Το χωριό Δωροθέα βόρεια της Έδεσσας (29 χιλιόμετρα), μέσω Αριδαίας, θεωρείται «βασίλειο» του πράσου και όχι άδικα, αφού αποτελεί την κύρια καλλιέργεια έχοντας αποκτήσει ξεχωριστή φήμη. Σε αυτό δεν έχει συμβάλει μονάχα ο σπόρος, που πρώτοι έφεραν στην περιοχή πρόσφυγες από την Μικρά Ασία πριν από 100 χρόνια, και το γόνιμο έδαφος αλλά και το ξέπλυμα του φυτού μέσα σε κοντινό ποτάμι, που το καθαρίζει από τα χώματα και το αναζωογονεί πριν αυτό να καταλήξει στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και σε κοντινές λαϊκές αγορές.
Πρόκειται για μία «πατέντα» που κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, οι πρασοκαλλιεργητές της Δωροθέας, και συνεχίζουν με ευλάβεια έως σήμερα. Να «μπανιαρίζουν» ουσιαστικά την παραγωγή τους στον ποταμό «Κρύο Νερό», που σχηματίζεται από τα νερά των πολλών πηγών που αναβλύζουν από την γύρω περιοχή, με σταθερή θερμοκρασία 14 βαθμούς κελσίου χειμώνα – καλοκαίρι όπως λένε.
Με το πρώτο φως της ημέρας, οι παραγωγοί -ο ένας μετά τον άλλον- καταφθάνουν με τα φορτηγάκια τους στο σημείο, ξεφορτώνοντας και στοιβάζοντας στη συνέχεια μέσα στο νερό τα δεμάτια με τα πράσα. Καθένα από αυτά έχει βάρος που αγγίζει τα 6-8 κιλά και ύψος έως 70 εκατοστά. Έτσι, γρήγορα το ποτάμι γεμίζει με πράσινα δεμάτια, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό με έντονα χρώματα και όχι συνηθισμένο για τους περισσότερους.
«Τα πράσα παραμένουν μέσα στο νερό για 4-8 ώρες. Το νερό αναζωογονεί τα πράσα, που διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο χρόνο» μας λέει ο παραγωγός Γιώργος Σενιτζόγλου, που ασχολείται με την καλλιέργεια πράσου για περισσότερα από 40 χρόνια και τα πουλάει ο ίδιος στη συνέχεια σε τοπικές λαϊκές αγορές.
Τα πράσα της Δωροθέας θεωρούνται από τα πλέον γευστικά στην Ελλάδα και για αυτό επιλέγονται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές. Το έδαφος, τα πολλά νερά και βέβαια το κλίμα –«δώρα θεού» όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι- βοήθησαν ώστε ο σπόρος που έφεραν μαζί τους ως «κόρη οφθαλμού» οι παππούδες τους – πρόσφυγες από την Μικρά Ασία- να ριζώσει και να μεγαλουργήσει, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
«Η καλλιέργεια γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Ο σπόρος μαζεύεται και αποξηραίνεται έως ότου φυτευτεί. Πρόκειται για ντόπια ποικιλία, που συναντάται μόνο στο χωριό μας» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κώστας Ηλιάδης, ενημερώνοντας μας πως από το 2006 λειτουργεί Ομάδα Παραγωγών πράσου που εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια.
Το πράσο θεωρείται το λαχανικό του χειμώνα και συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας με τη νοστιμιά του. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνήθως φυτεύεται φθινόπωρο για να δώσει την παραγωγή του μέσα στο χειμώνα. Ξεχωρίζει από τα στενόμακρα πράσινα φύλλα που ξεκινούν από ένα λευκό βολβό, που σχηματίζεται μέσα στο έδαφος. Αποτελεί πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πολύ σημαντικές για την καλή υγεία του εντέρου, ενώ συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Η Δωροθέα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρα και απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την Αριδαία, έδρα του Δήμου Αλμωπίας. Ο πληθυσμός του χωριού αγγίζει τους 500 κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι παραγωγοί, που εκτός από πράσα καλλιεργούν ροδάκινα, σπαράγγια, καλαμπόκια και τριφύλλια. Στο χωριό λειτουργεί η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δωρόθεο (255 – 362 μ.Χ. ), επίσκοπο της Τύρου και μάρτυρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ πολύ κοντά έχουν έρθει στο φως λείψανα οικιστικών εγκαταστάσεων των νεολιθικών χρόνων και της Εποχής του Χαλκού.
Πληροφορίες
Στο «Κρύο Νερό» θα φτάσετε ακολουθώντας τον πρώτο δρόμο δεξιά, μπαίνοντας στην Δωροθέα από την Αριδαία. Μετά τα τελευταία σπίτια απλώνονται τα χωράφια με τα πράσα και ο δρόμος καταλήγει σε μια περιοχή με έντονη βλάστηση και το ποτάμι που στοιβάζονται τα δεμάτια με τα πράσα. Σίγουρα θα δείτε παραγωγούς να «μπανιαρίζουν» τα πράσα τους, Σάββατο, Τρίτη και Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κώστας Ηλιάδης είναι διαθέσιμος να σας δώσει κάθε πληροφορία (Τηλ. 6997368210).
Κείμενο: Παναγιώτης Σαββίδης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ Π.Ο.Π...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα λαχανικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Αριδαια είναι πεντανόστιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερός ο φωτογράφος. Τους έπιασε στα πράσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπου κολλάνε τα λουτρά με την Δωροθέα?
ΑπάντησηΔιαγραφή