Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Κτηνιατρική της Π.Ε. Ημαθίας προειδοποιεί για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Ημαθίας, σχετικά με την εξέλιξη της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και τις υποχρεώσεις κατόχων συστηματικών εκμεταλλεύσεων και/ή οικόσιτων χοίρων. (20/02/2023)

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο 161/33765/01.02.2023, όπως μας διαβιβάστηκε από την Κεντρική Αρχή του ΥΠ.Α.Α.Τ, στις 20/01/23 και 26/01/23 επιβεβαιώθηκαν εστίες της νόσου, σε δύο αγριόχοιρους στην Δημοτική Ενότητα Νέο Πετρίτσι του Δήμου Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην καταγραφή όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων (οικόσιτων, αγελαίων, συστηματικών) καθώς και στην αυξημένη επαγρύπνηση αυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι, οι οικόσιτοι χοίροι (χοίροι που διατηρούνται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση) επιτρέπεται η διατήρηση τους σύμφωνα με την απόφαση αριθμ.10173/20.09.1996, ως εξής:

• σε κατοικημένους τόπους, με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων, δεν επιτρέπεται η διατήρηση οικόσιτων χοίρων,

• σε κατοικημένους τόπους, με πληθυσμό από 2000 έως 3000 κατοίκων, επιτρέπεται η διατήρηση ενός (1) χοίρου πάχυνσης,

• σε κατοικημένους τόπους, με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκων, επιτρέπεται η διατήρηση μίας (1) χοιρομητέρας με τα παράγωγα της μέχρι δύο μηνών ή ενός (1) χοίρου πάχυνσης.

Η καταγραφή και σήμανση των οικόσιτων χοιροειδών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΥΠΑΑΤ, εκεί που επιτρέπεται η εκτροφή τους, θα γίνει άμεσα.

Παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας (υπ’ αριθμ. 758/68204/ 28.02.2020 (ΦΕΚ 730Β’/09.03.2020) Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) «Ειδικά μέτρα για τη διαχείριση χοίρων με σκοπό τον έλεγχο μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων»), σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων εμπορικές η μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

Ιδιαίτερα οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές ) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων :

1)στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,

2)κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,

3) τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,

4)καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνσης σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,

5) περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στον χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,

6) σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,

7) αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα

8)αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων

9) αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,

10)δήλωση των χοίρων τους στο Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας και σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

1) Η είσοδος ή η μεταφορά ενηλίκων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων,

2) Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων,

3) Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους στο χώρο στέγασης των χοίρων,

4) Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές η μη εκμεταλλεύσεις εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ προκειμένου να αποφευχθεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βοσκής καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων από μολυσμένη τροφή ή επαφή με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα.

Τονίζουμε ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω μέτρων ή μη δήλωσης των ζώων στην Κτηνιατρική Αρχή και σήμανσή τους, επιβάλλονται οι Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στον Ν. 4235/2014 όπως ισχύει, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της Χώρας, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων και στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ