Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καθήλωσε κόσμο η εκδήλωση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για την Αποκριά σε Βέροια και Νάουσα


Αποδείxθηκε μικρό το φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας για την εκδήλωση λόγου και μουσικής, αφιερωμένη στην Αποκριά στη Βέροια και τη Νάουσα, που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.).


Ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εκδήλωση, που δεν περιορίστηκε στην απλή παρουσίαση των εθίμων, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί και διδακτική. Την εκδήλωσε άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., συντονιστής και δημοσιογράφος Νίκος Βουδούρης.


Σειρά στο μικρόφωνο είχε ο δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος μίλησε για τις Όψεις και Πτυχές της Αποκριάς στη Βέροια του 20ου αιώνα, ενώ στην είσοδο διατέθηκε η σχετική έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για το θέμα.

Ακολούθησε ο κ. Δημήτριος Μπάιτσης, Ιστορικός Ερευνητής - Συγγραφέας και ένας εκ των παλαιοτέρων «Γενίτσαρων» της Νάουσας, που μίλησε για το μοναδικό δρώμενο της περιοχής «Γενίτσαροι και Μπούλες», με λεπτομέρειες που πολλοί, πιθανώς, να μη γνώριζαν.


Ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος της εκδήλωσης ήταν η ζωντανή παρουσίαση του τελετουργικού της ένδυσης του «Γενίτσαρου», δίνοντας μια μοναδική εμπειρία σε όσους δεν έχουν βιώσει από κοντά το έθιμο. Το δρώμενο συνόδευσε η μουσική υπόκρουση της ορχήστρας του Βαγγέλη Ψαθά.

Ακολούθησε συζήτηση, ενώ η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με την ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά, να δίνει το έναυσμα στο κοινό για χορό.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, οι αντιδήμαρχοι Λάζαρος Ασλανίδης, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Γεωργία Μπατσαρά, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Κ. Μακεδονίας «Πράξεις για τη Μακεδονία», η εκπρόσωπος του βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη, υποψήφιοι βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Στον χώρο υπήρχε και πλούσιος μπουφές με fingerfood και άφθονο κρασί.

Δείτε φωτογραφίες:



































































1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ