Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σαν σήμερα, η διπλή δολοφονία που συντάραξε τη Βέροια - Ντύθηκαν καρναβάλια και τους έσφαξαν μέσα στο σπίτι τους!

62 χρόνια μετά, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι
Είναι η πιο στυγερή δολοφονία στην σύγχρονη ιστορία της Βέροιας. Ένα ζευγάρι σφαγιάστηκε στην κυριολεξία, όταν δέχθηκε μια επίσκεψη καρναβαλιστών στο σπίτι τους. Σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, κατά την περίοδο της Τσικνοπέμπτης, φίλοι, συγγενείς και γείτονες μεταμφιεζόντουσαν και πήγαιναν επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, με σκοπό να δούνε αν θα τους καταλάβουν ή όχι. 


Οι κερδισμένοι έπαιρναν διάφορα δώρα, ενώ οι ηττημένοι έφευγαν με γλυκίσματα στην τσέπη τους. Ωστόσο, στις αρχές του 1961, αυτό το έθιμο έμελλε να βαφτεί μέσα στο αίμα και να προκαλέσει πανελλήνιο «σοκ». Μάλιστα, στον Αθηναϊκό τύπο έγινε για πολλές ημέρες πρωτοσέλιδο, με τους δημοσιογράφους της εποχής, να κάνουν συνεχόμενα ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την πρωτεύουσα της Ημαθίας.


Η στυγερή δολοφονία


Πιο συγκεκριμένα, ο Ιάκωβος Αζαρία ήταν Εβραίος χρηματιστής και δολοφονήθηκε με μαχαιριές μαζί με την σύζυγο του Σάρα την νύχτα της αποκριάς στις 22.02.1961, επί της οδού Φιλίππου μέσα στο σπίτι τους. Το κίνητρο μάλλον ήταν η ληστεία (όπως φάνηκε από το σπασμένο και άδειο χρηματοκιβώτιο και τα ανοιγμένα συρτάρια και ντουλάπες). 

Δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης στην πόρτα, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι τα θύματα γνώριζαν τους δράστες, ωστόσο, λόγω της αποκριάς το ζεύγος πιθανότατα άνοιξε την πόρτα ακόμα και σε αγνώστους, προκειμένου να τους κεράσει, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο. 

Η υπόθεση δεν στάθηκε δυνατό να εξιχνιαστεί. 60 χρόνια μετά οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και στοίχειωσε την συνείδηση, αλλά και την Αποκριά έκτοτε στην πόλη.


Ποιος ήταν ο χρηματιστής Ιάκωβος Αζαρία;

Ο Αζαρία ήταν ένας από τους πιο έξυπνους και έμπειρους χρηματιστές της εποχής. Είχε μόρφωση, παιδεία και διασυνδέσεις με ανθρώπους του εμπορίου. Γνώριζε πολιτικούς της εποχής και θεωρείται από τους ισχυρούς άνδρες στη Μακεδονία. Είχε πολλά πάρε-δώσε με τη Θεσσαλονίκη, όπου και συνεργαζόταν επαγγελματικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του veriotis.gr, είχε συστήσει την Τράπεζα Βεροίας και μέσα στο νομικό πλαίσιο της εποχής προέβαινε σε ανώνυμες ομολογιακές εκδόσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια.


Οικία Ιακώβ και Σαρίνας Αζαριά


Το οίκημα στη φωτογραφία βρίσκεται στην οδό Φιλίππου στην Βέροια (παράλληλη της κεντρικής και παραπλεύρως της άλλοτε Δημοτικής Αγοράς) και στέγαζε στο ισόγειο την Τράπεζα Βέροιας που ανήκε στον Ιακώβ (ή Γιακώ, για τους ντόπιους) Αζαριά, και στον επάνω όροφο την κατοικία του ζεύγους Ιακώβ και Σαρίνας Αζαριά.


Τις έρευνες για την δολοφονία ανέλαβε ο συνταγματάρχης της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Ευθύμιος Καμουτσής


Ο Ευθύμιος (Θύμιος) Καμουτσής (Αμυγδαλιά Φωκίδας, γεννήθηκε το 1908 στην Θεσσαλονίκη και απεβίωσε στις 24 Ιουνίου 1997) ήταν συνταγματάρχης της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, φρούραρχος της Βουλής των Ελλήνων, διευθυντής της Γενικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Διευθύνσεως Αστυνομίας Θεσσαλονίκης (η οποία, παρά το όνομα «Αστυνομία», υπαγόταν στην Χωροφυλακή). Ήταν εκείνος που ανέλαβε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Για πάνω από δύο χρόνια προσπαθούσε να βρει τα ίχνη των δολοφόνων, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.


Ισραηλικοί πράκτορες ή κλέφτες;


Τον Φεβρουάριο του 1961, ο Καμουτσής μετέβη στην Βέροια, για να βοηθήσει στην διαλεύκανση της άγριας δολοφονίας του ζεύγους Αζαρία, η οποία συντάραξε την πόλη. Δυστυχώς όμως παρά τις πολύμηνες έρευνες δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν οι δολοφόνοι. Μάλιστα, στην εποχή εκείνη είχε κυκλοφορήσει ένας μύθος που έλεγε πως οι δράστες ήταν

Ισραηλινοί πράκτορες και πίσω από την δολοφονία κρυβόντουσαν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Φημολογείται επίσης πως η φωτιά που έβαλαν οι κακοποιοί εντός της οικείας ήταν η βασική αιτία να χαθούν πολύτιμα στοιχεία που θα οδηγούσαν τις αρχές στον εντοπισμό των δραστών.




Η κατάρα στοίχειωσε για πάντα το Καρναβάλι

Λέγεται πως η συγκεκριμένη δολοφονία ήταν η αιτία για να χαθεί για πάντα το καρναβάλι στη Βέροια. Από τότε, μέχρι και σήμερα, όσες προσπάθειες κι αν έγιναν, είτε από την Δημοτική Αρχή, είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Ο μύθος λέει, πως οι συγγενείς του άτυχου ζευγαριού κατά την διάρκεια της κηδείας του, καταράστηκαν την πόλη να μείνει αιώνια στην γκρίνια και στην μιζέρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ