανακοπές σε διάφορες ηλικίες έχει ξεφύγει,τα πράγματα είναι ΣΟΒΑΡΆ. Κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο τρία χρόνια . Κάτι φταίει; λέω εγώ τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαινόμενο με τις ανακοπές στους αθλητές έχει αυξηθεί κατά 600% τα τελευταία 2 χρόνια ..ΤΙ ΆΛΛΑΞΕ ΑΡΑΓΕ ;;;Αλλά για κάποιους είναι απλά Πέμπτη..Δυστυχώς είναι πολύ αργά πια ...
Διαγραφή